Do zdaj je v ZDA zaradi covida-19 po uradnih podatkih umrlo okoli 70.000 ljudi. Foto: EPA
Do zdaj je v ZDA zaradi covida-19 po uradnih podatkih umrlo okoli 70.000 ljudi. Foto: EPA

Univerza ocenjuje, da se bo zaradi večje mobilnosti prebivalstva ob odpravljanju določenih omejevalnih ukrepov povečalo tako število okužb kot smrti zaradi koronavirusa. Delna odprava omejitev se po 11. maju namreč obeta v 31 zveznih državah.

V ZDA je po podatkih Univerze Johns Hopkins število okuženih s koronavirusom naraslo na 1,18 milijona, za covidom-19 pa je umrlo skoraj 69.000 ljudi. V najbolj prizadeti državi New York se zadeve umirjajo, saj je v nedeljo umrlo 226 ljudi. Na višku pandemije na začetku aprila pa jih je umiralo po 800 na dan. V New Yorku je 319.000 okuženih, 25.000 ljudi je umrlo.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je v ponedeljek dejal, da bodo državo odpirali počasi v štirih fazah, in to najprej tam, kjer ni toliko okužb, kot so redko poseljena okrožja na severu države. Najprej bodo lahko šli nazaj na delo po pisarnah, v prodaji na drobno, nepremičninskih podjetjih, potem v restavracijah in hotelih, gledališča pa bodo na vrsti zadnja.

Časnik New York Times je medtem razkril notranje projekcije ameriške vlade na podlagi podatkov Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) in Zvezne agencije za posredovanje v nesrečah (Fema), da se bo število okužb na dan do konca meseca s sedanjih okrog 25.000 povečalo na okrog 200.000, število smrtnih primerov pa podvojilo na okrog 3000. Bela hiša za zdaj zanika, da bi bil to njen dokument.

Florida, kjer se je do zdaj okužilo 37.000 ljudi, umrlo pa 1400, je začela odpirati prodajalne in restavracije ob upoštevanju 25-odstotne zasedenosti kapacitet, šole, kinodvorane, bari in telovadnice pa ostajajo zaprti. V ponedeljek se je odprla plaža v mestu Clearwater, vendar je odpiranje plaž v rokah lokalnih oblasti. Miami Beach na primer ostaja zaprt.

V Ohiu z 20.000 okuženimi in 1000 mrtvimi je guverner Mike DeWine dovolil delo gradbenim podjetjem in predelovalni industriji ter pisarniškim delavcem, pod pritiski pa je popustil celo kalifornijski guverner Gavin Newsom, ki bo od petka dovolil odprtje nekaterih poslov z omejitvami. Najprej bo mogoče v trgovine z oblačili in cvetličarne, vendar le iz avtomobila. Kalifornija ima skoraj 56.000 okuženih in nekaj manj kot 2300 mrtvih.

V predmestju Atlante Kennesaw so v ponedeljek odprli velik nakupovalni center Cobb, vendar ni bilo kupcev, pa tudi vsi trgovci svojih lokalov niso odprli. Georgia ima skoraj 29.500 okuženih in skoraj 1250 mrtvih.

V Severni Dakoti so začeli zaganjati mesno tovarno, ki so jo zaprli, potem ko se je v njej okužilo 800 delavcev. V Michiganu je 44.000 okuženih in 4100 mrtvih, v Louisiani 29.600 okuženih in več kot 2000 mrtvih, v Severni Dakoti pa 1225 okuženih in 25 mrtvih.

Senat in vrhovno sodišče spet zasedata

V Washingtonu je v ponedeljek prvič od marca zasedal zvezni senat. Prvo sejo na daljavo po telefonu v zgodovini je v ponedeljek imelo vrhovno sodišče ZDA, postopek pa je potekal tudi v neposrednem prenosu na spletu. Vrhovno sodišče je 20 primerov, ki jih je imelo na urniku za marec in april, preložilo, nato pa se odločilo, da bo maja poskusilo z zaslišanji desetih primerov v šestih dneh.

Razlike pri rahljanju ukrepov po ZDA