Foto: EPA
Foto: EPA

Država z več kot 320 milijoni prebivalcev in zdravstvenim sistemom, ki je stalni predmet žolčnih razprav predvsem med politiki, je doživela izbruh epidemije tako rekoč v zadnjem tednu. Število tako okuženih kot mrtvih narašča eksponentno. Okuženih je skoraj 238.000 ljudi.

V zadnjih 24 urah je za posledicami bolezni covid-19 umrlo 884 ljudi, med njimi tudi šest tednov star dojenček, ki je umrl v ameriški zvezni državi Connecticutu. Kot poroča Washington Post, pa naj bi po državi začelo primanjkovati zaščitne opreme. Tako kot v Evropi opreme primanjkuje med zdravstvenim osebjem, cene zaščitnih mask, rokavic in razkužil pa so se občutno povišale.

Skupno brez dela ostalo že 10 milijonov ljudi

Pandemija je že hudo prizadela ameriško gospodarstvo. V zadnjem tednu je kar 6,6 milijona ljudi na ministrstvo za delo naslovilo prošnjo za nadomestilo ob brezposelnosti. Teden prej je brez dela ostalo 3,3 milijona ljudi, skupno torej skoraj deset milijonov ljudi.

New York Times (NYT) piše, da gre za nikoli videne številke v ZDA – pred pandemijo je bil namreč absolutni rekord tedenskih prošenj pri 695.000 prošnjah iz leta 1982.

"Kar med recesijo po navadi traja mesec dni ali četrtletje, se zdaj dogaja v nekaj tednih," je za NYT dejala glavna ekonomistka pri Bank of America Merrill Lynch. Naraščanje brezposelnosti bega tudi analitike, ki so predpostavljali, da bo zaradi pandemije brez dela ostalo do največ 3,5 milijona ljudi.

Padec brezposelnosti je posledica ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, med drugim tudi omejenega gibanja. Trenutno je omejeno gibanje več kot 80 odstotkov Američanov, pred tednom dni še manj kot 50 odstotkov.

Fauci zaradi groženj dobil varnostnike

Anthony Fauci. Foto: Reuters
Anthony Fauci. Foto: Reuters

Direktorju Nacionalnega inštituta za zdravje Anthonyju Fauciju so zaradi groženj s smrtjo morali priskrbeti varnostnike.

Strokovnjak, ki mu večina Američanov zaupa v boju proti koronavirusu, namreč dobiva vse več groženj s smrtjo od tistih, ki še vedno ne verjamejo v nevarnost pandemije.

Fauci je ob Deborah Birx eden izmed glavnih strokovnjakov v Trumpovi ekipi za boj koronavirusu.

Trumpovih 30 dni za upočasnitev širitve okužb

Ameriški predsednik Donald Trump je na Twitterju državljanom posredoval smernice, kako naj ravnajo, da bodo po državi v 30 dneh upočasnili širjenje okužb z novim koronavirusom. V njem nagovarja vse, ki so bolni ali imajo bolne otroke, naj ne hodijo na delo oziroma v šolo. Podobno naj ravnajo, če je pozitivno testiran kdo v njihovem gospodinjstvu. Doma pa naj ostanejo tudi starejši in tisti s kroničnimi okužbami.

Ameriška vlada pripravlja nov sveženj ukrepov

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa sicer trdi, da lahko zagotovi dovolj zaščitne opreme, v ta namen pa bo odobrila še dodatnih 16 milijard dolarjev.

Rusija je v ZDA poslala vojaško letalo z medicinsko in zaščitno opremo, o čemer sta se dogovorila ruski predsednik Vladimir Putin in njegov ameriški kolega Donald Trump v ponedeljkovem telefonskem pogovoru. Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je poudaril, da Putin pričakuje enako gesto Washingtona, če se bo Rusija spopadla s podobno krizo kot ZDA in bodo ameriški proizvajalci povečali proizvodnjo medicinske opreme.

ZDA: Vse več zveznih držav izdaja ukaze, naj ljudje ostanejo doma

Ameriški podpredsednik Mike Pence pa je opozoril, da so ZDA na podobni poti kot Italija, v kateri je po podatkih Univerze Johns Hopkins do zdaj umrlo več kot 13.000 ljudi. V ZDA je do zdaj umrlo več kot 5100 ljudi, samo v enem dnevu pa je na novo okuženih 25.000 ljudi.

Tempirana bomba: zapor na Rikers Islandu

Najhuje je v ameriški zvezni državi New York, kjer je umrlo več kot 1300 okuženih. Posmrtne ostanke umrlih zaradi pomanjkanja zmogljivosti v mrtvašnicah prelagajo na tovornjake s hladilnicami pred bolnišnicami. Na najhuje se pripravljajo tudi v New Orleansu in Detroitu.

Tovornjak s hladilnico pred bolnišnico v Brooklynu v mestu New York. Foto: EPA
Tovornjak s hladilnico pred bolnišnico v Brooklynu v mestu New York. Foto: EPA

Mesto New York je zapornikom na zloglasnem Rikers Islandu ponudilo po šest dolarjev na uro in zaščitno opremo, če bodo pripravljeni kopati grobove na otoku Hart, kjer mesto že več kot stoletje pokopava najrevnejše prebivalce in umrle brez svojcev.

Otok Hart je bil že od leta 2008 predviden za podoben namen v primeru velike epidemije. V zaporu Rikers Island je 4600 ljudi, ki so zaprti v izjemno slabih razmerah, v sobah je po 100 ljudi, ki so brez ustreznih možnosti za razkuževanje, brez mask in rokavic. Kot poroča Guardian, ki se sklicuje na zdravnika iz Rikers Ilsanda, je zapor "javna katastrofa, ki se dogaja pred našimi očmi," saj se število okuženih v zaporih tako hitro povečuje. Samo v zadnjih 12 dneh so potrdili skoraj 200 okuženih.

Začasna bolnišnica za oskrbo okuženih v Centralnem parku. Foto: EPA
Začasna bolnišnica za oskrbo okuženih v Centralnem parku. Foto: EPA

Covid-19 tretja najpogostejša bolezen v ZDA

Bolezen covid-19 je postala tretji najpogostejši vzrok smrti v ZDA, za srčnim infarktom in rakom. Podatki, ki jih je zbrala zdravnica iz San Diega Maria Danilycheva, kažejo, da zaradi koronavirusa na dan povprečno umre 748 Američanov. Zaradi infarkta jih umre 1774, zaradi raka pa vsak dan 1641.

Danilycheva je analizo objavila na podlagi podatkov Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), ki pravijo, da zaradi infarkta oziroma odpovedi srca v ZDA vsako leto umre 647.000 ljudi, zaradi raka pa 599.000.