Za ustavno spremembo glede financiranja šolstva očitno ni več potrebne večine. Foto: BoBo
Za ustavno spremembo glede financiranja šolstva očitno ni več potrebne večine. Foto: BoBo

Zavedamo pa se, da je sestava ustavne komisije takšna, da bi za spreminjanje ustave potrebovali še 13. glas. Laszlo Göncz je povedal, da ne bo sodeloval v tej zgodbi in zadeva je preprosto končana.

Matjaž Han, SD
Po prepričanju Matjaža Hana z namero za ustavno spremembo ni šlo za zlorabo prava. Foto: BoBo
Spremembe ustave na področju financiranja zasebnih šol
Financiranje državnih in zasebnih šol
Novela o 100 % financiranju zasebnega šolstva znova v obravnavi
Spremembe ustave gredo naprej
Je sprememba ustave sprejemljiva rešitev?
Spreminjanje ustave zaradi financiranja šol
Spremembe ustave zaradi financiranj šol
DZ o financiranju šolstva
Kako bodo financirane zasebne osnovne šole?

Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz je v sredo potrdil, da ne bo podprl predloga za spremembo ustave glede financiranja šolstva.

Ker je bil njegov glas na ustavni komisiji ključen za dvotretjinsko večino, to očitno pomeni konec te zgodbe. Tako ugotavlja tudi vodja poslancev SD-ja Matjaž Han in pravi, naj komisija o predlogu glasuje.

Mi bi bili malo evropski, malo balkanski, malo samosvoji, malo skladni, malo demokratični, malo diktatorski, pa bi spoštovali ustavo, pa bi jo po potrebi spreminjali, imeli bi tudi ustavne sodnike, ampak jih ne bi vedno upoštevali... kot mi paše, kadar mi paše, važno, da bo po moje!

— Mitja 2017-11-29 08:16:04

Za napredek je zmeraj potrebna konkurenca. Samo tako bomo kot družba napredovali.
Socializem, kjer so vsi enaki (razen pujsov pei koritu), je preživeta ideologija, ki vodi v propad in nazadovanje družb , ki ga prakticirajo.Potrebne so vse oblike šol, tako privatne kot tudi javne, saj se bo le tako razvila zdrava konkurenca. Osnovni javni in razširjeni javni program, bi se moral financirati 100%. Dodatni program, ki ga za svojega otroka želijo posamezni starši se pa naj plača tako v javnih kot tudi v zasebnih šolah.

— xavi 2017-11-29 08:33:16

Pričakujem, da bo kdo vložil v ustavno presojo izbirne postopke v teh zasebnih šolah. Postavljanje kriterijev kdo lahko dostopa do teh šol (preverjanje vrednot staršev in otrok) je namreč po mojem mnenju še bolj konkretno protiustavno, kot nezagotavljanje financiranja v 100 %.

Pogojno še razumem, da obvezni program, ki je enak po vseh šolah financira država 100 %, ker je pač obvezen pogoj. Ne morem pa razumeti, zakaj bi 85 % ali sploh financirali še razširjeni del. Bomo državljani financirali učenje kreacionizma in drugih zmotnih verskih teorij brez dokazov? Tudi to je protiustavno!

— sth. 2017-11-29 08:01:51

Proti financiranju zasebnih šol in javnih sredstev!

In strogo ločiti religije od šolstva!

Tukaj jim odpiramo vrata!

— STRIKE 2017-11-29 09:28:22

Ustava se spreminja s tresočo roko
Göncz je v izjavi novinarjem ob robu seje odbora DZ-ja za izobraževanje, ki je v sredo znova razpravljal o noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, poudaril pomen spoštovanja ustavnih odločb, v tem primeru odločbe glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva. Po njegovem mnenju bi bilo nesprejemljivo, da bi pred izpolnitvijo odločbe glede tega vprašanja spreminjali ustavo. Pravnoformalno se sicer strinja s premierjem Mirom Cerarjem, ki je poudaril, da se ustavodajalec lahko vedno odloči za spremembo ustave, tudi če s tem preseže ustavno odločbo. A v tem primeru iz načelnih in političnih razlogov po mnenju Göncza to ni prava pot. Spomnil je, da je treba ustavo spreminjati s tresočo roko, kar pa da ne sme veljati za izpolnjevanje ustavne odločbe. "Potem bi bili daleč od načelnih in demokratičnih standardov," je povedal.

Tej koaliciji primankuje morale in etike. Zato pa dobimo ven taka skrpucala od zakonov in krsitve ustave.

