Koliko milijard evrov se je nakopičilo v davčnih oazah? Foto: Reuters
Koliko milijard evrov se je nakopičilo v davčnih oazah? Foto: Reuters
Levica poziva k aktivnemu boju proti davčnim oazam
Finančni ministri o črnem seznamu davčnih oaz
Med skrivači tudi Slovenci
Razkriti t. i. rajski dokumenti
Rajski dokumenti in Slovenci na Cipru
Odziv Mayeve na "rajske dokumente"
Odzivi na razkritje »rajskih« dokumentov
Kako se bogataši zvito izogibajo plačevanju davkov
Nakazila javnega denarja v davčne oaze
Koliko so Slovenci skrili v davčne oaze?
V davčne oaze izginilo 12 milijonov

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev, katerega del je tudi slovenski časnik Delo, je od nemškega časopisa Süddeutsche Zeitung prejel približno 13,4 milijona zapisov, ki dajejo vpogled v svet davčnih utaj in hranilnike najbogatejšega odstotka ljudi. Zaradi njihovega izvora so zapisi dobili ime rajski dokumenti, je poročalo spletno Delo.

Najnovejši dokumenti izvirajo iz dveh storitvenih podjetij v davčnih oazah na Bermudih in v Singapurju, Appleby in Asiaciti Trust, in iz 19 poslovnih registrov, ki so vmesne postaje v svetovni sivi ekonomiji. Od neznanega vira je dokumente pridobil nemški časopis Süddeutsche Zeitung, ki jih je nato posredoval več kot 380 novinarjem v 67 državah.

Hehe in mi se tukaj ukvarjamo z miljardico...

— ni maitre 2017-11-05 21:57:39

Pri nas se pa gre davkarija neke nagradne igre z računi, pa neke reklame v stilu "a nič ne bova brez računa, se ne splača" ... pa sosedska pomoč ni dovoljena, pa samogradnja ni dovoljena ... vi sam pritiskajte ... kar dajte, dajte še mal. Folku se bo kmalu strgalo ...

— kreden2 2017-11-06 00:25:38

Buržoazija nas še nikoli prej v zgodovini ni tako plenila in farbala v glavo, kot to počne danes.
Mediji pa prikrivajo njihova kriminalna dejanja in jih predsatavljajo kot brezmadežne.

— moj komentar 2017-11-05 21:57:14

Skupni imenovalec vsega zla - davčne utaje, bogatenja, inflacije , deflacije , bančnih lukenj in podobnih mahinacij je pohlep...torej imeti več in boljše od sočloveka. Pa četudi na grd , hudoben način. Če pogledamo zgodovino : že vse od starih Grkov in njihove demokracije , ki je paradoksalno vzgled današnji demokraciji, je dovoljevala su
njelastništvo, torej izkoriščanje človeka po človeku. Ne glede nato kako je nastal človek , ni naravno da se izkorišča človek po človeku , ker vsak ima svojo svobodno voljo , pamet in razum.
V novejši zgodovini , od industriske revolucije dalje , ko se uradno ukine sužnjelastnistvo , ko se pojavijo oblike kapitalizma in socializma , pa se pojavijo prfidne oblike izkoriščanja.
Ko pogledamo današnji čas je (trenutni) vrh izkoriščanja davčna utaja, borzni zlomi in bančne luknje , kot glavni krivci za utečeno stanje. To se dogaja na vseh ravneh : globalno , celinsko ali regionalno in po posameznih državah.
Samo za primer vzemimo USA , Evropo in Slovenijo : vse največje preselijo sedeže korporacij v davčne oaze po svetu , tudi v EU. tako"preslepijo" domačo davčno upravo za več 1000 milijard dolarjev davčnih obveznosti. V EU bančne luknje pokrivajo s slabimi bankami , državnimi intervencijami in prevalijo velik del minusa na ljudi. V Sloveniji je javna tajna da je "izpuhtelo" 75 milijard dolarjev , sled za njimi se bi gotovo našla ( ker sledi denarja ni mogoče izbrisati) če bi s naša NPU poglobila v to. Pa se ne , saj se niti v pranje 1 milijarda ne upa , ne zmore ali celo ne upa....gotovo je pa , če bi lahko pogledali v tajne zapise FBI ali NSA , kaj bi našli tam.
Samo predstavljajte si da se bi povrnil denar iz davčnih utaj na globalni , regionalni ali slovenski ravni. Samo v Sloveniji je to 10 državnih proračunov , pomislite kakšen ekonomski zagon bi bil za gospodarstvo ( večje plače , več denarja za inovacije , raziskave...) ker bi bili državni proračuni pokriti....Isto je v EU , USA, ker bi bili državni proračuni izdatnejši , manj bi bilo potreb po tiskanju denarja (FED).
REŠITEV : je mogoča, toda zahteva razumne in močne ljudi, Tistih , ki vladajo in vodijo države , ki bi bili sposobni ob pomoči (vsepovsod deklariranem neodvisnem sodstvu)odpraviti slabe zakone , poostrit kontrolo ( če je je potrebno) in kaznovati kršitelje. Pregledati posameznike : če je za ene slabo ,je za druge boljše ( Soroš ) in skupine,ki deljejo tajno ( bildergeva in podobne skupine. Ukiniti razne lobije in lobiste ,ki legalno podkupujejo parlamentariste , ker ne verjamem da se nekdo , da podkupiti z eno večerjo in call girlico. RES , vse tole zveni utopično, toda kot govori kitajski pregovor 1000km se začne s prvim korakom.. Da je prvi korak težak , nam pove ker npr. , nihče ne pomisli , da bi se odstavil vodja evropske komisije , ki izhaja iz deželice , ki pomaga (legalno !? ) davčnim utajam. In tak človek vodi EU ( no , ne glih sam , ampak v navezi sebi podobnim ). Toda prvi korak bi bil nared.
Povsem se strinjam z zadnjim delom (zadnja 2 odstavka) komentatorja @kovačeva kobila in upam, da se boste pridružilivsi ostali, če ne drugega v skrbi za spremembo razmišljanja preprostih , navadnih in delovnih ljudi....če ne nam bog pomagaj , kajti vse to vodi v propast človeštva. LP M

