"Določene storitve lahko opravljate zgolj znotraj lastne občine. Če ta storitev znotraj vaše občine ni na voljo, to lahko opravite v najbližji naslednji občini," je novo omejitev gibanja povzel notranji minister Aleš Hojs. Foto: MMC RTV SLO

Od danes velja vladni odlok o prepovedi gibanja zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča. Kot je na novinarski konferenci pojasnil notranji minister Aleš Hojs, vlada ni prepovedala bistveno več stvari, kot so bile prepovedane že doslej – državljanke in državljani še vedno lahko gredo na delovno mesto, še vedno lahko opravljajo svojo gospodarsko, kmetijsko ali katero koli drugo dejavnost ne glede na to, v kateri občini živijo, in ne glede nato, v kateri občini se ta storitev izvaja.

Če je neka storitev na voljo v občini stalnega ali začasnega prebivališča, odlok določa, da jo naj državljani tam tudi opravijo, če ni, naj poiščejo najbližjo tovrstno storitev. Sem med drugim spada dostop do živilskih trgovin, lekarn, bencinskih servisov. Dovoljena je tudi udeležba na pogrebih v drugih občinah, a ob tem veljajo splošne omejitve. "Tudi ko greste na pogreb, je treba držati razdaljo," je pojasnil Hojs. Družina s petimi člani lahko hodi skupaj, je še dodal.

Sorodna novica Prelesnik: Širitev policijskih pooblastil bi v praksi pomenila vzpostavitev policijske države

Ali je treba imeti za prihod na delo v drugo občino posebno dovoljenje?

Po besedah notranjega ministra posebno dovoljenje za zdaj ni predvideno. "Priporočamo pa vsem, predvsem tistim, ki se vozijo na svoje delovno mesto iz ene občine v drugo ali na povsem drugi konec Slovenije, da imajo pri sebi povsem enostavno potrdilo svojega delodajalca," je dejal Hojs in dodal, da naj delodajalci podajo kratko izjavo, ki naj vsebuje ime in priimek delavca ter naslov podjetja.

Rekreacija zgolj znotraj občinskih meja

Minister je poudaril, da je ena bistvenih novosti ta, da zunaj svoje občine ni več dovoljeno dostopati do parkovnih, sprehajalnih in drugih rekreacijskih površin. "Zdravniki UKC-ja so vam včeraj in predvčerajšnjim povedali, da je nerazumljivo, kako veliko poškodb je bilo z naslova adrenalinskih športov. Župani Bleda in primorskih občin so povedali, da je nesprejemljivo, da se tam tre ljudi, ko pa bilo potrebno, da držimo razdaljo, da se v teh dneh ne gremo turizma, da se v teh dneh ne gremo športnih aktivnosti," je dejal Hojs.

Vprašanje neurejenega začasnega prebivališča

Tisti, ki so zaradi dela ostali v Ljubljani, lahko gredo tam tudi v trgovino in na sprehod, je pojasnil Hojs in dodal, da to ne pomeni, da si ni treba urediti začasnega prebivališča. Kot je poudaril, za ureditev tega tudi v tem trenutku ni ovir: upravne enote delujejo, začasno in stalno prebivališče se lahko uredita po elektronski poti, lahko pa se vloga pošlje tudi po navadni pošti.

Ob tem je spomnil, da se v novem zakonu predvideva možnost zamika ureditve tovrstnih stvari, tako da posamezniki ne bodo v prekršku, tudi če bodo to uredili z enomesečno zamudo.

Sorodna novica B. Beović: Številke ne vlivajo optimizma

Kako policisti kaznujejo kršitelje odloka?

Policisti v tem trenutku nikogar ne kaznujejo, želijo pa s svojimi opozorili občane "pozvati, da ne izvajajo tistega gibanja, ki ni nujno". Pri državljanih tako preverjajo, ali gredo dejansko tja, kamor je nujno, je dejal Hojs.

Policija ima navodilo, da na naključnih mestih izvaja nadzor in opozarja kršitelje odloka. "Računam, da bomo s sprejetjem protikoronskega zakona zadeve lahko še poostrili, da bo policija lahko tudi neposredno izdajala kazni," je napovedal minister.

