Lep sobotni dan je v Portorož zvabil številne sprehajalce, ki pa se omejitev in ukrepov držijo. Kot pravijo pri tamkajšnji civilni zaščiti, izrekajo opozorila, hujših kršitev pa niso zaznali. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Lep sobotni dan je v Portorož zvabil številne sprehajalce, ki pa se omejitev in ukrepov držijo. Kot pravijo pri tamkajšnji civilni zaščiti, izrekajo opozorila, hujših kršitev pa niso zaznali. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

"Do zdaj ni bilo nobenih poročil o čem izrednem. Nadzor izvajata redarstvo in civilna zaščita, pa tudi policija, kolikor sem seznanjen, je bila v občini Izola tudi konjenica," je za STA o današnjem dogajanju v obalnih občinah povedal načelnik regijske uprave za zaščito in reševanje Koper in poveljnik civilne zaščite Zvezdan Božič.

Dodal je, da niso opazili povečanega obiska od drugje, manjša izjema so le obiskovalci z avtodomi. Ti ne spadajo v kategorijo avtokampov, tako da njihovega zbiranja oziroma parkiranja ne morejo preprečevati. "So me pa opozorili, da se jih je kar nabralo, so drug zraven drugega," je pojasnil Božič.

Sorodna novica Zaradi kopanja ali sončenja na plaži vas lahko doleti globa

Potem ko so v prejšnjih dneh na Obali zaznali kršitve, povezane z uporabo plaž, so ta konec tedna po Božičevih besedah prav plažam namenili posebno pozornost. Že pred koncem tedna so namreč župani občin slovenske Istre, Policijska uprava Koper in zdravstveni inšpektorat opozorili, da je zadrževanje na plažah, poležavanje, sončenje, druženje in prehranjevanje na plažah še vedno prepovedano, izjema so individualne športnorekreativne dejavnosti, prepoved pa velja tudi za druge javne površine.
Kot je dejal Božič, bodo zato še posebej preverjali plaže, ki so jih tudi ogradili s plastičnimi trakovi, nadzor pa je povečan.

"Vse je odvisno od vremena. Več je tudi kolesarjev, a navsezadnje je to čisto običajen konec tedna za maj," je sobotno dogajanje na Obali ocenil Božič.

Utrip v Portorožu
Prejšnji konec tedna so koprski policisti ugotovili, da je 47 ljudi kršilo odlok o začasni prepovedi gibanja in zbiranja na javnih mestih. Med njimi so bili tudi takšni, ki so v Portorožu poležavali na plaži, je poročala Lea Širok z Radia Koper.

Opozorilo je zaleglo, saj hujših kršitev danes niso zaznali. Dovoljeno pa je druženje na terasah lokalov, kar so obiskovalci Obale, kot pričajo spodnje fotografije, izkoristili.

Zadrževanje na plažah ni dovoljeno
Poostren nadzor v obalnih občinah