— miran kač 2017-11-06 07:38:52

Skrivanje premoženja pred regulatorji
Dokumenti izvirajo iz bolj ali manj izpostavljenih branikov finančne tajnosti, kot so Marshallovi otoki, Libanon in karibska država St. Kitts in Nevis. Zatočišča v davčnih oazah sicer privabljajo tiste, ki hočejo svoje premoženje in posle skriti pred regulatorji, preiskovalci in davčnimi uradniki. Skoraj sedem milijonov dokumentov podjetja Appleby in njegovih podružnic obsega obdobje od leta 1950 do leta 2016. Vanje so vključena elektronska sporočila, posojilne pogodbe v milijardnih zneskih in bančni izpiski, ki se nanašajo na vsaj 25.000 podjetij, povezanih z ljudmi v 180 državah.

meh..Tako bo kot s panamskimi dokumenti.Veliko hrupa za nič.Pr nas nekaj športnikov,ta pravih tajkunov sploh niso omenili.Najbrž imajo vsi račune na NLB
Najbogatejša Slovenca imata račune in firmo na Cipru.Seveda zaradi davkov.Niti slučajno nista osamljena.Takim bi tudi svetoval,da če imajo premoženje v tujini, naj gredo še živet tja.

— firtoh 2017-11-05 22:02:02

In kaj bo zdaj drugače? Koliko takih odkritij je že bilo... a je folku mar?
NI!

— ForwardThinking 2017-11-05 22:19:45

Itak vplačajo skoraj 100% proračuna. Koliko bi še naj?

Najhuje je to, da bi rada raja živela na račun bogatašev.


Večino proračuna vplačajo tisti, ki dejansko plačujejo davke, tj. srednji razred in reveži. Proračunski primanjkljaji in kronična zadolženost držav, ki smo jim danes priča, so v veliki meri posledica vseprisotnih shem za sistemsko utajevanje davkov. Apple, Microsoft, Google in ostala najuspešnejša podjetja na svetu vsako leto utajijo na stotine milijard. Predstavljajmo si, koliko operacij bi lahko s tem denarjem plačali, koliko šol ali cest bi lahko zgradili itn.

Teza, da bi raja rada živela na račun bogatašev, je ena od temeljnih neoliberalnih flanc. Resnica je ravno obratna: velika večina superbogatašev se lahko za svoj uspeh zahvali izkoriščanju. Navsezadnje je esenca kapitalizma, da lastnik podjetja iztisne maksimum zaslužka iz delavčevega dela. Eden od osnovnih načinov, da to doseže, je da delavcu namenja najmanjše možno plačilo. Realnost, v kateri živimo, zapisano že lep čas potrjuje: priča smo selitvi proizvodenj v tretji svet, sweatshopom, epidemiji prekarstva, epidemiji minimalnih plač, vztrajnem neplačevanju prispevkov s strani delodajalcev, črtanju delavskih pravic itn.

Bogataši a la Trump, lord Ashcroft in podobni se razglašajo za velike patriote, ki bi naredili vse za domovino, hkrati pa kljub astronomskim zaslužkom nenehno stokajo nad 'previsokimi' davki.
Povejte mi: zakaj si človek, ki ima na računu milijarde, ne more privoščiti plačevanja davkov? Na osnovi česa je takšen človek 'preobremenjen'?

