Šarec v oddaji Politično s Tanjo Gobec. MMC RTV SLO
Šarec v oddaji Politično s Tanjo Gobec. MMC RTV SLO

V preteklem tednu so dogodki prehitevali drug drugega, zajel nas je ali drugi val epidemije ali rep prvega vala, še vedno je v ospredju pozornosti nabava zašitne opreme, zaradi tega je NPU opravil preiskavo pri gospodarskem ministru, posledično pa je zaradi "politično motivirane" preiskave odstopil notranji minister. Opozicija vlado ostro kritizira, toda kaj pa lahko ponudi kot alternativo aktualni oblasti, se je v oddaji Politično vprašala Tanja Gobec. Nekaj tovrstnih vprašanj je naslovila na nekdanjega predsednika vlade in predsednika LMŠ-ja Marjana Šarca.

Pripet je posnetek celotne oddaje, spodaj pa še prepis pogovora.

Kakšno alternativo aktualni vladi ponuja opozicija

Konstruktivna nezaupnica, ki je zadnja ideja na levem polu, niti ni povsem sveža. Vi ste zapisali, da LMŠ-ja pri tem ne bo. Zakaj?
Ta ideja ima več težav. Prvič, potrebuje 46 glasov, ki jih ta hip nimamo. Glede na to, da so nekateri poslanci strank, ki so šle v to koalicijo, v svojih pisanjih še bolj goreči kot SDS, dvomim, da je kakšna želja priti na to stran. Če pa je, naj se prinese 46 podpisov. Naj se ljudje izkažejo vnaprej, da bodo podprli novo vlado. Kajti če bi glasovali o konstruktivni nezaupnici in bili pri tem neuspešni, potem bomo samo utrdili vlado. Kot drugo pa si tudi ne predstavljam, kaj bi protestniki in vsi tisti ljudje, ki so nezadovoljni, rekli, če bomo zdaj spet z istimi poslanci delali že tretjo vlado. Kaj bodo rekli? Ups, malo smo se zmotili, smo šli v to vlado, zdaj pa bi spet bili v neki vladi. To je ohranjanje stolčkov. Zato je najčistejša varianta, da se gre na volitve.

Ampak do predčasnih volitev je pravzaprav tudi taka pot. Vi pravite, da naj ali SMC ali DeSUS zapustita to vlado. Je kaj možnosti? Saj tudi te možnosti ni.
Če se v tej vladi ne počutijo dobro, naj gredo ven. Čeprav imam občutek zadnje čase, da se tam kar dobro počutijo in da so se lepo zlili z ideologijo vladajoče stranke. Zato pravim, da je kar nekaj težav pri tej ideji. Seveda, če pa je kdo pogumen, da bi prevzel to vlado, in če misli, da je ohranjanje stolčkov primerno za vsako ceno, potem naj poskusi.

Sorodna novica Anketa: SDS najbolj priljubljena stranka, SD prehitel LMŠ

Koliko je rivalstva na levem polu med štirimi strankami brez Jelinčičevega SNS-a? Po anketah ste na drugem mestu, ampak tekma s SD-jem je vidna.
Ankete so ankete, realno stanje se pokaže na volitvah. Tekma je seveda vedno, kajti smo različne stranke, nismo člani ene stranke, pa še znotraj ene stranke se najdejo različne ideje. To je nekaj povsem normalnega. Ko bodo enkrat volitve, bodo volivci povedali, koga želijo videti na čelu vlade, komu bodo namenili svoje glasove, in sam nimam nobenih težav s tem. Ko bodo ljudje povedali, bom vsak tak izid spoštoval. Ne morem pa privoliti v neke anketne podatke ali pa da bi nekdo na vsak način želel, da smo sprti, da tekmujemo, da ne vem kaj počnemo.

Sorodna novica Spor SAB-a, SMC-ja in LMŠ-ja zaradi LMŠ-jeve "vlade v senci"

Vendarle vam še vedno pripisujejo krivdo za to, da ste odstopili, da je vaša vlada odstopila in da je zato lahko nastala ta vlada.
Ta vlada ni imela večine. Ta vlada je imela 42 glasov v parlamentu in slej ko prej bi šla, verjemite mi. Saj veste, kako smo bili odvisni od Zmaga Jelinčiča. Mi smo z Zmagom Jelinčičem sprejeli proračun, potrdili ministrico Mlinarjevo z Zmagom Jelinčičem in pri nas v Sloveniji je 46 glasov potrebnih za večino. Veto nam je dal državni svet na vsak zakon. Tisti, ki to govorijo, seveda lahko to govorijo in sami sebe tolažijo ali pa prikrivajo kakšno svojo soodgovornost – ali pa je to primerno, tolči po meni, ampak realno stanje se ve, kakšno je bilo. Naj uživajo. Če jim tako paše, lahko tako razmišljajo.

Sorodna novica Minister Počivalšek ne namerava odstopiti, ima tudi podporo Janše

Po hišnih preiskavah, tako pri ministru Počivalšku kot na ministrstvu za gospodarstvo, se odstop, h kateremu ste pozivali iz celotne opozicije, ni zgodil. Rekli ste, da gre za nižanje standardov. Ali ste vi po vašem mnenju imeli previsoke? Nekaj ljudi ste zamenjali in ta sendvič je postal že legendaren.
Nismo imeli previsokih standardov, zdaj so zagotovo prenizki.

