V Mercatorjevih trgovinah se je v preteklih dneh večkrat pojavila nestrpnost, pa tudi fizično nasilje. Odgovorni pozivajo k strpnosti in potrpežljivosti. Živil je dovolj. Foto: BoBo
V Mercatorjevih trgovinah se je v preteklih dneh večkrat pojavila nestrpnost, pa tudi fizično nasilje. Odgovorni pozivajo k strpnosti in potrpežljivosti. Živil je dovolj. Foto: BoBo

"V petek in danes je v vrsti Mercatorjevih trgovin prišlo do nedopustnega pritiska nekaterih kupcev na zaposlene v trgovini, do groženj in celo do fizičnega nasilja. To je popolnoma nesprejemljivo, zato pozivamo vse kupce k upoštevanju osnovnih pravil vedenja in navodil za omejevanje širjenja okužbe s koronavirusom," so sporočili iz največjega trgovca v državi.

Kot so orisali, so se nekateri kupci brezobzirno prerivali v trgovine, odrivali zaposlene, jim grozili, bili pa so tudi primeri fizičnega nasilja. "Tako nedopustno vedenje smo v petek in danes beležili v trgovinah na Proletarski in Zaloški cesti, v Zupančičevi jami, na Vevčah, v Savskem naselju v Ljubljani ter v marketu Brežice, Žana Žalec, Levec, Križevci, Marjanca Radgona in Rogatec," so navedli.

Sorodna novica Trgovine odprte najmanj od 8.00 do 18.00; sindikat: Vlada aktivni dialog še vedno zavrača

Trgovine odprte najmanj od 8. do 18. ure

Vse trgovine z živili v državi so kljub nekaterim drugim omejitvam odprte. Njihov delovni čas je nekoliko prilagojen, v skladu z najnovejšim vladnim odlokom so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji in z izjemami manjših trgovin, odprte vsaj od 8. do najmanj 18. ure.

Mogoče tudi izjeme

Spremenjen odlok hkrati določa izjemo pri sicer z odlokom določenem obratovalnem času prodajaln z živili in kmetijskimi pridelki, in sicer za mikrodružbe in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge, ki bodo v skladu z odlokom lahko same določale obratovalni čas na podlagi njihove poslovne odločitve. To je, kot je spomnila vlada, nujno zaradi organiziranja dela v okviru obstoječega kadra in običajnega obratovalnega časa.

V odloku je natančneje določila tudi prodajalno z živili, ki je "prodajalna, ki v pretežni meri prodaja živila". K izjemam pri prepovedi delovanja pa je dodala tudi prodajalne s hrano za živali.

Dlje kot je trgovina odprta, manjša je gneča

Namen določitve minimalnega obratovalnega časa je preprečevanje stikov zaradi epidemije. Zato se z odlokom določa delovni čas, ki omogoča daljši časovni interval opravljanja nakupov v prodajalnah in s tem manjšo koncentracijo kupcev.