Sam bi rekel, da je ravno obratno - takšne ljudi bi morali drastično obdavčiti.

Ravno zato, ker posamezniki razpolagajo s stotinami milijonov ali celo milijardami, imamo politiko, medije in sodstvo, ki so povsem ugrabljeni s strani kapitala ... Ravno zato smo nenehno priča sprejemanju zakonov, ki postavljajo interese peščice pred interese milijonov (nenehna deregulacija finančnega sektorja, forsiranje trgovinskih sporazumov, sesuvanje okoljevarstvenih sporazumov, 'fleksibilizacija' delovne sile, 'davčno razbremenjenvanje' bogatunov, 'nezmožnost' politike, da bi izkoreninila davčne oaze itn.).

Največji družbeni škodljivci so ljudje, katerih edini cilj sta denar in moč. Dokler bo družba povzdigovala patološke pogoltneže, ki v stilu strica Skopušnika kopičijo gore denarja - in ne posameznike, ki delajo za višje cilje in so zadovoljni z normalnim plačilom -, nas ne čaka nič dobrega.

— KovacevaKobila 2017-11-06 02:14:41

Najhuje je pa,da imaš dve milijardi na banki,star si pa sto let

— zapravico 2017-11-06 06:32:48

V dokumentih tudi Slovenci
Tako so dokumenti navrgli na površje milijarderja skladov tveganega kapitala Georgea Sorosa, kanadskega premierja Justina Trudeauja, sicer zagovornika ukrepov zoper tiste, ki se izmikajo davkom s pomočjo davčnih oaz, lastniške deleže v davčnih oazah britanske kraljice Elizabete II. in več kot 120 politikov po vsem svetu. Na površje so privrele naložbe v davčnih oazah britanske kraljice Elizabete II. in jordanske kraljice Nur, jahte in podmornice soustanovitelja Microsofta Paula Allena, naložbe na Kajmanskih otokih ustanovitelja eBaya Pierra Omidyara, deleže pop pevke Madonne v podjetjih za dobavo medicinskih pripomočkov ter deleže pop pevca Bona v podjetju, registriran na Malti, ki je denar vložilo v nakupovalno središče v Litvi. Po pisanju časnika Delo se "Slovenci med 19 skrivnostnimi jurisdikcijami ali oazami, katerih poslovni registri so bili razkriti, najraje odpravijo na Malto". Ta podjetjem v nekaterih okoliščinah omogoča povračilo davka na dobiček in pri lizingu plovil odbitek določenega odstotka DDV-ja.

Pa ne Bono, najbolj radodaren pevec z 5k očali med stradajočimi v afriki?!?!?

— prim00z 2017-11-06 06:23:43

Ni kaj, elita je lepo "poskrbela" zase. In še nas želijo prepričati, da v tem ni ničesar nelegalnega. Raja pa plačuje, plačuje, plačuje... Vsi bi morali nehati plačevati davke, dokler ne ukinejo davčne oaze in ne vrnejo nakradeno. Sistem, ki omogoča takšne mahinacije, je gnil do konca. Ljudje stradajo, elita pa kopiči milijarde.

— Sandalovina 2017-11-05 22:57:06

Kdor utaji samo en evro, se mu zaseže vse.
Tako enostavna pravila, pa bi disciplinirali tudi te skopuhe, ki imajo največ a ne dajo za skupno dobro.
Kaj če bi naredili eno stranko navadnih državljanov in obljubili v primeru izvolitve trdo zakonodajo za kravatarsko mafijo? Saj ti današnji poslanci tega ne počnejo, ker so nastavljeni od gospodarjev.

— SamoRes 2017-11-05 22:46:02

Več kot 100 let nazaj bi se zgodila revolucija... danes ima svetovno prebivalstvo že tako oprane možgane, da na te stvari niti reagira ne več.

Malo zabrundajo in to je to... naši dedi so pa življenje izgubljali za vse ugodnosti in pravice, ki smo jih mi že davno za vedno izgubili!

— Peca 2017-11-05 22:33:15

Levica poziva k aktivnemu boju proti davčnim oazam
Finančni ministri o črnem seznamu davčnih oaz
Med skrivači tudi Slovenci
Razkriti t. i. rajski dokumenti
Rajski dokumenti in Slovenci na Cipru
Odziv Mayeve na "rajske dokumente"
Odzivi na razkritje »rajskih« dokumentov
Kako se bogataši zvito izogibajo plačevanju davkov
Nakazila javnega denarja v davčne oaze
Koliko so Slovenci skrili v davčne oaze?
V davčne oaze izginilo 12 milijonov