Sneženje je ta teden v Sloveniji povzročilo veliko nevšečnosti. Foto: Srdjan Živulović/BoBo/MMC RTV SLO
Sneženje je ta teden v Sloveniji povzročilo veliko nevšečnosti. Foto: Srdjan Živulović/BoBo/MMC RTV SLO
Največ škode v sadovnjakih in vinogradih
Posledice aprilskega snega
Aprilski sneg prvič po 40 letih
Močan vremenski udarec nad kmete
Sneg v aprilu ni nenavaden pojav
Pozebo in sneg bodo občutili tudi kmetje
Po državi odpravljajo posledice sneženja
Velika škoda v sadovnjakih
Razmere po sneženju se počasi umirjajo
Koliko škode je povzročil sneg v Prekmurju?
Sneg povzročil škodo v sadovnjakih in na poljih
Sneg povzročil preglavice
Zastoji in zdrsi na zasneženih cestah
Ponekod na severu države celo 25 centimetrov snega

Ta teden je marsikaterega Slovenca presenetilo sneženje. Ponekod na severu države ga je zapadlo tudi do 25 centimetrov, meja sneženja se je spustila tudi do nižin.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najboljše oziroma najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Sneženje je povzročalo kaos na cestah, lomilo je veje, prišlo je do izpadov električne energije, v obup je spravljalo predvsem kmetovalce, saj je največ škode povzročilo v sadovnjakih, prizaneslo ni niti trtam.


Kmetovalci ob pridelek
V Pomurju je pozeba med drugim prizadela tudi poljščine, predvsem vznikle buče, krompir in koruzo, vprašanje pa je, kako bo pozeba vplivala na oplodnjo ozimnih žit, ker so ta v klasenju, in kaj se bo zgodilo s cvetočo oljno ogrščico in zelenjadnicami. Sneg je škodo povzročil tudi v gozdovih, prizadeti pa so predvsem listavci do nadmorske višine 700 m. Več tukaj.

Kolikor poznam, se bo ta škoda na sadnem drevju poznala tudi naslednje leto.
O kmetih pa tako, vsak vidi, ko imajo debel krompir, malokdo pa vidi delo in takšne preizkušnje. Par procentov jih res dobro živi, bodisi so zlizani z nekom, bodisi imajo srečo ali so res delavni. Ostali garajo, tepejo pa jih z vseh strani - država, potrošniki, dobavitelji, agencije, odjemalci, sosedje...

— Mirko 2016-04-28 16:36:18

Ubogi kmetje, vinogradniki in vsi, ki jim je totalno uničen pridelek.. :((
Žalostno.
Garaš, se matraš, potem pa ck... gre vse...

— oliva 2016-04-28 14:32:10

vse od anske pomladi am je vreme prizanašalo,
češnje,jabolka,hruške so cvetele kot že dolgo ne,
potem pa dobimo porcijo snega za streznitev,
narava ima vedno prav.

— genniuuss 2016-04-28 13:51:40

Ma ne more biti vso leto super letina, no ...
Eno leto je vsega veliko in dobro obrodi; drugič je veliko in slabe kvalitete; tretjič je malo in zanič ... Tako je VEDNO bilo.
Se obnašamo, kot da so v preteklosti pa vsako leto bile optimalne letine in je bilo vreme ok. Ravno tako so bile pozeba, suša, toča, moča itd.
Narava pač.
A smo pač v dobi, ko hočemo vse zoptimizirati in sistemizirati - a z naravo in vremenom pač to ne gre, kajne. Edina rešitev je: zavarovanje posevka. Tega je pri nas premalo. Folk pri nas še hiše in stanovanja ne zavaruje in niti sebe ne (življenjsko in nezgodno), kaj šele kake posevke.

— Tine Baline 2016-04-27 11:44:39


Brez električne energije
Zaradi teže snega na Koroškem, kjer je zapadlo tudi do 25 centimetrov snega, in v delu Štajerske je prišlo do izpadov električne energije. Na Koroškem je na območju Dravograda prišlo do izpada na daljnovodu Ojstrica, na območju Mežice pa do izpada na daljnovodih Šmelc in Koprivna. Na Štajerskem je bil brez električne energije del Kozjanskega, kjer je prišlo do izpada na daljnovodu Kozje. Nekaj manjših izpadov električne energije je bilo tudi na območju Celja z okolico in Radelj ob Dravi, vendar so tam hitro vzpostavili ponovno napajanje. Več tukaj.