Minister Aleš Hojs o aktivaciji 37. a člena:

"Po moji oceni kaže z aktivacijo tega člena dobro. Danes do 16. ure smo zaprosili vse poslanske skupine, da nam dajo svoje pripombe. Vse skupine so pripombe dale oziroma jih bodo poslale do današnjega dne. Nekaj pripomb je, v največji meri jih bomo skušali upoštevati – tiste, ki so smiselne. Računam, da bomo zadevo končali z dopisno sejo vlade tekom jutrišnjega dne, kar pomeni, da bi bila aktivacija tega člena lahko v državnem zboru v sredo, ko bo obravnava anticovid zakona."

Župani turističnih krajev pozdravili nov odlok

Zaostritev omejitve gibanja je sledila sončni soboti, ki so jo številni izkoristili za izlete v turistične kraje. "Ta ukrep je, pa čeprav je še tako strog, prišel v pravem času," je ocenil blejski župan Janez Fajfar, ki je prepričan, da je z ukrepom vlada sledila predlogom turističnih občin. Občina Bled je namreč prek regijskega štaba civilne zaščite konec tedna obvestila vlado o množičnem nespoštovanju ukrepov, saj so obiskovalci iz vse Slovenije prihajali na Bled, v Bohinj in na Pokljuko. Pri zagotavljanju spoštovanja ukrepov bodo na Bledu sodelovali policisti, redarji in prostovoljci, ki so že evidentirani pri civilni zaščiti. Občina dodatnih omejevalnih ukrepov za zdaj ne bo sprejemala.

Tudi piranski župan Đenio Zadković je pretekli konec tedna opozoril na veliko obiskovalcev iz notranjosti države, pri čemer nekateri niso upoštevali navodil o izogibanju druženju. Zato je pozdravil sprejetje vladnega ukrepa: "Očitno so pripravljeni prisluhniti in se zavedajo, kako pereč problem je to."

Med bolj izpostavljenimi turističnimi kraji je bila v soboto tudi Rogla, kamor se je odpravilo večje število pohodnikov in ljubiteljev zimskih radosti, saj je tam trenutno več snega, kot ga je bilo letos v večjem delu smučarske sezone. Župan občine Zreče Boris Podvršnik je ocenil, da so ukrepi države pravi in da morajo dati rezultate. Veliko prišlekov iz vse Slovenije so imeli tudi v bovški občini. "V tem smislu je vladni odlok pozitiven, uporaben pa bo le, če bo policija dosledno izvajala kontrolo in izrekala kazni za kršitelje," je poudaril bovški župan Valter Mlekuž.

Po napovedih ministra Hojsa bo policija bo policija po sprejetju
Po napovedih ministra Hojsa bo policija bo policija po sprejetju "anticovid" zakona lahko tudi neposredno dajala kazni in ne samo opozarjala in kršilce predlagala inšpekcijskim službam. Foto: MMC RTV SLO

Policiji pooblastila z namenom zajezitve epidemije

Interventni zakon za zajezitev epidemije novega koronavirusa v 103. in 104. členu predvideva, da smejo policisti za namen zajezitve in obvladovanja epidemije ter za zagotovitev spoštovanja posebnih ukrepov iz zakona, ki določa nalezljive bolezni, uporabiti tudi pooblastila, kot so iskanje oseb, izvajanje prepoznave oseb po fotografijah, izdelovanje fotorobota, postavljanje cestne zapore z blokadnimi točkami, vstop v tuje stanovanje in v druge prostore, začasno omejevanje gibanja oseb, privedbo osebe in zbiranje in obdelovanje podatkov.

Za ta namen smejo dostopati do osebnih podatkov, vključno s posebnimi vrstami osebnih podatkov, ki jih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih ter zakona, ki določa zbirke podatkov s področja zdravstvenega varstva, upravlja ali pridobiva Nacionalni inštitut za javno zdravje. To so ime, EMŠO, naslov, podatki o osebnem zdravniku ter podatki iz odločbe, s katero je bila oboleli osebi odrejena osamitev, popolna osamitev ali karantena.

