"To sejo smo začeli zjutraj, ko je bilo upanje, da se bomo o nabavi pogovarjali tehtno in na osnovi dejstev, še živo. Zdaj vidimo, da smo upali zaman. 14 ur smo se vrteli okoli enih in istih zgodb. Jaz sem govoril o tem, kaj smo počeli, navajal številke, uradne podatke," je v sklepnem nagovoru pred glasovanjem dejal Počivalšek. "Vse, kar sem povedal danes, sem javnosti povedal že prej. Za vsako besedo obstajajo dokumenti."

Glasovalo je 89 poslancev. 37 jih je glasovalo za interpelacijo, 51 proti, en poslanec (Gregor Židan, SD), pa se je glasovanja vzdržal.

Zdravko Počivalšek je zavrnil očitke. Foto: BoBo
Zdravko Počivalšek je zavrnil očitke. Foto: BoBo
Sorodna novica Šarec o interpelaciji Počivalška: "Pismo Zakrajška sodu izbilo dno"

Interpelacijo so po objavi podatkov o nabavi zaščitne opreme vložile opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB, ki so Počivalšku očitale (ne)ukrepanje pri nepreglednih, javnofinančno negospodarnih in za izbrance dobičkonosnih postopkov naročanja in nakupov zaščitne in druge opreme za potrebe obvladovanja epidemije covida-19. Ob tem so mu očitale tudi zavestno prikrivanje dejstev, povezanih s postopki naročil in nakupov opreme, zavajanje javnosti pri utemeljevanju pravnih podlag za dobavo opreme, klientelizem in favoriziranje določenih ponudnikov.

Počivalšek je očitke zavrnil, češ da gre za zbirko medijskih objav in nizanje napol preverjenih številk, ki se berejo kot spodoben srednješolski referat. V odgovoru na interpelacijo je nanizal dejstva, ki po njegovem mnenju dokazujejo, da so bile odločitve pri nabavah zaščitne opreme glede na krizne okoliščine optimalne. Se je pa med drugim vprašal, ali je interpelacija v teh težkih gospodarskih razmerah vse, kar je opozicija sposobna prispevati.

Odzivi po interpelaciji Zdravka Počivalška

"Vsi zaslužni, nihče odgovoren"

V imenu predlagateljev interpelacije je stališče in argumente predstavil poslanec LMŠ-ja Robert Pavšič, ki je večkrat poudaril, da je minister Počivalšek morda res "zgolj izvrševalec, a zato nič manj odgovoren". Dejal je, da si je Počivalšek interpelacijo spisal sam. "Brez dvoma ste vsaj politično odgovorni, o drugih odgovornostih bodo presojali drugi pristojni organi, ki jim ob številnih kadrovskih obglavljenjih želim neovirano delo," je dejal Pavšič. Ministru je očital zamegljevanje preglednosti, seljenje in razprševanje pristojnosti in klientelistično ravnanje. "Vsi za vse zaslužni, nihče za nič odgovoren," je položaj orisal Pavšič.

Robert Pavšič je koaliciji očital, da si je z nepreglednim delovanjem in deljenjem odgovornosti načrtno ustvarila sistem pranja rok. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Robert Pavšič je koaliciji očital, da si je z nepreglednim delovanjem in deljenjem odgovornosti načrtno ustvarila sistem pranja rok. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Kot je dejal poslanec, je vlada s Počivalškovo pomočjo ter s pomočjo vsaj še ministrov za obrambo Mateja Tonina in za zdravje Tomaža Gantarja vzpostavila skrajno nepregleden sistem, "seveda z blagoslovom Janeza Janše". Vlada je po njegovih pojasnilih za naročila in nakupe opreme zadolžila "strokovno povsem nepodkovani zavod za blagovne rezerve", domov na čakanje pa so poslali ljudi, ki se že več desetletij ukvarjajo z javnim naročanjem specifične opreme za zdravstvo in ki vedo, kakšna oprema je ustrezna ter kakšne karakteristike mora imeti.

Sorodna novica Počivalšek: Je interpelacija res vse, kar je opozicija zmožna prispevati?

Med drugim je omenil, da so ponudbe zbirali na več elektronskih naslovih in s tem zameglili preglednost, pristojnosti pa so selili in jih razpršili. "Malo se je pisalo, še več klicalo, povišani toni, navodila, drama, naglica, sklicevanje na neprave podatke, lažne številke," je naštel Pavšič. "Ta nepreglednost vam je ustrezala, ugajala, dopustili ste jo. Seveda z vednostjo in potrditvijo predsednika vlade ali po njegovem nareku," je navrgel ministru.

