Vonta meni, da je ena izmed rešitev v večjem deležu izobraženih Romov. Foto: BoBo
Vonta meni, da je ena izmed rešitev v večjem deležu izobraženih Romov. Foto: BoBo


Državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade in vodja urada za narodnosti se je v Murski Soboti sestala tudi s predsednikom zveze Jožkom Horvatom - Mucem. Ker je položaj Romov v Sloveniji zelo različen, so po njenem mnenju tudi izhodišča za razvoj zelo različna.
V zvezi vidijo težave predvsem v tem, ker ponekod ni romskih aktivistov, ki bi se zavzemali za njihove pravice, dejavnosti svetnikov na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini skoraj ni zaznati, medtem ko se v Prekmurju romski predstavniki na lokalni ravni pogovarjajo z vsemi.

Vonta, ki jo je spremljal tudi sekretar urada Stanko Baluh, se je strinjala, da je osnovna težava v tem, da ponekod Romi nimajo podpornega okolja, zato mora biti njihov cilj, da jih čim več konča izobraževanje, saj si usodo krojijo tudi sami. Krovna organizacija pa mora po njenih besedah poskrbeti za ureditev razmer znotraj lastnih vrst in biti ustvarjalna, še preden nastanejo težave.

Prvi romološki študij v Evropi
Horvat je Vonti predstavil tudi najstarejše združenje Romov v Sloveniji, ustanovljeno leta 1985, ker Romi do takrat niso imeli možnosti soodločanja v lokalnih skupnostih, sestavlja pa ga 33 društev.

Pri njih delujejo forum romskih svetnikov, ženski forum, politični forum in forum izobraženih Romov, izdajajo čaopis, imajo romsko informativno središče in lastno radijsko produkcijo, inštitut za romološke študije, izobraževanje in kulturo, prav zdaj pa se pripravljajo na akreditacijo za visokošolski program romoloških študij, ki bo edinstven v Evropi.