Ljubljanska občina namerava sicer porušiti pet stavb, ki so del kompleksa, in čez približno leto dni začeti obnovo območja tovarne Rog. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Ljubljanska občina namerava sicer porušiti pet stavb, ki so del kompleksa, in čez približno leto dni začeti obnovo območja tovarne Rog. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Prihodnost Roga
Rok za Rog
Okoli Roga še brez dogovora
Rog: Vsi napovedujejo tožbe
Ob poskusih rušenja Roga zapele pesti
Zaradi rušenja Roga zavrele strasti
Uporabniki Roga se upirajo rušenju
V Rog ponoči vdrli varnostniki
Švicarji zavrnili univerzalni temeljni dohodek
Kakšen UTD bi imeli v Sloveniji?
V Švici na referendumu o temeljnem dohodku

Na območje nekdanje tovarne Rog so v ponedeljek ponoči prišli varnostniki in bager, ki naj bi začel rušiti stavbe v kompleksu. Med uporabniki prostorov, ki temu nasprotujejo, in varnostniki je izbruhnil verbalni in fizični obračun, nato pa so varnostniki in policisti zapustili območje Roga.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Ljubljanski župan Zoran Janković je poudaril, da bodo za zaščito občinske lastnine uporabili vsa pravna sredstva. Podobne ukrepe so napovedali tudi rogovci, ki vztrajajo na območju tovarne. Ljubljanska občina namerava sicer porušiti pet stavb, ki so del kompleksa, in čez približno leto dni začeti obnovo območja tovarne Rog s ciljem, da bi ta ponudila novo kulturno vsebino. Več tukaj.

Za svoja umetniška dela, kot jih imenujejo, lahko uporabljajo svoja stanovanja, hiše, pa naj po njih rišejo grafite, itd

— Peter 2016-06-06 07:52:49

Stavba je že napol porušena in zelo nevarna za uporabnike in obiskovalce. To vemo vsi, ki smo bili kdaj tam. Kdo bo pa potem odgovarjal, če kdo pristane na urgenci ali Žalah? Jah, lastnik, to je občina.... Nujna je bodisi obnova ali rušenje. V glavnem, ni primerna za bivanje.

— anny22 2016-06-06 08:41:39

Lahko se pa preselite v Trbovlje, praznih tovarn in drugih objektov je tam za izvoz.

— Fennix 2016-06-06 12:30:15

Policisti prisilnih sredstev niso uporabili
S PU Ljubljana so pojasnili, da so se sprva odzivali na varnostne dogodke in prijave oškodovancev, niso pa neposredno izvajali dejavnosti na območju Roga. "Nekaj po 11. uri je prišlo do prerivanja med varnostniki in predstavniki Roga, zaradi česar so posredovali policisti, ki so med obema stranema postavili kordon ter tako preprečili neposredni stik ter hkrati omogočili varen odhod varnostnikov z območja. Pri tem je bil poškodovan en policist (opraskanine po rokah). Policisti prisilnih sredstev niso uporabili," so poznejšo intervencijo opisali ljubljanski policisti. Več tukaj.

Če ste taki carji ... zakaj ne kupite eno parcelo izven Lj in tam zgradite naselje. Znanje imate, uporniki ste, denar za barvanje barak imate, denar za potovanja imate, močni ste, mladi mogoče...

— hizli tren 2016-06-10 09:35:05

Rog je vedno veljal zgolj za nek nadomestni prostor za koncerte, če jih že metelkova ali kud nista mogla pokriti. Zaradi pomanjkanja osvetljave je sam zunanji prostor ponoči v temi. Da bi se tam zbirale družbe naključnih posameznikov kot npr na metelkovi...tega preprosto ni. Drugače je prostor skozi leto slabo obiskan, razen nekaterih izjem kot npr. skatepark.

— Lipoglav 2016-06-10 08:02:55

Brez sočutja, brez tolerantnosti, brez strpnosti, brez alternative nam ostane kaj?
Mogoče to kar imamo zdaj - a je to to?

Rogovci se v mnogo čem motijo, še vedno pa to ne prevaga tega kar predstavljajo.
Predstavljajo pa upor moderni, brezmoralni kapitalistični družbi in čeprav večkrat napačno razmišljajo, usaj upajo drugače razmišljat (kar pa je velika grožnja za slovenca, zato toliko jeze).

Imejte se radi...

— Funky_funky 2016-06-10 11:37:40

Neverjetni dvoličneži ste. Ko se je pa pri Stožicah kršilo cel kup zakonodaje, celo en izvajalec je naredil zaradi tega samomor pa ste Jankoviču ploskali...

