Toča povzroči veliko škode v poletnih nevihtah. Foto: BoBo
Toča povzroči veliko škode v poletnih nevihtah. Foto: BoBo

Ker podpisa ministrstva še ni, njihovo letalo ob morebitni toči še ne more poleteti. Projekt protitočne obrambe stane 160.000 evrov, kar zadostuje za letalo, opremo, material in posadke. Medtem ko bo ministrstvo projekt podprlo s 57.000 evri, morajo ob tem tudi občine s tega območja za protitočno obrambo prispevati vsaj 82.000, je za Radio Slovenija poročala Vesna Martinec.

Letalski center Maribor s protitočno obrambo pokriva 54 občin in s polovico so pogodbe o sofinanciranju že sklenili, je pojasnil vodja obrambe proti toči Darko Kralj in dodal, da so v centru pripravljeni na obrambo pred točko tako kot vsako leto. Tako so pripravljena materialna sredstva, piloti in letalo.

Po njegovih besedah je usposobljenih približno deset posadk, ki so v času obrambe pred točo dežurne od devetih zjutraj do sončnega zahoda. Z enim letalom uspešno pokrivajo 2.900 kvadratnih kilometrov veliko območje vse od Poljčan do Mure in od avstrijske do hrvaške meje:

Kot je še povedal Kralj, je na branjenem območju severovzhodne Slovenije najmanj toče v državi, nevihte pa so, kar pomeni, da je vsako vlaganje v tak projekt uspešno.

Vlada je izvajanju obrambe pred točo s posipavanjem točonosnih oblakov že dala zeleno luč, zdaj v letalskem centru čakajo le še javni poziv pristojnega ministrstva in podpis pogodbe.