51-letni Janez Lenarčič je trenutno vodja stalnega predstavništva Slovenije pri EU-ju. Univerzitetni diplomirani pravnik je sicer izkušen diplomat, ki je vodil priprave na prvo slovensko predsedovanje EU-ju leta 2008 in bil svetovalec več premierjev, deloval je tudi v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi. V kratkem pisnem odzivu je izrazil veselje, da ga je vlada potrdila, in dodal, da bi si sicer želel enotne podpore,
51-letni Janez Lenarčič je trenutno vodja stalnega predstavništva Slovenije pri EU-ju. Univerzitetni diplomirani pravnik je sicer izkušen diplomat, ki je vodil priprave na prvo slovensko predsedovanje EU-ju leta 2008 in bil svetovalec več premierjev, deloval je tudi v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi. V kratkem pisnem odzivu je izrazil veselje, da ga je vlada potrdila, in dodal, da bi si sicer želel enotne podpore, "kar bi zelo pomagalo pri naslednjih fazah". Foto: BoBo/Tina Kosec

Vlada je na četrtkovi seji potrdila predlog premierja Marjana Šarca, da veleposlanika pri EU-ju Janeza Lenarčiča predlaga za kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije.

Lenarčič je izkušen kandidat z dolgoletnimi vrhunskimi referencami s področja mednarodnih in evropskih zadev, ki izpolnjuje vsa zahtevana merila, je vlada sporočila na Twitterju.

Suma sumarum- če pogledamo realno na našo notranjo situacijo posebej v odnosu do Eu , potem Šarcu ni možno oporekati , če se je odločil nevtralno , čeprav bi Slovenija na tem mestu potrebovala odločnega človeka , ne pa nekega zasedenega diplomata . Ampak - kaj se tu more storiti . Odločnih , poštenih in patriotskih ljudi s hrbtenico pri nas ni in vsak , ki bi prišel v Bruselj bi se takoj prilagodil tamkajšnjim kuloarjem ter pričel zagovarjati nekonflikne neslovenske ,,interese ,, . torej Šaec ni imal prav veliiko izbire ...
-zeus-zengg 2019-07-18 12:12:01
Prav, Lenarčič ima izkušnje v Bruslju, bo dober komisar, čeprav ne vemo, za kateri resor, postavlja se pa vprašanje, kdo nam bo vodil priprave na predsedovanje EU, prav Lenarčič bi bil za to najbolj primeren, kdo ga bo zamenjal, to me nekoliko skrbi.
-veza 2019-07-19 06:44:16
Šarec vedno bolj dokazuje, da je pravi človek za predsednika vlade.
-Joker 2019-07-18 08:52:08
Sorodna novica Lenarčič po potrditvi: Želel bi si enotne podpore

13 glasov za, 3 proti
Lenarčiča je za komisarskega kandidata v sredo predlagal premier Šarec. Do Šarčeve izbire so bili najbolj kritični v SD-ju, kjer so že v sredo napovedali, da ga ne bodo podprli, medtem ko so bile druge koalicijske stranke kritične predvsem do načina izbire. V četrtek zjutraj so se po rednem koalicijskem srečanju pred sejo vlade in odločanjem o Lenarčiču posebej sestali še predsedniki koalicijskih strank. Na glasovanju na vladi je Lenarčič dobil 13 glasov, trije ministri SD-ja so bili proti.

Vlada je kljub negodovanju koalicije potrdila Lenarčiča za kandidata za evropskega komisarja.
No, takšne poteze so mi všeč. Če bi imel še korajžo na drugih področjih bi se potem še lahko kaj dobrega izcimilo iz tega.
-the law1 2019-07-18 08:59:58
ta njegov način dajanja komande, je zelo kmečki in avtoritaren izhaja vedno iz tega da so ljudje leni in da jih morš kot ovce preganjat s šibo, pozablja da je tista prava stvar to da imaš vizijo, da maš plan kaj boš naredu in da se potem kar vse samo od sebe odvija in premika proti soncu in je zabavno soustvarjati. No ja tu je čisti polom, substance pri tem človeku ni nikakršnje. Kot da bi se imel za nekega mesijo v resnici mu gre pa samo za monopol moči. Huda praznina veja
-janez janze 2019-07-18 11:40:56
Odlično Marjan, palec gor. Samo ne popuščati in spustiti noter političnega karier ega aparatčika, tako se vidi kako bi se pobili za to mesto in pa seveda, da bi se kar sami kandidirali. Glede kvote je pa Slovenija sedaj na vrsti za moškega, tudi tukaj odločno in logično, Marjan vse si naredil odlično.
-Kolupaila 2019-07-18 08:57:57

Naše mnenje je, da moramo narediti več, da bodo državljani Evrope imeli večje zaupanje v evropske institucije, zato spodbujamo, da se kandidati predstavijo javnosti, temu so namenjene kampanje za evropske volitve.