Eni pišete, da vremenarji spet niso zadeli vremena. Povsem so zadeli, le da je treba vremensko napoved tudi znati poslušati.
Za danes dopoldan so napovedovali jz veter, to pa pomeni toplo vreme, za popoldan pa so napovedali, da bo zapihal izrazit severni veter, ki bo prinesel hitre ohladitve in spuščanje meje sneženja tudi do nižin.
Zato so se danes dogajali tudi neobičajni toplotni prevrati. V Ljubljani se je ohladilo v dobri uri za 10 in več stopinj, ob isti uri pa je bilo v Celju 0°, v Kopru pa 20° in recimo na ponavadi zelo hladnem Babnem polju 11°! Ohladitev je pač prihajala od severa.

— Matjaž 2016-04-27 17:52:47

....po mojem mnenju je Slovenija ena izmed držav, kjer je zelo zelo težko napovedat vreme, ker smo pač na edinstveni lokaciji. Sploh ob takih prodorih hladnih mas s severa. Smo južno od Alp, Alpe so pa v povprečju usmerjene v smeri vzhod - zahod, kar zelo otežuje napovedovanje vremena. Amerika je recimo odprta v smeri sever-jug, Evropa pa ne. Če pa kdo od vas kaj spremlja ostale meteorološke modele (GFS), so že 10 dni nazaj napovedovali ohladitev za čas med 24 in 27.aprilom.

— asteroid78 2016-04-27 22:20:50

jao ljudje. aprila smo in nič nenavadnega za ta mesec ni, da lahko sneži..!!
tudi ni nenavadno, da sneži še v maju. tudi tja do pol metra ga je že natreslo, npr leta 1957.
bolj je nenavadno, da so taki pojavi - ko sneži aprila ali maja - zmeraj redkeje in da je marca 25 stopinj.

— frozen pingvin 2 2016-04-27 17:42:31


Spolzka vozišča in zdrsi
Velik kaos pa je sneženje povzročilo tudi na cestah, kjer so imeli vozniki zaradi letnih gum nemalo preglavic. Najhuje je bilo na primorski avtocesti, kjer je med priključkoma Vrhnika in Logatec proti Kopru promet potekal po voznem in prehitevalnem pasu, v smeri proti Ljubljani pa je bilo več prometnih nesreč. Vozišča so bila tudi na drugih (avto)cestah zaradi plundre spolzka, zaprli so še nekaj prelazov. Več tukaj.

sej mi je jasno da imajo vsi že letne gume. ampak je dela prost dan, pa cel teden so napovedovali sneg. zakaj je treba rint ven če ti ni treba? tisti kafe s teto v tretjem kolenu bo že počakal.

— Jure 2016-04-27 18:45:48

Imam letne gume in sem ostal doma. Bom preživel, četudi ne grem en dan ven z dvorišča.

— Nathan 2016-04-27 19:14:34

So napovedovali sneg, zato smo že zjutraj krenili proti morju in čez dan uživali na soncu (S. Istra). Je pa grozno izgledal pogled proti S in V po 15h...
Tako hitro kot je prišel, ga bo tudi vzelo... Vsako leto ista pesem - ko bi ga želel, ga ni, ko ga nočeš pa je v nadlego.

— webman 2016-04-27 23:24:44

zdej pa hitr na sneg, pa selfije delat, da jih boste lahko božiča pošiljal naokoli, ker takrat ne bo snega.

— k500 2016-04-28 08:49:37

lahko se gremo tudi interpelacijo proti kurentom, ker so slabo opravili delo, Mogoče razrešitev ali odstop.

— PIKZIGMAR 2016-04-28 08:07:30

Največ škode v sadovnjakih in vinogradih
Posledice aprilskega snega
Aprilski sneg prvič po 40 letih
Močan vremenski udarec nad kmete
Sneg v aprilu ni nenavaden pojav
Pozebo in sneg bodo občutili tudi kmetje
Po državi odpravljajo posledice sneženja
Velika škoda v sadovnjakih
Razmere po sneženju se počasi umirjajo
Koliko škode je povzročil sneg v Prekmurju?
Sneg povzročil škodo v sadovnjakih in na poljih
Sneg povzročil preglavice
Zastoji in zdrsi na zasneženih cestah
Ponekod na severu države celo 25 centimetrov snega