V oddaji Tarča so pod drobnogled vzeli spremembe novega zakona o vodah. Foto: Mojca Dumančič
V oddaji Tarča so pod drobnogled vzeli spremembe novega zakona o vodah. Foto: Mojca Dumančič

V tokratni oddaji Tarča so se dotaknili okoljskih tem. Natančneje so pod drobnogled vzeli spremembe novega zakona o vodah, saj zakonski predlog določa, da se na vodnem in priobalnem zemljišču ter na območju presihajočih jezer med drugim dopuščata tudi gradnja objektov, ki se skladno s predpisi, ki urejajo gradnjo objektov, razvrščajo med enostavne objekte, ter gradnja objektov v javni rabi v skladu z zakonom, ki ureja graditev objektov.

Po navedbah ministrstva bodo s tem dodatno zaščitili in varovali vodne vire, priobalni pas in biodiverziteto v priobalnem pasu. S tem se ne strinjajo okoljevarstveniki, ki so sprožili referendumsko pobudo. Zatrjujejo, da so naleteli na oviranje zbiranja podpisov. Gostje v studiu Televizije Slovenija so bili Andrej Vizjak, Andrej Čuš, Uroš Macerl in Barbara Čenčur Curk.

Naš zeleni biser, imenovan Slovenija, ima ravno tiste stvari, ki jih tujci hočejo - gozdove, vodo, naravo, živali. mi se pa hočemo iti tuji model gospodarstva in turizma - pozidati in iztrebiti. Potem pa na Krk v konobo na girice ob petju Vilo moja, ker je to pa 'tradicionalen način'.
-7empest 2021-04-30T08:01:40+02:00
N žalost je profit edino gibalo družbe. Kapital zanima samo kapital. Za ljudi, pa tako ali tako ni bilo skozi vso zgodovino, nikoli nikomur mar. Človek je bil od nekdaj kanon futer in potrošni material.
-tekumze 2021-04-29T20:38:05+02:00
Prosim, da se opredeli zaščita naravnih virov (brez umeščanja gradenj in privatizacije) - kot JAVNO DOBRO. Pitna voda naj bo iz teh virov NE pa politično korektno iz PLASTENKE.
-marinkoms 2021-04-29T22:13:51+02:00

Doslej je bilo možno graditi zasebne vile, tovarne, poslej to več ne bo mogoče, mogoče bo graditi objekte javne rabe, to so objekti, ki so namenjeni vsem. Menim, da je to pomembna korist k varovanju priobalnega zemljišča, podzemne vode.

Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor

Vizjak: To je zakon za okolje in ne proti
Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak vztraja, da je bil postopek sprejetja zakona povsem zakonit. Hkrati je poudaril, da so z njim želeli zagotoviti več denarja – po njegovih besedah približno 17 milijonov evrov – za vzdrževanje slovenskih vodotokov. Dejal je, da omenjeni zakon glede na obstoječe stanje dodatno omejuje obstoječo gradnjo na priobalnih zemljiščih. "Doslej je bilo možno graditi zasebne vile, tovarne, poslej to več ne bo mogoče, mogoče bo graditi objekte javne rabe, to so objekti, ki so namenjeni vsem. Menim, da je to pomembna korist k varovanju priobalnega zemljišča, podzemne vode. To je zakon za okolje in ne proti okolju, to je zakon za vode in ne proti vodam, pobudniki referenduma zavajajo ljudi," je pojasnil.

Evo pa ma vlada ze prvi korak narjen! Korak po korak pa bomo brez vode! V bistvu jo bomo ful drago placeval korporacijam!
-bushido55555 2021-04-29T20:12:04+02:00
Hm..eni bi očitno radi gradili na območju izolske ladjedelnice, blejskega jezera, ob Krki,... Tudi garažna hiša je objekt javne rabe.
-firtoh 2021-04-29T20:48:29+02:00
Na UE Maribor nisem mogla do referentke da bi potrdila moj podpis na podpori. Varnostnik mi ni vedel povedati, kje naj se predhodno prijavim.Ko sem od neke referentke dobila tel.št. se v petih urah nihče ni oglasil. Zanima me, zakaj so zaposleni sploh na plačilni listi, če ne opravljajo svojega dela.UE je servis za državljane, pa naj bo viroza, potres ali vojna. Zgradba je velika, hodniki prazni, v pisarnah pa tu in tam kakšna gospodična lična in njen telefon sploh ne zvoni.Kaj se dogaja v resnici z UE oz.Občino Maribor?
-marelica7 2021-04-30T06:15:01+02:00

Če bi bil namen zaščititi pitno vodo, potem zakon ne bi bil sprejet po hitrem postopku. Če bi bil namen dober, temu ne bi nasprotovala vsa strokovna javnost, tudi varuh človekovih pravic.