— IndyBob 2017-11-29 07:54:49

Za 200.000 EUR denarja, ki bi šel sicer ravno tako iz proračuna, samo da v javne OŠ namesto v 6 zasebnih, bi kar spremenili ustavo, za ponujenih 370.000.000 EUR penalov zaradi ne-prodaje državne NLB pa niti ni treba nikogar nič vprašati. Res zanimiva logika. In ne mi zdaj razlagat, da bi šlo teh 370 milijonov iz presežka NLB-ja, ker v resnici nihče ne more v naprej vedeti, kakšen dobiček bo imel v naslednjem poslovnem letu. Lahko pa zaradi mene planirajo razporeditev tega bajnega dobička NLB v subvencioniranje šolstva, zdravstva in raziskav, če teh 370 milijonov očitno nikjer drugje ne rabimo.

— navigator007 2017-11-29 08:49:35

Kaj je smisel tega? Ustvarjanje pritiska na posameznika(e), ki iz ideoloskih razlogov nocejo spreminjati najvisji pravni dokument?

— gg 2017-11-29 08:08:48

Jep svobodna podjetniša pobuda, ki je 100% financirana s strani države. Lepo ni kaj! Takšno podjetje oz. šolo bi imel tudi jaz!
Sicer pa naj ugibam čigav glas je zmanjkal?! Zapisal bom samo tipično Karl oz. volitve ante portas!

— mb128 2017-11-29 09:07:46

Han: Pri nameri ni šlo za zlorabo prava
Vodja poslancev SD-ja Han je ob robu seje odbora zavrnil ugotovitev, da bi se v poslanski skupini, ki je bila pobudnica ustavne spremembe, napačno prešteli. Po njegovih navedbah so pač predstavili stališče in za predlog za začetek postopka za spremembo ustave dobili dovolj, 60 poslanskih glasov. "Zavedamo pa se, da je sestava ustavne komisije takšna, da bi za spreminjanje ustave potrebovali še 13. glas. Laszlo Göncz je povedal, da ne bo sodeloval v tej zgodbi in zadeva je preprosto končana," je poudaril Han. Po njegovih navedbah je treba zadevo končati oziroma mora komisija o tem glasovati. Po njegovem prepričanju z namero za ustavno spremembo ni šlo za zlorabo prava. "Upam, da imamo kot poslanci možnost v postopek vložiti predlog za spremembo ustave. To smo naredili po vseh pravilih," je še pojasnil.

Žalostno je, da mora madžarski poslanec reševati čast slovenskega parlamenta. Bo pa nam prihranil kar precej stroškov in še eno blamažo pred evropskimi sodnimi inštancami, ki bi nedvomno kmalu sledila.
Nekaj pa ne razumem. Če hočemo delovati po evropsko in demokratično, potem se prilagajajmo evropskim pravnim normam. Če pa želimo še naprej delovati po Balkansko, potem recimo bobu bob, izstopimo iz unije in gremo po svoje. Ne se pa skrivati za demokratično Evropo, delovati pa še kar po balkansko, seveda tam, kjer nam to paše. Oni dole lepo rečejo: 'Ne može jare i pare'

— Yanez 2017-11-29 08:19:36

Čudno je to pri nas. Da se marsikatera pomembna odločitev sprejema "za dlako". En glas zmanjka do 2/3, usodne odločitve se sprejemajo s 5:4 in tako naprej.
Najhuje je, ker argumentov ni mogoče uveljaviti, pomembnejši je svetovni nazor in politika.

— OMNIC 2017-11-29 08:33:20

Prosim ce tem ljudem, ki si bojo zasebno financiral z javnim denarjem, uvedete se par pravil. Recimo da nemorejo odklonit ucenca. Kakor to imajo na Svedskem, Nemciji itd..... Ali pa da se strogo preverja, kaj se uci poleg obveznega ( da nebo tko k v Angliji z muslimanskimi solami) .


V glavnem djte jih nadzirat , ce ze drugorazredni placujemo luksus zasebnikom. ;)

— Vongobongo 2017-11-29 08:54:00

Kdor ne razume besede zasebno je pač nikoli ne bo. Če pa zasebno financira še država je pa skergano z vsako logiko. Očitno pa v SLoveniji ni veliko ljudi, ki bi razmišljali z svojo glavo. Kar reče firer pač ubogate.

— beton 2017-11-29 10:18:42

Zavedamo pa se, da je sestava ustavne komisije takšna, da bi za spreminjanje ustave potrebovali še 13. glas. Laszlo Göncz je povedal, da ne bo sodeloval v tej zgodbi in zadeva je preprosto končana.

Matjaž Han, SD
Spremembe ustave na področju financiranja zasebnih šol
Financiranje državnih in zasebnih šol
Novela o 100 % financiranju zasebnega šolstva znova v obravnavi
Spremembe ustave gredo naprej
Je sprememba ustave sprejemljiva rešitev?
Spreminjanje ustave zaradi financiranja šol
Spremembe ustave zaradi financiranj šol
DZ o financiranju šolstva
Kako bodo financirane zasebne osnovne šole?