Policija si ne želi dodatnih pooblastil, pristojnosti, da bi komur koli omejevala gibanje, svoboščine ali da bi kakor koli posegala v človekove pravice, je poudaril Hojs. "Policiji želimo pooblastila dati z namenom preprečevanja in zajezitve epidemije. Nimam nobenih težav s tem, da člen umaknemo. To pomeni zgolj to, da bodo morali tisti, ki so sicer pripravljeni karanteno odsedeti doma in podati soglasje, da nadzorujemo, kje se gibljejo, izolacijo preživeti v skupnih karantenah, kjer ne bodo imeli takega udobja kot doma," je dodal minister za notranje zadeve.
Ob tem je bil kritičen do mnenja informacijskega pooblaščenca, ki je pozval k zavrnitvi 103. in 104. člena omenjenega zakona. "Če pooblaščenka temu nasprotuje, naj se tisti, ki so trenutno pripravljeni biti v karanteni doma, obrnejo nanjo," je dodal.

Upokojenci lahko nakupujejo le še zjutraj

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Nakupi v trgovinah so v skladu z vladnim odlokom od danes med 8. in 10. uro rezervirani izključno za zdravstveno ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice.

Vlada je spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev sprejela na sobotni seji, veljati so začele danes. Z omejitvijo časa posebej za ranljive skupine želi vlada te skupine dodatno zaščititi tako, da se ločijo od preostale skupine potrošnikov, so pojasnili v vladi.

Sorodna novica Med ukrepi: razkuževanje stavb, upokojenci v trgovino do 10.00
Sorodna novica Logar pozval Slovence v državah EU, naj ostanejo tam, če je možno

Do zdaj je veljalo zgolj, da mora biti v živilskih trgovinah med 8. in 10. uro ranljivim skupinam omogočena prednost pri nakupu, denimo pri vstopu v trgovino ali pri blagajni.

V skladu z vladnim odlokom so lahko v času boja proti epidemiji novega koronavirusa odprte le prodajalne z živili, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij, prodajalne s hrano za živali ter druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Obratujejo pa lahko tudi dostavne službe, prav tako je dovoljena prodaja blaga in storitev prek spleta.

Sorodna novica Na prostost predčasno 15 zapornikov, kazen začasno prekinjena 68

Nekateri lahko delovni čas oblikujejo prosto

Živilske prodajalne morajo biti v skladu z vladno odločitvijo odprte od najmanj 8. ure do najmanj 18. ure. S tem naj bi zagotovili tak delovni čas, ki omogoča nakupe brez pretirane gneče vsem prebivalcem. Izjema so le mikrodružbe in majhne družbe, samostojni podjetniki posamezniki in zadruge, ki lahko obratovalni čas oblikujejo prosto.

Ob nedeljah in praznikih pa morajo biti vse trgovine, z izjemo bencinskih servisov in lekarn, zaprte.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v trgovinah in poslovnih prostorih priporoča 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, vsaj dva metra razdalje med čakajočimi na blagajni in redno zračenje. Tudi za čakajoče pred poslovnimi prostori NIJZ predlaga razdaljo vsaj dveh metrov med posameznimi strankami. Trgovci so večinoma svoje zaposlene opremili z zaščitno opremo, kot so maske in rokavice, številni so zaposlene na blagajnah zaščitili tudi z dodatnim pleksisteklom.

V zaprte prostore, kot je tudi trgovina, je treba odslej vstopati z masko in zaščitnimi rokavicami.
V zaprte prostore, kot je tudi trgovina, je treba odslej vstopati z masko in zaščitnimi rokavicami. "Če nimate maske, uporabljajte priročna improvizirana sredstva, rute, šale," svetuje minister Hojs. Foto: Pixabay

V trgovini se morajo zaščititi tudi kupci

Sorodna novica Koalicija napoveduje, da bo pri ukrepih zaradi novega koronavirusa prisluhnila tudi opoziciji

Od danes morajo ob vstopu v trgovine in druge javne zaprte prostore masko imeti tudi kupci. "Večina trgovcev ob vstopu nudi zaščitne rokavice, tudi razkužila. Če maske nimate, uporabljate priročna improvizirana sredstva – šale, rute, tiste zaščite, ki jih sicer uporabljate, ko z njimi hodite v hribe ali se ukvarjate s športom," je ob tem dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Ob tem je pozval trgovce, naj v primeru varnostnih vprašanj za pomoč zaprosijo župane.

