Nov načrt zmernih poslancev vladajoče konservativne stranke predvideva, da bi preložili brexit za dva meseca, to je do 23. maja, v tem obdobju pa bi "dokončali pogajanja", poroča BBC. "Torijci" pričakujejo, da bi ta predlog lahko dobil večino v parlamentu, torej tudi podporo opozicijskih laburistov.

Britanska premierka Theresa May v intenzivnem pogovoru s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom ob robu vrha Evropske unije in Arabske lige v Šarm El Šejku v Egiptu. Čas se izteka, nihče pa točno ne ve, kako se bo končal
Britanska premierka Theresa May v intenzivnem pogovoru s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom ob robu vrha Evropske unije in Arabske lige v Šarm El Šejku v Egiptu. Čas se izteka, nihče pa točno ne ve, kako se bo končal "brexit poker". Foto: EPA

Poslanci bodo glasovali najpozneje 12. marca
Mayeva je medtem iz Šarm El Šejka, kjer se udeležuje vrha Evropske unije in Arabske lige, sporočila, da bo novo glasovanje o dogovoru o brexitu najpozneje 12. marca, to je le 17 dni pred načrtovanim odhodom Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske (VB) iz EU-ja, ki je predviden za 29. marec. Vodja opozicije Jeremy Corbyn je Mayevo opozoril, da zavlačuje z glasovanjem zato, ker želi poslance postaviti pred izbiro, "da se odločijo med njenim slabim dogovorom ali pa med katastrofalnim odhodom brez dogovora".

V sredo dogovor o brexitu spet pred britanske poslance
Mayeva je dolgo zavračala možnost, da bi preložila odhod VB-ja iz EU-ja, zdaj pa je ta možnost precej verjetna. V sredo bodo britanski poslanci znova vlagali amandmaje k obstoječemu dogovoru o brexitu, ki je bil januarja z veliko večino zavrnjen. Če bo potrjen amandma poslanke laburistov Yvette Cooper in konservativca Oliverja Letwina, potem bodo poslanci dobili možnost, da zahtevajo preložitev brexita, če dogovor ne bo dosežen do 13. marca.

Največja težava irsko varovalo
Mayeva se medtem z Brusljem intenzivno pogaja o dodatnih pravnih zagotovilih za t. i. irsko varovalo (backstop), najspornejšo točko dogovora, ki preprečuje, da bi se na irski otok vrnila trda meja. Kritiki dogovora se namreč bojijo, da bi lahko to varovalo postalo trajno in vodilo do postopne integracije Severne Irske z Irsko. Bruselj sicer vseskozi zavrača, da bi bil pripravljen odpirati že izpogajani dogovor o brexitu, je pa pripravljen Britancem dati določena pravna zagotovila.

Evropska komisija: pričakujemo, da bo VB odšla 29. marca
Evropska komisija (EK) je v ponedeljek sporočila, da še vedno pričakuje, da bo VB odšla iz EU-ja 29. marca. Uradna govornica EK Mina Andrejeva je sporočila, da se bosta britanska pogajalca za brexit Stephen Barclay in Geoffrey Cox v torek sestala z glavnim evropskim pogajalcem Michelom Barnierjem. Kot je še dejala Andrejeva, obe strani pričakujeta, da bodo pogajanja končana do vrha Evropskega sveta 21. marca.