V Španiji se spoprijemajo s številnimi okuženimi in pomanjkanjem zaščitne opreme za zdravstvene delavce. Foto: Reuters
V Španiji se spoprijemajo s številnimi okuženimi in pomanjkanjem zaščitne opreme za zdravstvene delavce. Foto: Reuters

Zdravniki in medicinske sestre v Španiji opozarjajo na težavni položaj, v katerem se nahajajo. Objavljajo posnetke, ki kažejo, da morajo za svojo zaščito uporabljati tudi vreče za smeti.

Več kot 15.000 zdravstvenih delavcev je bodisi bolnih bodisi v samoosamitvi in ne morejo pomagati bolnikom. To je okoli 14,7 odstotka vseh potrjenih okužb v državi, sporoča špansko ministrstvo za zdravje. Ta odstotek je še višji v Madridu, kjer je stanje najslabše, in sicer 21.

V katalonskem mestu Igualada je kar tretjina od tisoč zdravstvenih delavcev bolnišnice nezmožna delati, ker so okuženi ali v samoosamitvi.

Sorodna novica "Španci še kar ujeti v slepo upanje, da ne bo tako hudo kot v Italiji"

Sindikati, ki zastopajo zdravstvene delavce, so se odločili za ukrepanje. Vložili so tožbe v vsaj 10 od 17 pokrajin v Španiji, s katerimi želijo doseči, da sodišča oblasti prisilijo, da v 24 urah zagotovijo potrebno opremo v skladu z zakonodajo na področju zdravja in varnosti.

Najvišje sodišče v Kataloniji je sicer zavrnilo 24-urni rok, ki so ga zahtevali zdravstveni delavci, a je oblastem naložilo, da zagotovi zaščitno opremo, takoj ko ta pride.

Ministrstvo: Ukrepali smo na podlagi dokazov in predlogov strokovnjakov

Zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da so vedno ukrepali na podlagi znanstvenih dokazov in da so upoštevali predloge strokovnjakov ter sprejemali ukrepe po podrobni presoji trenutnega stanja. Minister za zdravje Salvador Illa je dejal, da je na trgu težko dobiti potrebno opremo, a da so zagotovili njeno redno dobavo.

Zdravstvene storitve se v Španiji upravljajo na regionalni ravni, tako kot v Italiji. Vlada v Madridu je prevzela nadzor, ko je 14. marca razglasila izredne razmere, oblasti pa skušajo zaposliti na tisoče dodatnih zdravstvenih delavcev.

Predsednik Državne zveze zdravniških sindikatov, CESM, Tomás Toranzo, je dejal, da "eksplozija primerov v Španiji ni normalna". Z izbruhom se je država slabo spopadala samega začetka, je dejal. Okužbe z novim koronavirusom so podcenjevali in jih obravnavali kot lažjo gripo, ob tem pa so mislili, da bo virus prizadel le nekaj starejših ljudi.

Delavci izdelujejo zaščitno opremo za bolnišnice. Foto: Reuters
Delavci izdelujejo zaščitno opremo za bolnišnice. Foto: Reuters

Zdravniki, kot je kirurginja v Madridu Ángela Fernández iz sindikata AMYTS, pravijo, da so imeli na začetku izbruha v države zavezane roke glede testiranja zaradi strogih protokolov.

Šele 11. marca je ministrstvo za zdravje zdravnikom dovolilo testirati ljudi, ki so imeli tudi blage simptome.

Zdravstveni delavci so se spoprijemali tudi z drugimi težavami. V madridskem sindikatu medicinskih sester Satse Madrid so tako lokalne oblasti pozvali k dodatnemu urjenju glede obravnave bolnikov z boleznijo covid-19. Ena od stvari, ki so jo hoteli vedeti, je bila, kako sleči zaščitno opremo, ne da bi se okužili. Kot pravijo v sindikatu, so na začetek urjenja čakali 10 dni. Urjenje se je začelo 25. februarja, na dan, ko so v Madridu zaznali prvi primer okužbe. Ponekod v mestu so urjenje začeli šele v prvem

Sorodna novica Španija spet z rekordnim številom smrtnih žrtev v enem dnevu

tednu marca.

Zdravnik v barcelonski bolnišnici Hospital del Mar Josep María Puig je dejal, da je predstavnici regionalnih oblasti dejal že konec februarja, naj razmislijo o pozivu upokojenim zdravstvenim delavcem, da pomagajo, in gradnji začasnih bolnišnic. Po njegovih besedah je trajalo več tednov, da so začeli ukrepati.

Vlada zdravnikom: Uporabite isto masko večkrat

Vlada v Madridu je 18. marca objavila dokument, v katerem je zdravstvenim delavcem svetovala, kako naj ravnajo v primeru pomanjkanja zaščitne opreme. Med drugim naj bi večkrat uporabljali iste maske ali pa bi jih uporabljali le delavci, ki so najbolj izpostavljeni okužbam.

Tudi v Španiji se je zaradi pandemije življenje ustavilo. Foto: Reuters
Tudi v Španiji se je zaradi pandemije življenje ustavilo. Foto: Reuters