Uroš Macerl, Eko krog
Sorodna novica Vizjak:To je zakon za vode, ne proti njim. Macerl:Če hočemo dobro zanamcem, moramo dobiti referendum

Macerl: Niti 40 metrov ne pustimo naravi
Z njim se ne strinja Uroš Macerl iz Eko kroga. Poudaril je, da namen zakona ni varovanje vode oziroma priobalnega pasu, temveč pozidava omenjenega pasu, kar bo vsekakor ogrozilo vodne vire. "Če bi bil namen zaščititi pitno vodo, potem zakon ne bi bil sprejet po hitrem postopku. Če bi bil namen dober, temu ne bi nasprotovala vsa strokovna javnost, tudi varuh človekovih pravic," je prepričan Macerl in dodal, da je postopek potekal netransparentno, s strani pristojnega ministrstva pa naj bi bilo tudi veliko zavajanja. Naravovarstvenik je še omenil, da so med objekti, ki se bodo lahko po novem gradili, poleg kolesarskih stez tudi gostilne, hoteli, bencinski servisi itd. Dodal je, da bodo na priobalnem pasu v zasebni lasti. "Niti 40 metrov ne pustimo naravi, niti toliko ne pustimo reki," je izjavil.

Pri tej oblastni strukturi velja samo ena zakonitost. Kaj ves lahko prodamo ? Zakaj ? Saj ni naše. To so nam zaplenili, kot okupatorji.
-leopold1942 2021-04-29T19:55:13+02:00
Premier gruli o 'zelenem prehodu' ... obenem pa prostodušno razlaga, da je zaščita okolja v okviru Nature 2000 'strel v koleno'. Vlada povzdiguje 'debirokratizacijo', ko gre za interese kapitala: črta zaščito pitne vode, vsiljuje interese izkoriščevalskih in davkoutajevalskih multinacionalk a la Uber itn. ... v isti sapi pa kot utrgana štepa prepovedi, ko gre za osnovne svoboščine: onemogoča referendume, ljudem tala drakonske kazni za postavljanje snežakov, pisanje s kredo po tleh, miselne delikte itn. Vlada vsiljuje interese kapitala (GZS podpira Vizjakov zakon, javnost pa je ogorčena) ... obenem pa se v javnosti predstavlja kot 'borka proti eliti'. Člani vlade sicer dobesedno vojskujejo z znanostjo (denimo Grimsovo besno napadanje 'lažnivih' klimatologov in modrovanje o 'ohlajanju' ozračja) ... obenem pa zatrjujejo, da 'upoštevajo stroko'. Vlada razprodaja naravno dediščino in s črtanjem zaščite pitne vode olajšuje zastrupljanje ljudi ... obenem pa se diči s svojim 'domoljubjem'. Bruh.
-KovacevaKobila 2021-04-29T20:50:53+02:00
Zakaj je pri nas vse tako komplicirano, in dvoumno in vedno moznih vec razlag, potem pa vsak izbere svojo, glede na to, kaj mu pac prav pride. A ne more en natancno razlozit, kaj ta zakonodaja pomeni, natancno in preprosto, da se bo dalo razumet in tudi koga drzat za besedo.....to ribarjenje v kalnem nasim oblastnikom odlicno ustreza. Tako se moram pac zanest na intuicijo in obcutek, in ko dam na tehtnico obraze okoljevarstvenikov in obraze teh starih, pokvarjenih poklicnih politikov, ki ze 30 let nekaj mutijo in so povsod zraven, ko je kak sum korupcije,....in dodam še dejstvo, da so vse skupaj želeli spremenit na hitro in na skrivaj in da ne omogočijo zbiranja podpisov......se pac raje odločim za prve.
-nina.novbak 2021-04-29T20:40:16+02:00

Na ministrstvu za gospodarstvo smo dosegli, da se je ta 69. člen umaknil iz zakona. Naša zaveza je, da bomo v prihodnje povabili vso civilno družbo skupaj in na podlagi primerjalne zakonodaje tujih držav to zakonodajo uskladili in pripravili na transparenten način. Strinjam se, da je treba okoljsko zakonodajo spreminjati s tresočo roko, želim si biti most med razvojem in okoljevarstvom, samo ta srednja pot bo vodila v pravo smer.

