V društvu Alpe Adria Green Slovenija so ta teden potrdili, da se bodo v skladu z odločitvijo upravnega odbora pritožili na izdano okoljevarstveno soglasje Magni. Foto: Reuters
V društvu Alpe Adria Green Slovenija so ta teden potrdili, da se bodo v skladu z odločitvijo upravnega odbora pritožili na izdano okoljevarstveno soglasje Magni. Foto: Reuters
Magna: Marinček zaprosil za policijsko varstvo
Ministrstvo bo za Magno gradilo poseben tir
Kako ustrežljiva je država do Magne
Kmalu zelena luč za gradnjo projekta Magna v Hočah?
Večina okoljevarstvenikov ne nasprotuje Magni
E-forum vztraja pri pritožbi zoper okoljevarstveno dovoljenje
Shod v podporo Magni Steyr v Ljubljani
Magna Steyr piše pismo
Če bodo pritožbe, Magna odhaja
Kaj je zmotilo E-forum pri soglasju za Magno?

V društvu Alpe Adria Green Slovenija so ta teden potrdili, da se bodo v skladu z odločitvijo upravnega odbora pritožili na izdano okoljevarstveno soglasje Magni.

#MMCdebata
MMC-jeva debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Alpe Adria Green (AAG) je odločitev o pritožbi sprejela na korespondenčni seji, v postopku pa zastopajo tudi civilno iniciativo iz Miklavža na Dravskem polju. V AAG-ju, ki ima sedež na Jesenicah, vladi, zlasti pa okoljskemu ministrstvu, očitajo, da sta povsem zanemarila organizirano javnost, saj bi že lani morala sklicati vsaj posvet nevladnih organizacij in drugih oblik civilne družbe ter jim predstaviti problematiko umeščanja Magne Nukleus v prostor.

Najprej ne prevzamejo pošte, potem čakajo na zadnji rok pritožbe....Čas bo pokazal kaj oz. kdo je v ozadju tega načrtno uničenega projekta..

— jsp 2017-09-01 10:17:08

Se bojijo da bo na stajerskem premalo krompirja? Ni panike, bi jim ga mi Belokranjci prodali, tukaj bodo kmetje veseli, ce ga bodo lahko kam prodali, saj nasa industrija je zelo boga (razen Akrapovica in ostalih nekaj izjem).

— rezator 2017-09-01 10:02:08

Ob avtocesti najboljša zemlja. Bože mili.

— seven7 2017-09-01 10:00:30

Ne vem kako je urejen v drugih državah, da dobi nekdo soglasje za gradnjoo tovarne, ampak mislim da je tovrstna zakonodaja pri nas zelo okoatenela in nerazumno zakomplicirana. Če se bo pa zares Magna preselila na Madžarsko, bo pa to potem tudi ena dobra "reklama" za potencialne tuje investitorje.

— ZETAC 2017-09-01 10:10:39

AAG predlagal druge lokacije
V AAG-ju med drugim opozarjajo, da je bila podlaga za okoljevarstveno soglasje tudi poročilo o vplivih na okolje, ki je kršilo predpis o njegovi vsebini s tem, da ni predstavilo alternativnih lokacij v obveznem poglavju o alternativnih rešitvah. Opisali so zgolj tehnološki vidik, prav tako ni bilo v njem nobene zahteve Magne, da zahteva prav to lokacijo. AAG je predlagal nekaj drugih lokacij, kot so Kidričevo, območje nekdanje Metalne in Tama. Alternativne lokacije imajo po njihovem mnenju vrsto prednosti, ohranili bi najboljšo kmetijsko zemljo, Rogoški gozd, naravo ter preprečili možne in verjetne škodljive vplive na zdravje prebivalcev.

Bravo za pritožbo! Vsaj nekdo, ki ima hrbtenico v tej državi.

— samy joe 2017-09-01 10:23:36

Zdaj bodo pa gorenjci krivi, da na štajerskem ne bo tovarne.

