Na Pohorju ta hip nihče ne skrbi za nujno vzdrževanje, kaj šele za pripravo prog, ki se je vsako leto začela že poleti. Foto: BoBo
Na Pohorju ta hip nihče ne skrbi za nujno vzdrževanje, kaj šele za pripravo prog, ki se je vsako leto začela že poleti. Foto: BoBo
Pohorje, bike park
Tudi pridobivanje dovoljenj za preostali dve poti kolesarskega parka poteka zelo počasi; tako ima pohorski Bike park tudi letos urejeno samo eno progo. Foto: BoBo

Upravljavec, občinsko podjetje Marprom, ima namreč koncesijo le do konca decembra. Nove na občini ne bodo podeljevali, dokler mestni svet ne bo sprejel dolgoročne strategije upravljanja Pohorja - kar pa naj bi se zgodilo šele septembra.

Če se bo pri sprejemanju strategije in podelitvi dolgoročne koncesije zapletlo, bi bila zimska sezona na Pohorju lahko negotova.

Na mariborski občini sicer zatrjujejo, da je strategija upravljanja Pohorja, ki bi morala biti potrjena že junija, zdaj tik pred sprejemom. Njenih podrobnosti ne želijo razkriti, znano pa je, da nameravajo podeliti dolgoročno koncesijo, ki bo združila vse doslej podeljene koncesije.

Košnja in ogromno drugih stvari
A dokler se to ne bo zgodilo, Marprom priprav na zimsko sezono ne bo začel, pojasnjuje Andrej Verlič: "Nimamo pooblastil in pogojev, da bi to počeli prej, preden bo mariborska občina naredila vse tisto, kar je treba."

Tako na Pohorju ta hip nihče ne skrbi za nujno vzdrževanje, kaj šele za pripravo prog, ki se je vsako leto začela že poleti: "Zelo se zamuja, treba bi bilo urejati proge, postoriti veliko dela. Kar se tiče vzdrževanja prog, mislim, da je vreme vplivalo, da so te v zelo slabem stanju, treba je opraviti košnjo in še mnogo drugega dela," našteva Verlič.

Zapleti tudi drugje
Če bo mestni svet strategijo potrdil na septembrski seji in takoj podelil dolgoročno koncesijo, bi se dela po optimističnem scenariju lahko začela šele konec septembra. Zaplesti se utegne tudi pri mediaciji, ki poteka o višini kupnine za žičniške naprave, za katere stečajni upravitelj ŠC Pohorje zahteva 17 milijonov evrov.

Tudi pridobivanje dovoljenj za preostali dve proti kolesarskega parka poteka zelo počasi; tako ima pohorski Bike park tudi letos urejeno samo eno progo.