Ampak pritiska ni, da nekdo odstopi?
Veste, v tej vladi ni pričakovati kakšnih velikih premikov v to smer. Dobro, minister Hojs je odstopil, pa še to zato, ker verjetno prikriva svojo soodgovornost ali pa ker mu ni uspelo ustaviti preiskave. Po vsej verjetnosti je to razlog. Drugače pa: vsaka vlada ima take standarde, kot si jih postavi. Naši so bili takšni, kot se za demokracijo spodobi. Ta vlada ima pa pač svoje standarde. Bi pa rekel tistim, ki zdaj tožijo, da se še ni nič zgodilo: veste, v politiki je potrebna vztrajnost. Nič se ne zgodi čez noč. Pričakovati, da boš dvakrat zaropotal, potem pa bodo vsi padli v nezavest in odšli, ni realno. Tako da opozicija mora biti vztrajna, tudi mi smo vztrajni.

Sorodna novica Odstopila notranji minister Hojs in direktor policije Travner

Ampak pri interpelaciji vas je gospod Hojs z odstopom prehitel.
Saj je doseženo. Šel je. Ni ga več.

Sorodna novica Janša sporoča tožilstvu: Za žrtve organiziranih groženj s smrtjo boste neposredno odgovorni

V pismu, naslovljenem na vrh tožilstva, je premier Janša zapisal, češ da bodo soodgovorni za posledice, ker ne preganjajo groženj s smrtjo. SD se poigrava z mislijo o ustavni obtožbi premierja. Boste to podpisali?
Uspeh ustavne obtožbe je odvisen od tistih, ki so šli v to vlado. Kajti verjamem, da bo opozicija to podprla. Je pa odvisno od partnerjev v vladi, ali mislijo, da so njihova ravnanja pravilna in ali je sodelovanje v taki vladi pravilno. Je pa takšno pisanje tako, da si sploh ne moreš zamisliti, da je v neki demokraciji sploh mogoče, da predsednik vlade poziva tožilstvo in ne vem kaj vse. Saj veste, da je neki kandidat za evropskega poslanca stranke SDS celo pozival, naj z mačeto pokončajo našo poslanko Jerco Korče na Twitterju. Pa kaj smo vse doživeli, kako nas zmerjajo vsak dan. Če pa se ima gospod Janša ob virusu in vsem, kar sledi, čas ukvarjati s pisanjem tožilcem, potem smo res žalostna država.

Pregon sovražnega govora je težava in tudi ostaja težava.
Težko ... če ga še spodbujaš, potem ga težko preganjaš.

Sorodna novica Drnovšek ni bojkotiral državljanov
Sorodna novica Šarca na državno proslavo ne bo. Fajonova: Za razdeljenost je odgovorna oblast.

Koliko kritike ste doživeli, ko se niste udeležili državne proslave? Obrazložili ste, zakaj ne, ampak spomnimo: leta 2007 se Janez Drnovšek iz istega razloga ni udeležil državne proslave, pa mu je javnost zamerila. Češ, to je proslava državljanov.
Če bi me tisti, ki so me kritizirali, hvalili, potem bi me skrbelo.

Zadnjič je predsednik republike rekel, da je ostra ločnica med levim in desnim polom. To ugotavljamo številni. Kako vidite to delitev? In celo tezo, da sta se oba pola radikalizirala?
Vpraša naj sam sebe, koliko ima vloge pri tem. Ko je začel neko svoje kvazispravno delovanje in enačenje vsega – in to je pot v radikalizacijo. Mislim, da predsednik republike tukaj ni opravil svoje vloge, da bi se oglasil, ko je sovražni govor, ko so kršene človekove pravice, ko so radikalne poteze. In seveda s tem njegovim molkom je bilo doseženo tudi to, da se je vse skupaj radikaliziralo. Tako da nosi kar veliko krivde tudi on.

Sorodna novica Vlada v poročilu bremeni Marjana Šarca, v LMŠ-ju ga označujejo za politični pamflet

Bili ste deležni veliko kritik zdajšnje vlade, kako ste se spopadali z epidemijo.
Še danes sem jih.

Sorodna novica V vipavskem centru za starejše odkrili še šest novih okužb

Ampak ali so se iz lastne kritike vaših ravnanj kaj naučili? Kje smo zdaj? Kot lahko vidimo, epidemiološka slika ni več ugodna – nasprotno.
Mislim, da se dogaja to, kar sem pričakoval, da se bo. Namreč ujeli so se v zanko lastne vsevednosti in kako imajo vse prav. Zdaj pa vidimo, da se prepirata Kacin in Gantar, čeprav moram reči, da Gantarju veliko bolj zaupam. Imamo večje število okuženih, kot smo jih imeli takrat, pa se je takrat vse zaprlo, pa lovili smo sprehajalce in ne vem kaj. Zdaj so pa meje kar vse odprte. Vnos okužbe je bil spet iz tujine. Tako kot takrat. In ko se je tako liberalno odpiralo, takrat bi se moralo misliti: spet pa nismo zaščitili DSO-jev, nismo zaprli za obiske. Ta vlada zdaj žal ne more več iskati krivde pri meni, jo bo morala kar pri sebi.