Železnice so prodale zemljišče, ki je bilo v naravi manjše, kot je določala prodajna pogodba. Foto: BoBo
Železnice so prodale zemljišče, ki je bilo v naravi manjše, kot je določala prodajna pogodba. Foto: BoBo

Slovenske železnice in Mestna občina Ljubljana (Mol) sta maja 2008 sklenili prodajno pogodbo za več parcel za Bežigradom v skupni vrednost 2,44 milijona evrov. Občina je nepremičnine kupila, da bi zaokrožila zemljišča, namenjena gradnji islamskega versko-kulturnega centra, in dobrega pol leta pozneje islamski skupnosti ta zemljišča tudi prodala.

Ko so marca 2012 izvajali komasacijo, da bi islamska skupnost oblikovala celovito zemljišče za gradnjo, so ugotovili, da ena od parcel, ki so jo Slovenske železnice prodale občini, dejansko meri 2.569 kvadratnih metrov, in ne 3.747, kot je bilo navedeno v obeh prodajnih pogodbah.

Občina je vložila tožbo za vračilo 567.537 evrov s pripadajočimi obrestmi, kolikor je bilo po pogodbi vrednih neobstoječih 1178 kvadratnih metrov zemljišča. Z islamsko skupnostjo pa so se zunajsodno poravnali.

Mol zamudil roke
Toda sodišče je tožbeni zahtevek zavrnilo kot neutemeljen, poroča Delo. Po njegovi presoji pomeni dobrih tisoč kvadratnih metrov razlike kakovostno napako in s tem stvarno napako. Sodišče je še ugotovilo, da je občina zamudila rok za grajanje in uveljavljanje stvarne napake, hkrati pa z ničimer ni dokazala, da bi bila dejanska površina sporne parcele Slovenskim železnicam znana in da so jo te občini zamolčale.

Ob tem je sodnica občini naložila, da je Slovenskim železnicam dolžna povrniti dobrih šest tisoč evrov stroškov postopka. Sodba še ni pravnomočna. Iz občinske službe za pravne zadeve so sporočili, da so se nanjo pritožili, še poroča Delo.