Senovški gledališčniki so pripravili premiero komedije Dekliščina. Foto: Goran Rovan
Senovški gledališčniki so pripravili premiero komedije Dekliščina. Foto: Goran Rovan
Moški igralci so se morali spoprijeti tudi s plesom. Foto: Goran Rovan
V predstavi je polno humornih zapletov. Foto: Goran Rovan
Režijo in druge posle je prevzela Violeta Tomič. Foto: Goran Rovan
Dekliščina na Senovem

"Dekliščina je starodavni ritual, ki simbolizira prehod iz obdobja deklištva v zrelo, odgovorno obdobje žene in matere. To je na videz neproblematičen, a vendar nekako zarotniški ritual. Na dekliščini se vse žene, matere, sestre, prijateljice, babice … spet spremenijo v mlada in nora dekleta, zaradi česar si na videz lahko privoščijo veliko več, čeprav nikoli zares ne prestopijo meje dovoljenega in spodobnega. Kaj naj si privoščijo, če ne ena druge in pa svojih moških, ki se istočasno zabavajo na svojem obredu - fantovščini! A če se ob vsem tem še konzumira alkohol in če pristanejo v klubu z moškimi striperji, se meje nevarno zamajejo! Toda vse ostane v okviru komične melodrame, vsi akterji so med sabo povezani v veliki družini, s prizori, polnimi duhovitih koreografij in humornih zapletov, nenadnih razpletov, nepričakovanih obratov, in s srečnim koncem! " To je besedilo, ki so ga ob premieri gledališke igre "Dekliščina" v gledališkem listu zapisali člani gledališke skupine DKD Svoboda Senovo.

Izvirno besedilo je napisal David Collin Simpson, ki je bil rojen v Manchestru, v Angliji. Za sabo ima skoraj 30 let pisateljske kariere. Pisal je za gledališče, pa tudi za TV-nadaljevanke in film. Kot pisatelj je bil zaposlen na BBC-ju, kot dramaturg pa je napisal nekaj zelo uspešnih besedil za gledališče Library Theatre v Manchestru. Ena njegovih najbolj znanih in popularnih komedij je ravno Girls Night Out (Dekliščina). Prvič je bila izvedena v Gledališču Gateway Theatre v Chestru. In čez noč je postala mednarodna uspešnica, ki so jo takoj pograbila gledališča v Skandinaviji, Mehiki, na Novi Zelandiji, v Avstraliji, Sloveniji in na Hrvaškem. To je zabavna in duhovita zgodba o nepozabni ženski zabavi, dekliščini v klubu, kjer izvajajo moški striptiz. Gre seveda za komedijo, v kateri se izmenjujejo solze in smeh s sarkazmom in izpadi pijanske iskrenosti. Kot protiutež na drugi strani vidimo izpoved štirih moških, ki vsak po svoje kroti svoje strahove, strasti in frustracije. Zaradi povsem realističnih in mestoma grobo bučnih in neposrednih karakterjev je komedija Dekliščina predstava, ki nam namesto plehkega humorja ponudi vpogled v kompleksnost medčloveških odnosov, paradoksalnost življenjskih situacij ter v dogodke pred in za zaveso kluba, kjer fantje v teh težkih časih služijo svoj vsakdanji kruh na prav neobičajen način.

Režiserske vajeti je tokrat od legendarne Bože Ojsteršek prvič na Senovem prevzela Violeta Tomič, ki je to igro režirala že tretjič. Violeta je poleg režije opravila tudi adaptacijo besedila, izbor glasbe, idejno zasnovo scene in kostumov. Njen asistent je bil Sebastjan Starič, ki je vsestranski gledališki ustvarjalec, saj je plesalec, koreograf, igralec in ima tudi svojo šolo boksa. Kot vodja predstave in izdelovalka kostumov pa je podpisana Radica Šoln. V igri nastopa osem igralk in igralcev. To so: Ivi -Aleksandra Macur, Jana - Metka Resnik, Nika - Mojca Brilej Behin, Sara - Vanja Požgaj Ferenčak, Toni - Goran Miljanović, Filip - David Radej, Darko - Boštjan Arh in Robi -Darko Gorenc.

Igralci so s komedijo, ki je dodobra nasmejala vse obiskovalce, navdušili in s tem najbolje počastili svoj jubilej, 90 let gledališke dejavnosti na Senovem. Režiserka Violeta Tomič je po predstavi vidno zadovoljna in ganjena povedala: "Z amaterskimi igralci je treba delati drugače. Predvsem traja proces ustvarjanja predstave precej dlje, je na neki način pedagoški, ne samo režiserski. In mnogo dlje se družimo, mnogo bolj jim je treba pomagati, stati ob strani, razumeti. Ampak rezultat je na koncu edino kar šteje." In če sodimo po burnem aplavzu po končani igri in med njo na premieri, so bili gledalci navdušeni. In to je zagotovo najboljše plačilo za ves trud, ki so ga senovški gledališčniki vložili v to predstavo, s katero bodo gostovali tudi po drugih slovenskih krajih.

Za MMC Goran Rovan

Dekliščina na Senovem