Incidenti v Piranskem zalivu se zdijo neizogibni, saj tri četrtine zaliva pripadajo Sloveniji, Hrvaška pa vidi mejo na sredini. Foto: BoBo
Incidenti v Piranskem zalivu se zdijo neizogibni, saj tri četrtine zaliva pripadajo Sloveniji, Hrvaška pa vidi mejo na sredini. Foto: BoBo
Slovenski diplomati o uveljavljanju arbitraže
Slovenija uveljavlja arbitražo, Hrvaška je ne priznava
Slovenija in Hrvaška vztrajata pri svojem
Hrvaška miri ribiče
Savudrijski ribiči se bodo sešli s hrvaško vlado
Hrvaški ribiči previdni v Piranskem zalivu
Odzivi na hrvaške izjave o meji
V Piranskem zalivu tudi danes mirno
Hrvaški pogled na arbitražo
Uveljavljanje arbitražnega sporazuma
Uveljavljanje arbitražne odločbe
Prvi dan implementacije arbitraže

Pol leta je minilo od razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija je 30. decembra začela njeno implementacijo, medtem ko Hrvaška to še naprej zavrača. Uveljavitev zakonodaje je ključna, če se bo spor preselil pred mednarodne institucije.

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je ta teden poudarila, da meja obstaja, Slovenija in Hrvaška pa z njo živita že 25 let. "Ne vem, kako sta Hrvaška in Slovenija postali članici Združenih narodov, če nimamo mednarodno priznanih meja," je še dodala.

Hrvati se delajo norca iz vseh ki jim to dovolijo.

— samba 2017-12-30 08:18:09

Blokada Hrvaške pri vstopu v Shengen.

Pa bodo hitro pridni, saj so vitalno odvisni od turizma.

— ATP 2017-12-30 09:08:44

Dajte nas že nehat prepričevat s to arbitražo, ki je mimogrede velika sramota za slo politike. Je kdo odgovarjal, ko so jih ujeli na prisluhih. Namesto prostega dostopa na morje smo dobili neko služnost, kar nekaj družin je ostalo na hrvaški strani. In sedaj se pulijo za tistih nekaj litrov vode v piranskem zalivu.

— jockan 2017-12-30 08:45:49

Hrvati so vedno bolj panični. Tokrat vedo, da so se ustrelili v koleno in da mednarodno velkjavnega akta ki je določil mejo med slovenijo in Hrvaško ne bodo mogli ignorirati pa če še toliko orožja kupijo od USA.

Preprosto jih bomo pravno obrali do kosti pred EU inštitucijami. Najboljša bo pa tista, ko bo hrvaški ribič vstopal čez Šengensko mejo in bo zasvetila rdeča lučka - in bo sledila vklenitev in ga bodo odpelajli na prvo Policijsko postajo.

Tele kazni jih bodo zbrihtale. Hrvat je domoljub do denarja. Je dokazal HDZ vodja Sanader, ko je prodal nacionalni ponos Ino madžarom za podkupnino. Tukaj se lepo vidi doseg domoljublja (kjerkoli tudi pri nas, vidimo kako si je dobro poslal Lahovnik, ki se je direkt iz prvih vrst Zbora za Republiko priklopil na dude Todorovića).

Samo mirno naprej fantje. Gremo po pravi poti tukaj.

— Tao3 2018-01-03 10:52:35

Hrvaška ministrica dvignila prah
Pejčinović Burićeva je v torek znova poudarila, da Slovenija ne more uveljaviti nobenih zakonov na hrvaškem ozemlju, ki je, kot je dejala, enako, kot je bilo leta 1991. Potrdila je, da ni več neposrednega dialoga med državama in znova pozvala slovensko stran k pogovorom za reševanje spora o meji. "Napovedi s slovenske strani, s katerimi grozijo s postopki proti hrvaškim ribičem, so popolnoma neprimerne in nesmiselne. Gre nedvomno za hrvaško ozemlje. Nobenih slovenskih zakonov ni možno uveljaviti na hrvaškem teritoriju," je povedala v večernem pogovoru za hrvaško komercialno televizijo RTL.

Če bi vsii koprski, izolski in piranski lastnikki plovil, složno in v znak veselja, danes odpluli v na novo pridobljen morski pas, hrvaški ribiči niti ne bi imeli prostora za igranje svoje igrice.