"Ne prepričate nas, da ste reševali življenja, morda denarnice," je dejal poslanec LMŠ-ja in Počivalšku očital nenehen beg od konkretnih pojasnil, maličenje dejstev in neprestano zavestno zavajanje. "Jasno je, da je v posle vpletenih več oseb, a vse niti vodijo tudi do vas," je dejal Pavšič in se vprašal, kaj je bil ministrov interes pri naročanju opreme po (pre)visokih cenah. LMŠ-jev poslanec je ob tem ministra opomnil, da je imel pri nabavah več alternativ in da zakon državi ne prepoveduje neposrednih nakupov iz tujine. "Sami ste določili pravila igre in nabave in zdaj je treba prevzeti odgovornost," je ministra pozval Pavšič, ki meni, da politično krivdo poleg Počivalška nosi tudi celotna vlada.

Minister opoziciji očita maličenje dejstev

"Slovenska javnost si zasluži slišati tudi mojo plat zgodbe," je v uvodu dejal minister Zdravko Počivalšek in pojasnil nekaj osebnih pogledov ter dopolnil svoj odgovor na interpelacijo. Obtožbe podpisnikov interpelacije so po njegovih trditvah neresnične, pretirane in zlonamerne. "Tisti, ki boste iskali moje prstne odtise pri poslih z državo ali iskali koruptivne in za državo škodljive dogovore, izgubljate čas," je dejal minister.

"Nikoli ne bomo pozabili strahu in negotovosti na eni strani in zanosa ter volje na drugi strani," je dejal Počivalšek in poudaril, da je treba videti in poskušati razumeti obe plati, da bi si lahko ustvarili celotno sliko. Opoziciji je očital vztrajno maličenje tudi najpreprostejših dejstev in razvrednotenje boja proti epidemiji. Zavrnil je navedbe, da je država za nakup zaščitne opreme porabila 200 milijonov evrov. Do danes je plačala 62 milijonov evrov (brez DDV), če bodo realizirane vse pogodbe, pa končna številka ne bo presegala 80 milijonov, je pojasnil.

Premier Janez Janša in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo
Premier Janez Janša in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo

Izkušnjo iz epidemije je Počivalšek označil kot pozitivno in dobro in pri tem spomnil, da se Slovenija ponaša z zelo dobro epidemiološko sliko. Težave, ki so se pojavljale, pa so bile po njegovih navedbah posledica objektivnih dejstev, na katera vlada in drugi akterji niso imeli vpliva. "Ena takšnih težav je oskrba z zaščitno opremo, ki je tudi jedro moje interpelacije," je dejal Počivalšek in zavrnil očitke opozicije. "Govoriti o tem, da smo na tem izpitu padli po dolgem in počez, je veliko pretiravanje. Toliko laži, kot sem jih danes v uvodu slišal, moram reči, da jih nisem že dolgo," se je Počivalšek dotaknil nastopa poslanca Roberta Pavšiča. Dejal je, da je v okviru svojih pristojnosti, vse, ki so sodelovali pri nabavah, spodbujal k temu, da so v največji meri pozorni na poskuse zlorabe zakonodaje in zaupanja.

"Moja dejanja ne odražajo očitkov iz interpelacije"

Počivalšek je zavrnil tudi očitke o netransparentnosti. Dejal je, da so bile vse sklenjene pogodbe in njihova vsebina sproti objavljene na portalu Elektronsko javno naročanje RS. "Ne vem, kako bi bili lahko bili še bolj pregledni. Morda tako, da bi naše delo prenašali na družbenih omrežjih," je ironično pripomnil Počivalšek in dodal, da očitkov podpisnikov interpelacije ne razume. Glede nabavljanja zaščitne opreme prek dobaviteljev se je minister skliceval na to, da je Slovenija na ta način celotno tveganje nakupov prenesla nanje. Po Počivalškovih navedbah so bila od 59 pogodb za nabavo medicinske opreme predplačila izpeljana le pri petih, a so bila vsa zavarovana z bančno garancijo. Pri štirih pogodbah je šlo za ventilatorje, ki jih brez predplačil še danes ne bi imeli, je poudaril. Po njegovih besedah so bile pogodbe sklenjene pred 20. marcem, ko so bile razmere na trgu zaščitne opreme najbolj kritične.

