Ivan Marinković ima tudi slovenski potni list, saj je njegov oče iz Kranja. Foto: www.alesfevzer.com
Ivan Marinković ima tudi slovenski potni list, saj je njegov oče iz Kranja. Foto: www.alesfevzer.com

Kot smo poročali, bo Marinković sledil Jurici Golemcu v Stožice, kjer bo podpisal dvoinpolletno pogodbo. V dresu novega kluba sicer ne bo mogel igrati v Ligi ABA, bo pa zato za zmaje pomenil veliko okrepitev v državnem prvenstvu in slovenskem pokalu, saj ima srbski košarkar tudi slovenski potni list. Beograjčan je kariero začel pri Crveni zvezdi, nato je igral še za Partizan, OKK Beograd, MZT Skopje, Szczecin, Zadar in Yešilgiresun.

Ne skrivamo, da nas je ponudba ljubljanskega kluba, ki jo je prejel Marinković v tako pomemben obdobju sezone, presenetila. Vseeno smo prisluhnili željam in ciljem igralca ter se z njim dogovorili, da kljub sklenjeni pogodbi še za prihodnjo sezono sporazumno prekinemo sodelovanje. Ivanu se zahvaljujemo za izreden odnos, za željo in borbenost na vsaki tekmi, za vse, kar je dal nam, klubskim delavcem, kakor tudi navijačem. Bil je vzor tako na igrišču kakor zunaj njega. V nadaljnji košarkarski karieri mu želimo, da bo še napredoval in dosegel vse cilje, ki si jih je zadal.

Goran Jagodnik, vodja ekipe Kopra Primorske

"Po prejeti ponudbi Cedevite Olimpije, da že letos okrepim njihove vrste, je vodstvo Kopra Primorske prisluhnilo moji želji in dogovorili smo se za sporazumno prekinitev sodelovanja. Z ekipo smo dosegli veliko uspehov, v Kopru in klubu pa sem preživel nekaj najlepših trenutkov v karieri, zato odhod nikakor ne bo lahek. Žal so se, sicer še vedno visoki cilji kluba, v zadnjem času malo spremenili, sam pa se vseeno želim že v prihodnji sezoni preizkusiti še v kakšnem evropskem tekmovanju. Hvala klubu za razumevanje, želim jim veliko sreče in uspehov še naprej," je povedal Marinković.

"Koper Primorska ob ponudbi, ki je v teh dneh prispela na Marinkovićev naslov, ni želela stati na poti košarkarjevim željam po novem dokazovanju in nastopanju na mednarodni sceni z začetkom v prihodnji sezoni. Klub se Marinkoviću zahvaljuje za odličen odnos na in ob igrišču, hkrati pa se zavedamo, da izgubljamo pomemben člen ekipe, ki ga bo težko nadomestiti," so v sporočilu za javnost zapisali pri državnih prvakih.

Sporočilu Primorske je sledila še potrditev iz Ljubljane. "Podpis pogodbe z Marinkovićem je le še ena izmed potrditev dejstva, o katerem govorimo že skozi celotno sezono oziroma od nastanka Košarkarskega kluba Cedevita Olimpija. Klubu se je pridružil nov igralec s slovenskim potnim listom, z izkušnjami z igranjem v Ligi ABA, ki bo v prihodnjih sezonah tvoril jedro našega moštva in na katerega lahko resno računamo pod obema obročema. O igrah Marinkovića verjetno ni treba izgubljati preveč besed, saj ga je lahko slovenska javnost dobro spoznala v zadnji sezoni in pol, ko je nosil dres Kopra Primorske in odlično sodeloval z Golemcem. Verjamemo, da bo enako tudi v dresu Cedevite Olimpije," je dejal športni direktor Cedevite Olimpije Sani Bečirović.

Zelo vesel sem, da sem se pridružil Cedeviti Olimpiji. Absolutno se zavedam tega, da sem se pridružil klubu z dolgo in veliko tradicijo ter še večjimi pričakovanji. Komaj čakam, da se ekipi pridružim na treningih in da skupaj dosežemo vse cilje, zadane za prihodnost.

Ivan Marinković po selitvi v Ljubljano

Nad okrepitvijo je navdušen tudi Golemac: "Zelo zadovoljen sem, da se je naši ekipi pridružil Marinković, ki je igralec s slovenskim potnim listom. Žal smo zamudili rok za prestope v Ligi ABA, kjer bi nam bil v veliko pomoč s svojimi izkušnjami, a je naložba za prihodnost kluba. Takoj pa nam bo priskočil na pomoč v pokalnem tekmovanju, ki se začenja prihodnji teden. Moram reči, da sem zadovoljen tudi zato, ker se nam bo pridružil igralec, ki je z mano sodeloval sezono in pol, zato se bo hitro ujel s sistemom igre, hkrati pa bo v veliko pomoč tudi drugim soigralcem."