Andreja Katič, ministrica za pravosodje

Katičeva: Lenarčič nima demokratične legalitete
Ministrica za pravosodje Andreja Katič je pojasnila, da so ministri iz vrst SD-ja glasovali proti, saj obravnavani kandidat "nima demokratične legalitete in se ni predstavil državljanom". Odlikam kandidata Lenarčiča sicer ne oporekajo. "Naše mnenje je, da moramo narediti več, da bodo državljani Evrope imeli večje zaupanje v evropske institucije, zato spodbujamo, da se kandidati predstavijo javnosti, temu so namenjene kampanje za evropske volitve," je dejala Katičeva o stališču SD-ja, kjer je bila za komisarsko kandidatko v igri evropska poslanka Tanja Fajon, ki so ji, kot je opozorila pravosodna ministrica, na evropskih volitvah ljudje glede na število preferenčnih glasov izrazili največje zaupanje.

Zdi se, da je Šarec prišel do sklepa, da se mu predčasne volitve izplačajo. Vsi naši predhodni kandidati so bili polomija. Upam da slednji ne bo, kako nizko je padla politika in standardi pa kaže pomen in izbor za komisarja, kjer se vzbuja vtis, da je to zadnje kar nas bo rešilo. Vlada, ki še nič ni naredila in po moje tudi želje nima, zaostaja z reformami, težave imamo pri infrastrukturi, ne obvladuje situacije na J meji, zaprla bo letališče, ker so nesposobni operativno delovati itd. Mediji pa očitno dobro opravljajo svoje delo, slednje je tudi razvidno pri komentatorjih, ki so jih najbrž že ostrigli in jih v bodoče nameravajo še bolj.
-Lovec 2019-07-18 10:07:19
Vsi ki ploskate Šarcu, si predstavljajte, kakšen pogrom bi doživel Janez Janša, če bi ravnal enako kot trenutni predsednik vlade. Bil bi egoist, diktator itd... Pa nimam nič proti kandidatu, samo način pa res ni najbolj pameten.
-mr. pp 2019-07-18 11:25:50
Med imeni, ki so se pojavljala (Cerar, Erjavec, Fajon) je Lenarčič najboljša izbira. Sicer, od danes vemo, da je Šarec absolutni gospodar te koalicije in kar se njega tiče Židanovi lahko mirno odšopajo iz koalicije. ...sd samo laja...ne grize..jst od Lenarcica ne pricakujem oh in ah rezultatov...nimam pricakovanj..tako da mi je vseeno
-kotzi 2019-07-18 13:49:06

Ko so odnosi v koaliciji zelo napeti, se mi zdi ta predlog smiseln.

Matej Tonin, NSi

Janša: Kot dvojni strel v koleno
Na predlog premierja Šarca so se odzvali tudi v opozicijskih SDS-u in NSi-ju. Prvak SDS-a Janez Janša je na Twitterju odločitev premierja označil za dvojni strel v koleno. Lenarčič je po Janševem mnenju sposoben tehnokrat z izkušnjami, ki bi jih Šarec potreboval doma ob vodenju EU-ja, medtem ko je v Uniji brez teže. Predsednik NSi-ja Matej Tonin pa je dejal, da je Lenarčič v danih okoliščinah dobra izbira in mu težko očitajo pomanjkljivo strokovno usposobljenost. "Ko so odnosi v koaliciji zelo napeti, se mi zdi ta predlog smiseln," je dodal.

Lenarčič upa, da bo pri delitvi resorjev prevladala strokovnost.
Lenarčič računa na podporo vseh slovenskih evroposlancev.
Zdaj je končno, vsem na očem, na svetlo pokukala priskledniška politika, ki užaljeno robanti, ker so v ospredju strokovne reference in ne strankarske mahinacije! ...kot je bilo nekdaj v komunizmu! #druga Švica
-Orionstar 2019-07-18 09:07:34
Na volitvah sem bil zelo skeptičen. Sedaj vidim, da sem bil to le zaradi zavajočih objav.Vedno bolj dokazuje, da dela za Slovenijo. Še več takih.
-Neron7 2019-07-18 09:03:45
Ko vse stranke dinozavrov ali ideologije vihajo nosove, potem je poteza zagotovo v pravo smer. Preprost indikator.
-spicy 2019-07-18 09:48:58