Andrej Čuš, sekretar

Čuš: Samo srednja pot vodi v pravo smer
Predstavnik stranke Zelenih, zdaj pa državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Andrej Čuš je pred letom dni predlagal spremembe zakona o vodah, s katerimi je želel zaostriti politiko varovanja vodovarstvenih območij. V oddaji so ga povprašali o trenutnem stališču. "Na ministrstvu za gospodarstvo smo dosegli, da se je ta 69. člen umaknil iz zakona. Naša zaveza je, da bomo v prihodnje povabili vso civilno družbo skupaj in na podlagi primerjalne zakonodaje tujih držav to zakonodajo uskladili in pripravili na transparenten način. Strinjam se, da je treba okoljsko zakonodajo spreminjati s tresočo roko, želim si biti most med razvojem in okoljevarstvom, samo ta srednja pot bo vodila v pravo smer," je povedal. "Danes vode ne moremo več rešiti s pogovorom po sprejetju zakona. Za to je bil čas pred sprejetjem. Drugič, če ste rešili 69. člen, je to tako, kot da bi jaz rekel, da sem dobil drugo svetovno vojno," pa se je na Čuševe navedbe odzval Macerl in dodal, da to, da želijo biti na eni strani zeleni, na drugi pa na plačilni listi gospodarskega ministrstva, "preprosto ne gre skupaj".

Poslušam Čuša, samozvanega predstavnika temno-zelenih z gospodarskega ministrstva. Človek bi od zelenega (čeprav temno zelenega) pričakoval, da bo nastopil na strani okoljevarstvenikov. Pričakovano je bilo moje "pričakovanje" neutemeljeno. V svojem nastopu se je predvsem pohvalil, da je z gospodarskega ministrstva uspel vplivati na omilitev "liberitzacije vode", kot jo je načrtovalo ministrstvo za okolje. Je bil pa pri svojem nastopu razočaran, ker mu je Žnidaršičeva preprečila, da bi odigral svojo vnaprej naučen predstavo vsebinsko nepovezano z vprašanjem, ki mu je bilo postavljeno. Kot Janša s svojim videom v Evropskem parlamentu, samo da Čuš ni "prekinil zveze" (zapustil soočenja). In tile temno zeleni utegnejo nabrati dovolj glasov ljudi, ki bodo s tem želeli nekaj narediti za naše naravno okolje, da se zrinejo v parlament. Težka se nam piše.
-Knight Kant 2021-04-29T20:36:45+02:00
[b]Sociološka definicija invertebrata = Andrej Čuš[/b] Človek[b] [/b]pade v nemilost pri Ljubljenem vodji, leta 2016 zapusti SDS z izjavo "nisem Janševa lutka", se polije z zeleno barvo in prevzame vlogo prvega med okoljevarstvenimi aparatčiki, ugotovi, da pri Zelenih ne bo kruha, obne ploščo in poglej ga zlomka, postane državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo v vladi človeka "katerega lutka menda ni" ter dežurni pljuvalec stranke Levica in resničnih okoljevarstvenikov tipa gospod Macerl.
-MutiBaric 2021-04-29T21:48:07+02:00
Voda, hrana in streha nad glavo so osnove prezivetja. Vse ostalo ni pomembno!
-rokin 2021-04-29T22:01:05+02:00
Tarča: zakon o vodah

Najbolj replicirani komentarji sekcije Okolje v prejšnjem tednu:

Krvavi škampi in mreže duhov – je veganstvo res edina rešitev za oceane? (9 odgovorov)