Zaradi neizplačanih obveznosti so Koper Primorsko letos zapustili Marko Jagodić Kuridža, Žan Mark Šiško, Lance Harris, Marjan Čakarun in Stephen Holt, kot menjavi pa sta prišla Sterling Gibbs in Marko Luković. Golemca je na mestu glavnega trenerja zamenjal njegov pomočnik Andrej Žakelj.

Sorodna novica Golemac: Predvsem v obrambi delamo zelo velike neumnosti

208 centimetrov visoki center je v Koper prišel na začetku sezone 2018/19 in bil med nosilci igre, ko so tigri osvojili vse štiri mogoče lovorike. V letošnji sezoni je postal še pomembnejši člen koprske zasedbe. Bil je prvi center Primorske, ki je izvrstno igrala v prvi polovici rednega dela Lige ABA, po odhodu petih košarkarjev in Golemca pa je postal tudi glavni koprski adut v napadu. V Jadranski ligi je v statistiko vpisoval dobrih deset točk in skoraj šest skokov na tekmo, v državnem prvenstvu pa je bil s povprečjem 14,1 točke prvi strelec Primorske.

Cedevita Olimpija bo v tem tednu na treningih dobila dva nova košarkarja. Eden izmed teh je povratnik, saj se je v zmajevo gnezdo vrnil Martin Krampelj. Grosupeljčan, ki je v Ljubljano prišel pred sezono po štiriletnem študiju v ZDA, je v dresu zmajev letos igral le na superpokalu Lige ABA. Sredi decembra so ga nato posodili Andorri, pri kateri je zapolnil vrzel po poškodbi Mousse Diagneja. Dobil je nekaj priložnosti v španskem prvenstvu in Evropskem pokalu, prav na zadnji tekmi v drugem najmočnejšem klubskem tekmovanju stare celine pa je pokazal najboljšo predstavo, ko je ob porazu proti Unicaji v statistiko vpisal deset točk in štiri skoke. Ob dveh novih visokih košarkarjih ni izključujoč odhod iz Ljubljane kakšnega izmed centrov po koncu jadranske lige.

Dvoboj dveh odličnih branilcev, Billyja Barona in Ognjena Jaramaza. Foto: Crvena zvezda mts
Dvoboj dveh odličnih branilcev, Billyja Barona in Ognjena Jaramaza. Foto: Crvena zvezda mts

Medtem sta se na zadnji tekmi 18. kroga Lige ABA pomerila Crvena zvezda in Partizan. Beograjski derbi so z 92:86 v Pionirju dobili rdeče-beli, ki so se s tem povzpeli na tretje mesto. Varovanci Dragana Šakote so se oddolžili večnim tekmecem za poraz v prvem delu sezone. Blestel je Billy Baron, ki je bil že junak lanskega finala srbskega prvenstva med beograjskima velikanoma. Na derbiju je Američan dosegel 26 točk. 12 točk je dodal Branko Lazić, 11 pa Dejan Davidovac. Pri črno-belih je bil s 14 najboljši Nemanja Gordić, po 13 sta jih prispevala Ognjen Jaramaz in Marcus Paige.

V drugi četrtini si je sicer Zvezda priigrala že dvomestno prednost, ki pa jo je Partizan do konca polčasa skoraj vso izničil. V tretji četrtini je povedel za šest, a sta bili nato hitro moštvi znova poravnani. V izenačeni končnici si je rdeče-bela zasedba priigrala štiri točke naskoka. 37 sekund pred koncem je Marko Jagodić Kuridža po uspešnem skoku v napadu zadel dva prosta meta za +4, trojko pa je na drugi strani zgrešil Jaramaz.


18. krog:
CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN
92:86 (25:23, 19:19, 23:24, 25:20)

FMP - CEDEVITA OLIMPIJA
100:105 (26:29, 16:22, 22:20, 26:19) - po podaljšku

KRKA - CIBONA
69:77 (15:26, 20:20, 15:18, 19:13)

KOPER PRIMORSKA - MEGA BEMAX
93:87 (15:25, 28:17, 25:20, 25:25)

ZADAR - MORNAR
83:89 (20:25, 16:22, 25:21, 22:21)

BUDUĆNOST - IGOKEA
99:59 (25:13, 22:10, 30:19, 22:17)

Ekipa
ZPRToč.
Budućnost1814419832
Partizan1814418232
Crvena Zvezda1812618030
Mornar18117929
Koper Primorska18117-1629
Cedevita Olimpija181175529
FMP18993927
Cibona18612-12924
Krka18612-14524
Igokea18612-9524
Mega Bemax18414-14722
Zadar18414-13122