Lovrenška jezera na Pohorju. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Lovrenška jezera na Pohorju. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Skupaj z državo so ga ustanovile občine Zreče, Vitanje, Mislinja, Lovrenc na Pohorju, Ruše in Slovenska Bistrica. Državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Miran Gajšek je povedal, da je pobuda za ustanovitev prišla od lokalnih skupnosti, konkretno občine Zreče, ob tem pa dodal, da bo zdaj s krajinskim parkom treba znati gospodariti.

Velik aplavz zbranih je požel z zagotovilom, da ministrstvo ne bo privolilo v nobeno prisilno umeščanje objektov na območju Pohorja, in pri tem meril tudi na po mnenju prebivalstva nesprejemljive načrte za postavitev vetrnih elektrarn.

"Ko govorimo o umeščanju v prostor, mora to potekati transparentno in strokovno. Naša naloga pa je, da bomo tako tudi ravnali," je dejal Gajšek in hkrati izrazil nasprotovanje zlorabljanju pojmovanja trajnostnega razvoja. Ta mora biti namreč po njegovem mnenju trajnosten za vse. Kot je spomnil, Pohorje predstavlja ne le posebnost v našem okolju, temveč tudi vrednoto.

Sorodna novica Vetrnice na Pohorju ostale brez gradbenega dovoljenja

Državni sekretar je poudaril še, da bo v prihodnje za takšne projekte treba načrpati več denarja iz Bruslja, in sicer na način, da se pristojne prepriča, da se Slovenija lahko v primerjavi z drugimi članicami EU-ja pohvali z zelo visoko stopnjo biotske raznovrstnosti. To pa po njegovem mnenju terja tudi več denarja za različne razvojne projekte.

Ustanovitev parka omogočila dodaten nadzor zaščite

Po besedah bistriškega župana Ivana Žagarja je k uspešni izvedbi projekta veliko prispevalo to, da je država prisluhnila stroki in lokalnim skupnostim. Čeprav je bilo Pohorje že doslej zavarovano z Naturo 2000, bo ustanovitev parka omogočila dodaten nadzor zaščite in ohranjanja narave ter hkrati zagotovila razvoj turizma, kmetijstva in gospodarstva na trajnostni način.

"Ob tem si obetamo še kakšna dodatna sredstva, do katerih bo z ustanovitvijo krajinskega parka lažje priti," je dejal Žagar in dodal, da ne gre pozabiti na lokalno prebivalstvo, ki že od nekdaj skrbi za to območje in je že velikokrat pokazalo, da ima pravi odnos do narave.

"To se je pokazalo tudi v primeru nedavnega poskusa nasilnega umeščanja vetrnih elektrarn v ta prostor. Pohorci so zelo jasno povedali, da tako ne gre. Verjamem, da bo k temu prispeval tudi novoustanovljeni park," je še dodal župan.

Regijski park Pohorje je šele četrti regijski park v Sloveniji. Pred njim so bili takšnega statusa in varovanja deležni le še Notranjski regijski park ter regijska parka Kozjansko in Škocjanske jame. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Regijski park Pohorje je šele četrti regijski park v Sloveniji. Pred njim so bili takšnega statusa in varovanja deležni le še Notranjski regijski park ter regijska parka Kozjansko in Škocjanske jame. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Sorodna novica Lokalna skupnost soglasno in odločno proti gradnji 56 vetrnih elektrarn na Pohorju

"Ohranjena narava bi morala biti naša primerjalna prednost"

Kot je povedal direktor zavoda za varstvo narave Hrvoje Teo Oršanič, je cilj parka z aktivnim upravljanjem ohranjati edinstvene naravovarstvene vrednosti vršnega dela Pohorja in zagotavljati do narave prijazen razvoj območja in njegovega zaledja.

Ker ima sam dolgoletne izkušnje z upravljanjem podobnega regijskega parka, je posebej opozoril na razvoj dobrih parkovnih praks, po katerih so sicer znana vsa slovenska zavarovana območja. "Zelo si želim, da iz Regijskega parka Pohorje naredimo primer dobre prakse in sonaravnega razvoja. Ohranjena narava bi morala biti naša primerjalna prednost, to pa pomeni, da mu mora več pozornosti nameniti tudi Evropska komisija," je dejal Oršanič.

Slovesno odprt Regijski park Pohorje

V sklopu odprtja so predstavili tudi novi interpretacijski center Trije Kralji, ki so ga v novem planinskem domu bistriškega planinskega društva opremili v sklopu kohezijskega projekta Pohorka. V njem lahko obiskovalci s sodobnimi interpretacijskimi sredstvi spoznavajo naravo na območju Pohorja, bo pa tudi ena od vstopnih točk v regijski park.