Otroci so igrače zbirali za Društvo Beli obroč. Foto: Goran Rovan
Otroci so igrače zbirali za Društvo Beli obroč. Foto: Goran Rovan
Leskovški malčki so zbrali dva zajetna kupa igrač. Foto: Goran Rovan

»Bliža se veseli december, ki se ga vsi otroci veselijo. Pričakovanja ob prihodu dobrih mož so za nekatera velika, za nekatere manjša. Žal pa je med nami veliko otrok, ki lahko o veselem decembru le sanjajo. Z vašo pomočjo bomo poskušali vsaj nekaterim te sanje uresničiti. Zato bomo v vrtcu zbirali ljubkovalne igrače, družabne igre, dojenčke in knjige.« S temi besedami so tudi letos vzgojiteljice iz vrtca Leskovec nagovorile svoje varovance in njihove starše.
In odziv je bil tako kot tudi prejšnja leta zelo velik. Čeprav so se zaradi krize pred začetkom humanitarne akcije, ki je trajala dober teden dni, zbali, da bo letos igrač manj kot pretekla leta, so zbrali kar dva velika kupa igrač. Otroci so prinašali medvedke, kužke, punčke, avtomobilčke in druge igrače, za katere so se odločili, da jih sami ne potrebujejo, bodo pa z njimi razveselili druge otroke. Malčki so prinašali tudi otroške knjige in marsikatero opremili s sporočilom, voščilom ali lepo mislijo, ki so jo namenili tistemu, ki bo to knjigo ali igračo dobil.
Vzgojiteljice so bile nad odzivom zadovoljne. Ena med njimi, Janja Furar, je ob tem povedala: »Kar precej otrok je takih, ki z veseljem poiščejo in prinesejo igrače in s takim akcijam spodbudimo otroke, da pobrskajo in darujejo igrače, ki jih ne potrebujejo več
S tem pa zagotovo otrokom vcepijo tudi občutek za solidarnost, od katere je v teh časih odvisno vse več ljudi, ne samo otrok.

Društvo Beli obroč skrbi za žrtve kaznivih dejanj
Podarjene igrače in knjige bodo podarili društvu Beli obroč Slovenije, ki ga vodi Vlasta Nussdorfer. To šteje že več kot dvesto članov. Gre za društvo, ki skrbi za pomoč žrtvam kaznivih dejanj in je bilo ustanovljeno leta 2003. Igrače, zbrane po vsej Sloveniji, bodo razdelili v veselem decembru.
Med številnimi nalogami društva Beli obroč so tudi psihosocialna in pravna pomoč žrtvam kaznivih dejanj, izobraževalni programi za strokovne sodelavce, ki delajo z žrtvami, obveščanje javnosti o celotnem spektru pomoči, preventivno delovanje, priprava zakonodajnih predlogov za izboljšanje položaja žrtev, zaščita in predstavitev pravic žrtev, sodelovanje z vladnimi in nevladnimi organizacijami, materialna pomoč žrtvam, povezovanje s sorodnimi društvi in vključitev v mednarodno mrežo služb za pomoč žrtvam kaznivih dejanj.

Za MMC Goran Rovan