Narobe svet.

— Celjan27 2017-09-01 09:54:28

In predlagajo Kidričevo, kjer so imeli namen posekati 100 hektarjev gozda, tu pa se "haklajo" zaradi 4 hektarjev Rogoškega gozda (en majhen delček celotnega gozda - saj nimajo namena celega posekati, zgolj kakšnih 5 %).

— Maggor 2017-09-01 10:40:21

Nevladne organizacije so po novem "civilna družba" na državnih sisah, za bruhat.

— sirus 2017-09-01 10:04:09

Počivalšek: S komunikacijo možen kompromis
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek tudi po napovedi Alpe Adria Green, da se bodo pritožili na izdano okoljevarstveno soglasje Magni za lakirnico v Hočah, upa, da bo s konstruktivnim dialogom mogoče doseči kompromis. Vlada je namreč večkrat opozorila, da lahko vložitev pritožbe pomeni konec Magnine investicije v Sloveniji, saj bi to začetek gradnje odložilo do te mere, da bi se Magna raje odločila za drugo državo. "Verjamem, da je s komunikacijo vse rešljivo in da lahko dosežemo kompromise. Tako znotraj ministrstva kot tudi znotraj vlade, z gospodarstveniki in nevladniki vedno stavim na konstruktiven in korekten dialog," je poudaril gospodarski minister.

Tudi meni se zdi izbira lokacije sporna in neumna. Dobre zemlje nimamo na pretek.
Ampak ... če imamo možnost pridobiti resnega investitorja in pa delovna mesta, bi veljalo tokrat narediti izjemo in stvar speljati do konca. Seveda - je potrebno od Magne zahtevati spoštovanje najstrožjih ekoloških standardov, kar pa bi moralo biti samo po sebi umevno za vsakega investitorja.

Za prihodnosti pa bi lahko že takoj sedaj poiskali lokacije, ki so trenutno degradirane, a blizu AC in železnice. Tega je po celi Sloveniji malo morje, in ni treba uničevati kmetijskih zemljišč, gozda, narave, ... . Ironija je, da marsikje že obstajajo dobri urbanistični načrti, ki se ne izvajajo.
Te lokacije bi veljalo urediti, sanirati, komunalno opremiti, in ko se pojavi morebitni investitor jim lahko takoj ponudiš izbiro. Tako se to dela v razvitih državah ...

— luxmundi 2017-09-01 10:20:49

Mobilna telefonija z vso vsebovano tehnologijo celostno v Sloveniji predstavlja mnogokrat večji vpliv na okolje, kot X Magen, pa se nihče ne buni... le zakaj ...

— malasraka 2017-09-01 10:05:43

Neverjetno, v tej državi imajo ljudje po 25 letih prihvatizacijkega kriminala končno na voljo delujoče neodvisne mehanizme, ki jih zaščitijo pred novimi vsiljenimi megalomanskimi korupcijskimi in ekološkimi katastrofami. Še je upanje za Slovenijo! Bravo AAG, računajte na radodarno donacijo iz moje strani!

— hexen 2017-09-01 10:28:44

Skoraj zagotovo za tem stoji politika oz. kaksna politicna stranka ali pa skusa nekdo priloziti svoj piskrcek.

— robespierre 2017-09-01 10:03:20

Magna: Marinček zaprosil za policijsko varstvo
Ministrstvo bo za Magno gradilo poseben tir
Kako ustrežljiva je država do Magne
Kmalu zelena luč za gradnjo projekta Magna v Hočah?
Večina okoljevarstvenikov ne nasprotuje Magni
E-forum vztraja pri pritožbi zoper okoljevarstveno dovoljenje
Shod v podporo Magni Steyr v Ljubljani
Magna Steyr piše pismo
Če bodo pritožbe, Magna odhaja
Kaj je zmotilo E-forum pri soglasju za Magno?