Lastniki plovil, takšno dejanje je vaša pravica, če ne že kar dolžnost!!! No iniciativa je padla, zaženite motorje, razpnite jadra in pokažite nacionalno srce...sicer si tega dela ozemlja ne zaslužimo!

— SrMaček 2017-12-30 08:18:43

Tu gre za prestižni boj in odločitev HRV sabora, da ne sprejme arbitraže in za sprenevedanje EK, ki ji ne znamo pojasnit, da smo SLO na referendumu potrdili arbitražo in smo zaradi tega zaprli nekatera ključna pogajalska poglavja, da je lahko HRV vstopila v EU.

— veza 2017-12-30 08:46:07

Pahor bi se danes s slovenskimi ribiči moral podati v Piranski zaliv, loviti ribe, čistiti barke, pobirati smeti iz morja. Za tp pa imamo predsednika!!!

— conspiracy 2017-12-30 09:01:26

Ce se sami ne drzimo sporazuma ker nismo zapustili vojaskega objekta na Sveti Geri. Kako naj na morju zahrevamo nekaj kar na kopnu sami ne damo. Krsimo sodbo arbitraznega sidisca za katero sami trdimo, da je enkratna in jo v celoti aprejemamo. Nikjer v sodbi nisem prebral, da lahko karavlo zapustimo samo s primopredajnim zapisnikom. Sami ne sprejemamo sodbe v celoti kar pricakujemo od Hrvatov.

— svabo 2017-12-30 16:37:06

Erjavec: Ministrica zavaja
Slovenski zunanji minister Karl Erjavec se je hitro odzval na ministričine navedbe in dejal, da "zavaja hrvaško javnost in govori neresnico, ko pravi, da je bila meja med Slovenijo in Hrvaško potrjena leta 1991." "Ravno zato, ker meja ni bila nikdar potrjena, se je želela najti rešitev za določitev meje najprej s sporazumom Drnovšek-Račan in pozneje z arbitražnim sporazumom," je poudaril. Opozoril je še na pismo tedanjega predsednika hrvaške vlade Nikice Valentića z dne 18. maja 1994 tedanjemu slovenskemu premierju Janezu Drnovšku, da je mejni prehod Sečovlje le začasen in da ga bo hrvaška stran premaknila, ko bo določena meja.

Danes so se rokavice snele.

Če bo Slovenija zamočila tokrat in prešla v defenzivo, popuščanje in podrejeno vlogo "zaradi ljubega miru", potem smo ga definitivno opleli na polni črti.

Bomo prvič doslej uspeli slovensko nepopustljivo odločnost zoprstaviti hrvaški nepopustljivi aroganci?

Cilj Hrvatov je jasen: razvodeneneti AS do te mere, da se bo EU počasi "navadila" na sitne Slovence, ki bodo tožarili hrvaške vpade na naše ozemlje, zato je potrebno stvari zastaviti na ful, brez najmanjšega popuščanja, včasih tudi z mislijo na slovensko antisrbsko strategijo 1991, ki je bila uspešna, uspešna bo zanesljivo tudi proti Hrvatom.

— no72 2017-12-30 08:28:14

Pahor je počel že vse, samo rib ga še nisem videl loviti.Danes je idealen dan za ribolov v hrvaškem morju.Nov mandat, nov izziv.

— speedmiška 2017-12-30 11:27:07

Največja napaka je bila da je Slovenija podprla vstop Hrvaške v EU namesto da bi najprej uredila z njo vse spore okoli meje.
Zdaj pa nas lahko izigravajo.

— sik 2017-12-30 09:19:19

Vsi se nekaj jajcate in pametujete. Ko bo prišel čas dopustov, boste pa trumoma letel k njim !!!

— Ejga 2017-12-31 07:27:44

Slovenski diplomati o uveljavljanju arbitraže
Slovenija uveljavlja arbitražo, Hrvaška je ne priznava
Slovenija in Hrvaška vztrajata pri svojem
Hrvaška miri ribiče
Savudrijski ribiči se bodo sešli s hrvaško vlado
Hrvaški ribiči previdni v Piranskem zalivu
Odzivi na hrvaške izjave o meji
V Piranskem zalivu tudi danes mirno
Hrvaški pogled na arbitražo
Uveljavljanje arbitražnega sporazuma
Uveljavljanje arbitražne odločbe
Prvi dan implementacije arbitraže