Izjemno spoštujem vse, ki so vegani iz prepričanja oziroma spoštovanja do živali. A dejstvo je, da veganska hrana še zdaleč ni uravnotežena, da se z vegansko hrano ne more pridobiti pomembnih vitaminov in da so veganski proteini tistim živalskega izvora inferiorni. Zato so edina rešitev za vegane prehranska dopolnila - verjetno najhitreje rastoča prehranska industrija.Sam jem raznoliko hrano, veliko sadja, zelenjave in vlaknin, tudi živalske proteine v različnih oblikah. Pri tem si izjemno prizadeva, da mesa, mleka, itd. nikoli ne zavržemo niti grama. Zdi se, da so vsi tej "mocumentaries" predvsem brezplačna promocija za podjetja, ki prodajajo veganske prehranske dodatke. V veliki večini so prav vsi vegani fajn, se pa marsikdo ne zaveda, da so s prehodom na vegansko prehrano sebi in tistim okoli sebe naredili kar veliko škodo, če predhodno niso res zelo dobro naredili domače naloge.
-kraski.teran 19. april 2021 07:17

Krvavi škampi in mreže duhov – je veganstvo res edina rešitev za oceane? (7 odgovorov)

Če je človeštvo v 80 letih uspelo iz 5 milijard preskočiti na 8milijard lačnih ust je propad Zemlje neizbežen.
-marelica7 19. april 2021 07:03

Kako je Bill Gates, eden najbogatejših Zemljanov, med epidemijo na skrivaj kupoval zemljo (7 odgovorov)

Najbogatejši človek na svetu je še vedno lačen denarja. Nerverjetno. Pohlep je bolezen.
-mile67 21. april 2021 07:56

Kako je Bill Gates, eden najbogatejših Zemljanov, med epidemijo na skrivaj kupoval zemljo (7 odgovorov)

Medtem ko se svet bojuje z epidemijo covida-19, je Bill Gates, tretji najbogatejši Zemljan, med drugim po tiho kupoval kmetijska zemljišča v ZDA in postal celo njihov največji zasebni lastnik v državi.------------------- potem se pa nekateri čudijo zakaj je ,,komunizem ,, želel razlastiti take barabe , ki so predhodno pokradli zemljo malo posestnikom in jasno je , da je potrebno zaustaviti pohlepne bogataše, ki imajo namen za profit uničiti planet ...
-zenga.zeus 21. april 2021 08:01

Krvavi škampi in mreže duhov – je veganstvo res edina rešitev za oceane? (6 odgovorov)

Bom zapisal zgolj to. Narava je človeka ustvarila kot omnivora!
-mb128 19. april 2021 07:05

Najbolje ocenjeni komentarji sekcije Okolje v prejšnjem tednu:

Kako je Bill Gates, eden najbogatejših Zemljanov, med epidemijo na skrivaj kupoval zemljo (134 priporočil)

Najbogatejši človek na svetu je še vedno lačen denarja. Nerverjetno. Pohlep je bolezen.
-mile67 21. april 2021 07:56

Kako je Bill Gates, eden najbogatejših Zemljanov, med epidemijo na skrivaj kupoval zemljo (100 priporočil)

Medtem ko se svet bojuje z epidemijo covida-19, je Bill Gates, tretji najbogatejši Zemljan, med drugim po tiho kupoval kmetijska zemljišča v ZDA in postal celo njihov največji zasebni lastnik v državi.------------------- potem se pa nekateri čudijo zakaj je ,,komunizem ,, želel razlastiti take barabe , ki so predhodno pokradli zemljo malo posestnikom in jasno je , da je potrebno zaustaviti pohlepne bogataše, ki imajo namen za profit uničiti planet ...
-zenga.zeus 21. april 2021 08:01

"Vodo lahko rešimo samo na način, da dobimo referendum" (89 priporočil)

Zadnji čas da nekaj ukrenemo....če ne še vode ne bomo imeli. Ne bi o tem kaj imamo na oblasti.....
-džeko 20. april 2021 14:04

Krvavi škampi in mreže duhov - je veganstvo res edina rešitev za oceane? (80 priporočil)

jejte lokalno pa bo. za nekoga so to tudi ribe. za instagram “foodie” neumnosti pa pomaga le psihiater...
-alexalchi 19. april 2021 06:53

Kako je Bill Gates, eden najbogatejših Zemljanov, med epidemijo na skrivaj kupoval zemljo (77 priporočil)

Vsi vemo da je Bill Gates leta 2015 napovedal epidemijo (youtube). In čudežno se je zgodila 4 leta kasneje. Zdaj Bill Gates na veliko kupuje zemljo. Hmm...me zanima kaj bo zdaj podtikal v hrano. Sprememba sveta in zastrupljanje ljudi v polnem teku.
-carjevič 21. april 2021 07:59