"V odloku smo predvideli možnost, da župan občine aktivira pripadnike civilne zaščite. Mislim, da je to eden od prvih korakov, s katerim lahko na lokalni ravni zagotovimo red, večjo disciplino, če že sami državljani tega niso sposobni. Verjamem, da bodo v prihodnjih dneh tega sposobni. A vendar je med nami še nekaj tistih, ki se jim za ta odlok in naše zdravje, našo varnost žvižga," je bil oster Hojs. Napovedal je, da bo nadzor na naključnih lokacijah izvajala tudi policija, ki bo kršitelje opozarjala. "Računam, da bomo po sprejetju anticovid zakona zadeve lahko še poostrili, torej da bo policija lahko tudi neposredno dajala kazni in ne samo opozarjala in kršilce predlagala inšpekcijskim službam, ki izdajajo kazni," je napovedal Hojs.

Glede odloka o obveznem razkuževanju stavb še precej nejasnosti

Vlada je v soboto sprejela tudi odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije Boštjan Udovič ob tem opozarja, da ni povsem jasno, kje bodo upravniki dobili dovolj razkužila in kdo bo razkuževanje plačal.

Kot je povedal Udovič, se v praksi že kaže, da za razkuževanje najpogosteje skrbijo etažni lastniki, upravniki pa po najboljših močeh skrbijo za nabavo razkužil. "Tisti upravniki, ki so stavbe razkuževali že pred sprejetjem odloka, so že prejšnji teden poročali o težavah z dobavo razkužila. Zdaj bodo te težave verjetno še večje. Tisti, ki so razkužilo nabavili, ga verjetno nekaj še imajo, ostali pa bodo po svojih močeh za to še poskrbeli," je dejal. Razkuževanje je po Udovičevih pojasnilih v osnovi strošek uporabnikov, torej etažnih lastnikov oziroma najemnikov. Ker je to ukrep, ki ga je predpisala država, bi morala ta po mnenju zbornice poiskati tudi možnosti za sofinanciranje stroškov iz proračuna.

Po podatkih Zbornice za poslovanje z nepremičninami je v Sloveniji okoli 16.000 večstanovanjskih stavb. Foto: Pixabay
Po podatkih Zbornice za poslovanje z nepremičninami je v Sloveniji okoli 16.000 večstanovanjskih stavb. Foto: Pixabay

V eni večjih družb za upravljanje SPL so navedli, da možnosti pridobitve ustreznih količin zaščitne opreme in razkužila še preučujejo. Po njihovih podatkih je zaradi obveznega razkuževanja pričakovati med 30 in 50 evrov dodatnih mesečnih stroškov na etažnega lastnika. Po informacijah STA je ena od slovenskih družb za upravljanje večstanovanjskih stavb kot najugodnejšo ponudbo za razkuževanje manjše stavbe z osmimi stanovanji prejela takšno v vrednosti med 200 in 300 evrov mesečno.

Premier Janez Janša je na vprašanje, kje naj upravniki večstanovanjskih stavb dobijo razkužilo in kdo bo zanj plačal, na nedeljski novinarski konferenci odgovoril, da je nekaj zalog razkužila zagotovo še po večstanovanjskih stavbah, potem pa bo iz svojih zalog posredovala civilna zaščita. Zagotovil je, da bodo vse upravičene stroške, ki jih bodo imele občine in lokalne skupnosti z bojem proti epidemiji, povrnili iz državnega proračuna.

Brez šolanja na daljavo najmanj 700 učencev

Vsi učenci se ne morejo šolati na daljavo

Po državi že več kot en teden poteka izobraževanje na daljavo.

Za zdaj gre vse skupaj dokaj dobro, sploh glede na to, da nas je epidemija ujela nepripravljene, je za TV Slovenija ocenil Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev. Po njegovih informacijah poteka praktično na vseh šolah.

Niso pa še vsi vanj vključeni, je poudaril. Navedel je podatke pristojnega ministrstva, da je 700 učencev ostalo brez možnosti šolanja na daljavo, ker nimajo računalnika ali pa dostopa do medmrežja. Starše s tovrstnimi težavami je pozval, naj kontaktirajo s šolo. Prepričan je, da bodo našli rešitve.

Dejal je še, da je številka 700 najbrž podcenjena.

