Foto: Ribiška družina Ajdovščina
Foto: Ribiška družina Ajdovščina

Ajdovska ribiška družina že desetletja vodi ribogojnico ob hidroelektrarni na reki Hubelj, kjer vzrejajo soške postrvi za izpust. Nov obrat za gojenje rib bodo postavili ob reki Vipavi. Povpraševanje po svežih ribah je namreč veliko.

"Gojili bomo šarenko. Namen je, da se bo prodajala tako za fizične kot za pravne osebe. Cilj je, da naša ribiška družina dobi stalen vir prihodkov, da bomo lahko z ajdovskim ribolovnim okolišem čim bolje gospodarili," je načrte predstavil predsednik Ribiške družine Ajdovščina David Marc.

V prihodnjih tednih bodo dokončno uredili dokumentacijo, je prepričan Marc, ki napoveduje: "Moj načrt je, da bi prihodnje leto okrog velikonočnih praznikov že imeli ribe iz te ribogojnice."

Med 110 člani ajdovske ribiške družine je mnogo mladih. Za njeno delovanje ljubiteljski ribiči vlagajo veliko prostovoljnega dela. Marc poudarja, da se to obrestuje, saj je njihov ribolovni revir znan tudi v mednarodnem prostoru: "Tako imamo Japonce, Novozelandce, Američane, Francoze, Italijane in Poljake – ljudje z vsega sveta so že lovili v naši Vipavi."

Letošnjo sezono imajo kljub spremenjenim razmeram dober obisk.