Zaposlena naj bi konja čez noč pustila v sprehajalni napravi. Foto: Slovenska kronika
Zaposlena naj bi konja čez noč pustila v sprehajalni napravi. Foto: Slovenska kronika
Zakaj uporaba sprehajalne naprave za konje?
Zanemarjanje konja v Kobilarni Lipica?

Lipicanca naj bi pustila v sprehajalni napravi in odšla domov. Žival je ponoči našel varnostnik, potem ko je konj moral v napravi neprestano hoditi več kot deset ur brez vode in hrane. "Pustiti konja ves dan do polnoči v sprehajalni mašini ima lahko tudi na žival zelo negativne posledice," je poudaril Janez Rus, strokovni vodja Kobilarne Lipica.

Delavko so prijavili veterinarski inšpekciji - njihov inšpektor je bil v sredo dopoldne že na ogledu v Lipici - in jo odpustili. "Moramo biti vzor vsem drugim v konjeniškem svetu, tako da je tako dejanje nedopustno in je bilo sankcionirano z najstrožjo kaznijo," je pojasnil v. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak.

Trdi, da so ji dejanje podtaknili
Odpuščena delavka se je pritožila in zatrjuje, da so ji dejanje podtaknili. Njen zastopnik Klavdij Novak iz Odvetniške družbe Čeferin, pravi: "Konj je bil ob odhodu z dela v boksu, tako da naša stranka konja v sprehajalni napravi ni pustila."

In ne samo to: odpuščena delavka pravi, da ima v rokah dokaze, iz katerih bo razvidno, da ni ona tista, ki muči konje. "Delavka je opozarjala strokovnega vodjo na nepravilnosti, na nepravilno ravnanje s konji, poškodbe konj. Njegov odgovor je bil, naj gre. Oziroma grozil ji je s knjižico," še pravi odvetnik. Pritožbo na izredno odpoved mora svet kobilarne obravnavati še v tem mesecu.

Policija primer že preiskuje
Predsednica sveta zavoda o zadevi ne ve še nič. Na koprski policiji pa so potrdili, da so dobili prijavo o sumu storitve kaznivega dejanja mučenja živali. Primer že raziskujejo, zdaj še zbirajo obvestila in dokaze o očitanem dejanju.

Zakaj uporaba sprehajalne naprave za konje?
Zanemarjanje konja v Kobilarni Lipica?