Varnostniki so mestnemu svetniku SDS-a Pavlinu preprečili udeležbo na seji. Foto: BoBo
Varnostniki so mestnemu svetniku SDS-a Pavlinu preprečili udeležbo na seji. Foto: BoBo
Spor na MOL-u zaradi Pavlina

Poročali smo, da je novembrsko sejo ljubljanskega mestnega sveta, ki se je sicer začela pred dvema tednoma, s kamero snemal mestni svetnik in tiskovni predstavnik SDS-a Jernej Pavlin, ki ga je župan Janković po izreku opomina in ukora zaradi snemanja izključil s seje.

Pavlin seje takrat ni zapustil, zato je Janković sejo pri drugi točki dnevnega reda prekinil. Pri vhodu mestne hiše pa so člani svetniške skupine SDS-a danes zahtevali, da varnostniki Pavlinu dovolijo udeležbo na nadaljevanju seje - vztrajali so, da za prepoved vstopa nimajo podlage.

Brnič Jager poklical policijo, pričakuje prednostno obravnavo
Direktorica občinske uprave Jožka Hegler je zatrdila, da so Pavlina izključili skladno s poslovnikom o delovanju mestnega sveta, ki pravi, da se lahko svetnika, ki se ne drži pravil, izključi. Pavlin je namreč ravnal v nasprotju s sprejetim sklepom mestnega sveta, s katerim mu svetniki niso dali soglasja za snemanje.

Vodja svetniške skupine SDS-a Mirko Brnič Jager je na to odvrnil, da Pavlin ni kršil pravilnika in da je snemal le tiste, ki so v to privolili, nato pa je zaradi prepovedi Pavlinovega vstopa poklical tudi policijo.

V mestno hišo sta prišla dva policista, ki sta odšla nekaj pred peto uro, po besedah Brniča Jagra bodo policisti zdaj pripravili poročilo in se nato odločali o nadaljnjih postopkih. "Pričakujemo, da bo šla zadeva naprej v prijavo kazenske odgovornosti," je povedal vodja SDS-ovih svetnikov, ki je izrazil pričakovanje, da bo zadeva potekala prednostno.

Brnič Jager je pojasnil, da so policiji prijavili kaznivo dejanje onemogočanja izvajanja javne funkcije, in dodal, da sta za to odgovorna Heglerjeva in Janković.

"SDS-ovim svetnikom bolj všeč, da naredijo eksces"
"Dopustno je snemanje, fotografiranje poslanca pri maši, dopustno je snemanje poslanca pri maši z njegovimi otroki, dopustno je z mnenjem sodišča objaviti fotografijo poslanca z otroki in ženo in jih primerjati z nacionalsocialističnim zločincem, ni pa dopustno po mnenju Zorana Jankovića, po mnenju Heglerjeve, ki je kazensko ovadena, snemati seje mestnega sveta,
" je dejal Pavlin.

Heglerjeva je na to odgovorila, da je sklep v povezavi s snemanjem sprejel demokratično izvoljen mestni svet: "Pravila delovanja mestnega sveta veljajo za vse, in ne samo za nekatere," je dejala.

Dodala je, da če bi imeli svetniki in svetnice SDS-a dejansko interes sodelovati pri delu mestnega sveta, bi to tudi počeli, "vendar jim je bolj všeč, da naredijo eksces in pritegnejo več medijske pozornosti".

V MOL-u bi seje prenašali tudi sami
Župan Janković je sicer pred dvema pojasnil, da glede snemanja čakajo na mnenje informacijske pooblaščenke. Na podlagi mnenja pa bodo morda šli v spremembo poslovnika mestnega sveta, da bi omogočal snemanje in prenašanje sej. V MOL-u razmišljajo, da bi v sodelovanju s partnerjem poskrbeli za snemanje in prenos prek spletne strani Mestne občine Ljubljana (MOL).

Ljubljanski NSi pa je objavil peticijo za neposreden prenos sej mestnega sveta, ker imajo po njihovem mnenju Ljubljančani pravico vedeti, kako župan vodi seje ter kako glasujejo in čigave interese zastopajo svetniki. Svetnica NSi-ja Mojca Kucler Dolinar je tako pojasnila, da je peticijo do četrtka podpisalo več kot 300 ljudi.

Svetniški klub SDS-a je napovedal, da bo vložil predlog odloka o zagotavljanju obveščanja javnosti o delu sveta MOL-a, v katerem je zapisano, da naj se zagotovi obveščanje javnosti z neposrednim prenosom sej. Po besedah Pavlina bodo v svetniški skupini nadaljevali zahteve po odprtosti sej mestnega sveta in po preglednem delu MOL-a ter bodo snemali tudi naslednje seje.

Spor na MOL-u zaradi Pavlina