ZPS opozarja na nepravilnosti

Turistične agencije se pri vračilu vplačil za potovanja ne držijo zakona, po katerem bi morale potrošniku vrniti denar, ugotavljajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Ker je to veliko breme za agencije, pozivajo k pomoči države v sklopu interventnih ukrepov. "Problem vračila izplačil se ne more reševati na plečih potrošnikov," so poudarili v sporočilu za javnost.

V ZPS-ju prejemajo izredno veliko vprašanj, kakšne pravice imajo potrošniki ob odpovedi potovanj, saj jim turistične agencije zavračajo zahteve za vračilo vplačil in vztrajajo, da so upravičeni do dobropisa oz. vrednotnice za potovanje enkrat drugič. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V ZPS-ju prejemajo izredno veliko vprašanj, kakšne pravice imajo potrošniki ob odpovedi potovanj, saj jim turistične agencije zavračajo zahteve za vračilo vplačil in vztrajajo, da so upravičeni do dobropisa oz. vrednotnice za potovanje enkrat drugič. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

V ZPS-ju so opisali, da prejemajo izredno veliko vprašanj, kakšne pravice imajo potrošniki ob odpovedi potovanj, saj jim turistične agencije zavračajo zahteve za vračilo vplačil in vztrajajo, da so upravičeni do dobropisa oz. vrednotnice za potovanje enkrat drugič. Tržni inšpektorat pravi, da prijav ne more obravnavati, dokler na ravni države oz. EU ne bodo sprejeta stališča ali rešitve.

Kot so zapisali, so gospodarskemu ministrstvu že 17. marca predlagali, naj se za reševanje te problematike zagotovitvi posebno jamstvo za izdane dobropise ali vrednotnice, s katerim bo poleg turističnih agencij za izplačilo dobropisa jamčila tudi država. Na ta način bi se potrošniki lažje odločali za sprejem dobropisa ali za odlog vrnitve vplačil na poznejši čas, kar bi bistveno olajšalo položaj turističnih agencij, so prepričani.

Potrošniške organizacije, članice Evropske potrošniške organizacije BEUC, so, kot so spomnili, v sporočilu Evropski komisiji poudarile, da mora imeti potrošnik pravico izbirati, ali bo zahteval vrnitev vplačila ali sprejel drugačno ponudbo turistične agencije, države pa naj z zagotovitvijo dodatnega jamstva olajšajo obremenitev turističnih agencij.

Evropska komisija je v svojem priporočilu zavzela enako stališče glede pravice potrošnikov do vračila vplačil ter pozvala nacionalne države, naj zagotovijo razširitev jamstva tudi na dobropise (vavčerje). Rešitve tudi v Sloveniji po mnenju ZPS potrebujemo takoj. "V ZPS smo pripravljeni sodelovati pri oblikovanju ustrezne rešitve, zato pozivamo ministrstvo k čimprejšnjemu ukrepanju," so še poudarili.

Murska Sobota bo delila zaščitno opremo za zaprte prostore

Prizor iz Murske Sobote. Foto: BoBo
Prizor iz Murske Sobote. Foto: BoBo

Občinski štab soboške civilne zaščite bo v sodelovanju s trgovinami, bankami, pošto in drugimi javnimi ustanovami občanom priskrbel zaščitno opremo za vstop v zaprte prostore, kjer je obvezna uporaba zaščitne maske ter zaščitnih rokavic. Pri domačem izdelovalcu so naročili 10.000 zaščitnih mask.

Občina bo del mask dobila še danes od podjetja F Modern, dobili pa jih bodo občani, ki svoje zaščitne opreme nimajo. Kot pojasnjujejo na občinski upravi, se dobava zaščitne opreme iz dneva v dan normalizira, poleg zaščitnih mask najbolj potrebujejo še zaščitne rokavice in razkužila.

Po ceni občinskega štaba civilne zaščite dodatnih ukrepov za zapiranje posameznih javnih površin v mestni občini ni treba izvesti, mestno redarstvo pa bo v sodelovanju s policijo nadzorovalo upoštevanje odloka.

Štab pa je znova pozval k doslednemu upoštevanju določila vladnega odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah ter prepovedi gibanja zunaj občin, ki je začel veljati danes.

Gibanje zgolj po občini, kjer prebivamo

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.