Predsednik Pahor pričakuje, da bo iraška vlada ignorirala iraški parlament in ne bo zahtevala umika tujih vojakov, zlasti ameriških, iz Iraka. Foto: BoBo
Predsednik Pahor pričakuje, da bo iraška vlada ignorirala iraški parlament in ne bo zahtevala umika tujih vojakov, zlasti ameriških, iz Iraka. Foto: BoBo
Sorodna novica Rizman: Evropa se ne more otresti podrejenosti ZDA, prikimava ali pa je tiho

"Glavni razlog je dejstvo, da niso izpolnjeni pogoji, da bi opravljala svojo misijo: urjenje kurdistanskih varnostnih sil. Upam, da bodo do konca meseca vzpostavljeni pogoji, da se bo nov kontingent Slovenske vojske tja vrnil in nadaljeval svoje delo," je v izjavi dejal Pahor. V odzivu na kritike zaradi predčasnega odhoda slovenskih vojakov iz Iraka je poudaril, da misija Slovenske vojske v Iraku ostaja. Pri tem je izrazil upanje, "da bodo do konca meseca vzpostavljeni pogoji, da se bo nov kontingent Slovenske vojske tja vrnil in nadaljeval svoje delo", so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor je tudi izrazil upanje, da se bodo varnostne razmere v Iraku toliko umirile, da "bodo tudi dovolj predvidljive". "Razumem, da države pošiljamo svoje vojske na nemirna območja sveta. Vendar imamo vselej pravico preudarno razsojati, ali je misija sorazmerna z varnostnimi okoliščinami in legitimnostjo operacij," je dejal vrhovni poveljnik Slovenske vojske.

Po svoje sem vesel, da je v javnem mnenju prisotno stališče, da se ne smemo umikati prezgodaj in brezglavo. Če želimo še naprej kot članica Nata in zaveznica v svetu opravljati mirovne misije, je tako stališče javnosti zelo dragoceno. Hkrati pa moramo tudi razumeti, da se javno mnenje zelo hitro spremeni, ko pride do dejanskih žrtev. V dvajsetih letih, kar Slovenija sodeluje v mednarodnih misijah, tudi zaradi preudarnih odločitev vsakokratnih slovenskih oblasti, ni bilo pri opravljanju naših misij po svetu nobene žrtve.

Borut Pahor

Kot je še dejal, so se v zadnjih dneh pojavila vprašanja, ali je predčasna vrnitev vojakov škodila ugledu Slovenske vojske in Slovenije pri zaveznikih. "Ocenjujem, da ne. Slovenija se trudi razumeti ravnanja naših zaveznic, vključno z napadom na generala Solejmanija, ki je sprožil zaostrovanje razmer. Od naših zaveznic kot suverena država pričakujemo, da se bodo enako trudile razumeti naša ravnanja. Samo tako bomo lahko skupaj, kot del zahodnega sveta, kot del sveta, ki želi urediti vprašanja po mirni poti, uspeli v mirovnih prizadevanjih."

Dejal je še, da je moral kot nekdanji predsednik in zdajšnji predsednik v več kot 10 letih sprejeti odločitve in dati mnenja, če je prišlo do spremembe varnostnih razmer. "Nikoli nisem sprejel odločitve o umiku, če je šlo samo za običajno in predvidljivo poslabšanje varnostnih razmer."

Izrazil je tudi pričakovanje, da iraška vlada ne bo sprejela pobude iraškega parlamenta, da bi se morali tuji vojaki, zlasti ameriški, umakniti z ozemlja Iraka. "Je pa treba imeti pred očmi, da je tako stališče iraški parlament po napadu ameriških sil na generala Solejmanija sprejel in da ga ne smemo prezreti," je opozoril predsednik.

Pahor je zadovoljen, da se je po
Pahor je zadovoljen, da se je po "nesprejemljivih povračilnih ukrepih Irana" ameriški predsednik Donald Trump odločil za mirno reševanje bližnjevzhodnih vprašanj. Foto: EPA

Je pa Pahor izrazil zadovoljstvo, da se je ameriški predsednik Donald Trump "po nesprejemljivih povračilnih ukrepih Irana odločil za mirno reševanje vprašanj na Bližnjem vzhodu. To izdatno pripomore k umirjanju razmer, čeprav moramo še naprej skrbno spremljati nadaljevanje uporabe sile in nasilja v Iraku in regiji. "

Kritike zaradi "javnega šova" ob umiku vojakov

Karl Erjavec se je v zadnjih dneh v funkciji obrambnega ministra znašel pod plazom kritik, češ da je iz umika šestih slovenskih vojakov iz Erbila na severu Iraka naredil šov za javnost. Kritičen je bil tudi premier Marjan Šarec. "Morda bi bilo bolje to storiti za zaprtimi vrati in potem javnosti sporočiti končno odločitev," je dejal in dodal, da je bila ta odločitev v pristojnosti ministrstva za obrambo. Na Twitterju je zapisal, da bo razmislil, kako ravnati naprej, da se takšne stvari ne bi več dogajale. Ali razmišlja o morebitni zamenjavi obrambnega ministra Erjavca, ni želel razkriti. Srečanje z Erjavcem pa je napovedal za čas po kongresu stranke DeSUS, ko bo že znano, ali ostaja predsednik stranke ali ne.

Do potez slovenskih politikov je bil v torkovih Odmevih kritičen tudi kontraadmiral Renato Petrič, ki je dejal, da je bil "umik vojakov nepotreben".

Več v spodnjem videoposnetku.

Umik vojakov iz Iraka razburil javnost
Renato Petrič: Umik vojakov je bil nepotreben