Sedaj ko se ravno tako krši neka zakonodaja pa pljuvate po ljudeh....

In po meni ko vam nastavim ogledalo in spoznate kakšni dvoličneži ste.

— seven7 2016-06-10 08:53:20


Švicarji v nedeljo o UTD-ju
Med bralci našega portala je odmeval tudi nedeljski referendum v Švici, na katerem so švicarski volivci z večino zavrnili pobudo za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka. Proti je glasovalo 76,9 odstotka volivcev, za pa 23,1. Referenduma se je udeležilo 46,9 odstotka volivcev, kar je običajna referendumska udeležba. Zagovorniki univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) kljub temu govorijo o uspehu. Dosežen izid je "mnogo večji od pričakovanega", je že po objavi ocene javnomnenjskega inštituta Gfs.bern uro po zaprtju volišč povedal eden izmed pobudnikov Daniel Häni. "Razprava o tem se nadaljuje, tudi na mednarodni ravni," je dodal. Tako naj bi sorodna nemška iniciativa že prihodnji teden v Berlinu predstavila podoben predlog za Nemčijo. Švica je prva država na svetu, ki je na referendumu odločala o tem vprašanju. Več tukaj.

Švica je samostojna drzava v kateri se vlada pogovarja z državljani medtem ko v drugi Švici počne samovoljno karkoli odgovarja njenim šefom.

— Dajo 2016-06-05 09:13:16

No jaz pa v svoji generaciji opažam, kako do UTD v Sloveniji. Naša generacija je generacija, kjer so imeli po večina po 2 otroka v družini. Gotovo je kakšen stric ali teta neporočen in brez otrok. Stanovanjski problem torej v dmačem okolju precej enostavno rešljiv (vsaj če si iz podeželja in nisi odraščal v bloku).

Ker služb ni, ali pa so plače minimalne, se začenjajo ženske posluževati metode rojevanja otrok kot sredstva za preživljanje. Pred kakim mesecem sem prebrala da je Slovenija tretja po rasti rodnosti v EU. Jaz to tudi v svojem okolju opažam. Ali delajo cel dan in imajo enega otroka ali redko dva, ali pa imajo 3 ali štiri.

Če bi ženska hodila delat, bi plačevali vrtec, malice v šoli, imeli bi manjše otroške... Tako pa imajo zastonj vrtec in najvišje otroške dodatke, zastonj malce, če imajo 4 otroke, pa ji še 10 let teče delovna doba. Prvi dan, ko otrok prestopi prag srednje šole, ima ta tudi štipendijo (čeprav se npr šola v domačem kraju in ni stroškov s prevozom ali namestitvijo).

Skratka če se znajdeš, se že danes da prit do neke vrste UTD, pri čemer je kvaliteta življenja bistveno boljša kot pri tistih družinah, kjer oba hodita v službo, razlike v prihodkih pa ali jih ni ali pa niso omembe vredne.

Mlada generacija, ni več pripravljena delat cele dneve. Ugotovili so, da se da tudi drugače. In prav imajo.

Sem za UTD, da za začetek eksperimenta omejen v številu let, ki ga lahko prejemaš, in znesek tak, da boš ravno pregural. Če ne res ne bo želel noben več delat.

— Geres* 2016-06-05 10:07:52

Revež ni brez denarja, ker bi bil len, ampak je len, ker je brez denarja. Lenoba gre z roko v roki z depresijo, ta pa s socialno stisko in brezposelnostjo.
Ustvarjalnost se porodi, ko ni stresa. Stresa pa ni, ko so zadovoljene osnovne potrebe.
Zato sem prepričan, da je UTD korak v pravo smer.

— David 2016-06-05 11:02:13

Odkar svet pozna pojem solidarnost, pozna tudi osnovna pravila:
1) Kdor ne zna delati, naj ga družba nauči.
2) Kdor ne more delati, naj mu družba pomaga.
3) Kdor noče delati, naj ne je.

— AlFe 2016-06-05 15:38:10

Prihodnost Roga
Rok za Rog
Okoli Roga še brez dogovora
Rog: Vsi napovedujejo tožbe
Ob poskusih rušenja Roga zapele pesti
Zaradi rušenja Roga zavrele strasti
Uporabniki Roga se upirajo rušenju
V Rog ponoči vdrli varnostniki
Švicarji zavrnili univerzalni temeljni dohodek
Kakšen UTD bi imeli v Sloveniji?
V Švici na referendumu o temeljnem dohodku