Črnomaljska občina pravi, da obljubljene državne pomoči še niso dobili. Foto: BoBo
Črnomaljska občina pravi, da obljubljene državne pomoči še niso dobili. Foto: BoBo
Škodo, ki jo je v vrtcu povzročila toča, si je junija ogledal zdaj že nekdanji premier Miro Cerar. Foto: Twitter Mira Cerarja

Za obnovo vrtca Čardak, ki deluje v okviru črnomaljskega Vrtca Otona Župančiča, je glavnino prispevala občina, poleg tega so dobili 17.000 evrov donacij, strešno kritino pa je podarilo madžarsko podjetje AHI Roofing.

V vrtcu so z donacijami uredili šest igralnic. V teh so sanirali strope, namestili izolacijo, uredili električno napeljave in namestili pralne obrobe. V drugih treh igralnicah so zamenjali tla, sanirali so tri vhode v stavbo, prebelili kuhinjo in hodnik. Skupaj z mizarskimi deli, beljenjem in namestitvijo strelovoda je notranja sanacija stala nekaj manj kot 90.000 evrov.

V okviru celotne prenove so naročili oceno potresne ogroženosti starejšega dela vrtca Čardak in pregled stebrov. Prenovili so streho in namestili vetrne obrobe ter podstrešno izolacijo. Prenova strehe je stala nekaj več kot 100.000 evrov.

Vrtec obiskuje približno 150 otrok
Namestnica ravnateljice Vrtca Otona Župančiča Irena Veselič Kos je povedala, da vrtec Čardak obiskuje približno 150 otrok. Vrtec ima dve enoti za otroke, stare 2–3 leta, dve enoti za otroke 3–4 leta, dve enoti za otroke 4–5 let, dve enoti za otroke 5–6 let in še razvojni oddelek za otroke s posebnimi potrebami.

Med prenovo, ki so jo začeli takoj po junijskem močnem neurju s točo in končali konec septembra, so otroke iz igralnic v starejšem delu vrtca premestili v prazen prostor novejšega dela in telovadnico. V nadaljevanju prenove vrtčevsko enoto Čardak čaka še ureditev zunanjščine njegovega novejšega dela, je še dejala Veselič Kosova.

Toča povzročila za več kot 20 milijonov evrov škode
Kot pomaranče debela toča je del Občine Črnomelj in del Črnomlja prizadela 8. junija. Po občinskih podatkih je poškodovala približno 1.300 zgradb.

Skupna ocena vse škode v Občini Črnomelj je po besedah tamkajšnje županje Mojce Čemas Stjepanovič presegla 20 milijonov evrov, v navedeno oceno pa so všteli vse intervencijske stroške, škodo v kmetijstvu, na objektih in avtomobilih ter zneske, ki so jih zavarovalnice namenile za sanacijo ter popravilo poškodovanih avtomobilov.

Vrtec Čardak prenovljen
Vrtec Čardak prenovljen