Gospodarski minister je dejal, da so vsi, ki so sodelovali pri nabavi zaščitne opreme, delali, kot so lahko in kot so najbolje znali. "Ponudbe, ki smo jih prejemali, so obljubljale marsikaj, mi pa smo se odločali za tisto, kar je bilo realno dobavljivo v najkrajšem možnem času in je izpolnjevalo strokovne standarde. Kdor temu danes reče kriminal, ima to pravico reči, prav pa nima niti malo in laže," je dejal Počivalšek in poudaril, da so eno besede, drugo pa dejanja. "In moja dejanja ne odražajo tistega, kar mi očitajo podpisniki interpelacije," je vse očitke zavrnil Počivalšek.

Koliko ventilatorjev je bilo na voljo v slovenskih bolnišnicah?

Minister Počivalšek je v uvodnem nagovoru zavrnil navedbe, da je bilo 13. marca v slovenskih zdravstvenih zavodih na voljo več ventilatorjev kot 168. "Delati iz teh številk škandale je smešno in neodgovorno," je dejal.

Iz stranke LMŠ so med sejo nato posredovali podatke, ki po njihovih navedbah dokazujejo, da vlada še naprej laže o številu ventilatorjev. "Ne le 168, kot so sprva zatrjevali. Niti ne 281, kot so priznali naknadno. 13. marca 2020 so bili v slovenskih bolnišnicah vsaj 404 ventilatorji," so zapisali v stranki LMŠ.

Kot trdijo v LMŠ-ju, je vlada z lažnimi podatki o številu ventilatorjev skušala ustvariti vtis izrednih razmer in poiskati alibi za nakup predragih ventilatorjev, ki so jih dobavljali izbrani posredniki, s čimer jim je vlada omogočala zaslužek. "S tem pa jim je omogočila vojno dobičkarstvo," so prepričani v stranki LMŠ.

Paulič: Šlo je za manipulacije s številom respiratorjev

Kot je pozneje ponovil poslanec LMŠ-ja Edvard Paulič, so od bolnišnic za zdaj pridobili podatke, da so imeli sredi marca skupno vsaj 404 medicinske ventilatorje. "Lahko sklepamo, da ste manipulirali s številom ventilatorjev zato, da ste ustvarili privid izrednih razmer. Ustvarili ste si alibi za nakup večje količine ventilatorjev, pod velikim časovnim pritiskom," je poudaril Paulič.

Glede Počivalškovih navedb, da sam ni podpisal nobene pogodbe in da so jih podpisovali na zavodu za blagovne rezerve, pa je Paulič dejal, da formalno to sicer drži, a da gre za politično odgovornost in da zavod za blagovne rezerve spada pod okrilje gospodarskega ministrstva, prav tako pa je ministrstvo za vsak posel podalo izrecno soglasje.

Koalicijski poslanci odločno v bran ministru Počivalšku

Koalicijski poslanci, ki so odgovor ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalška na očitke iz interpelacije pospremili z aplavzom, so tudi v predstavitvi stališč poslanskih skupin ministru odločno stopili v bran.

Vodja poslanske skupine Počivalškovega SMC-ja Janja Sluga, je dejala, da bi morali biti na dosežke Slovenije ponosni. "Podobo, na katero bi morali biti danes ponosni, smo iztrgali iz konteksta in iz teh iztrganih delčkov sestavili lepljenko, ki z realnostjo nima več veliko skupnega," je dejala poslanka in dodala, da je to zasluga tistih, ki so v krizi spoznali politični potencial, možnost vrnitve na oblast, splavitve novega obraza in možnost za nov ideološki obračun. Dejala je, da gre za legitimne politične taktike, ki pa v časih, ko so pred Slovenijo resne težave in skrbi, niso primerne. Opoziciji je ob tem očitala, da ni pripravljena prisluhniti pojasnilom in dejstvom ter da v nič daje vsak uspeh trenutne vlade, kar skuša doseči tudi prek interpelacije. "Bili smo ujetniki trga zaščitne opreme, ki se je pod težo pandemije zlomil. Razmere, ki so vladale na trgu, so se tako zelo spreminjale, da je postal vsak posel neobvladljivo tveganje," je poudarila.

Branislav Rajić SMC-ja pa je dejal, da minister ne beži od svoje odgovornosti. "Mislim, da bi Zdravko Počivalšek 'fasal' to interpelacijo v vsakem primeru, ker če je ne bi zdaj – in če ne bi nabavil te opreme in če bi ljudje umirali –, potem bi verjetno 'fasal' še hujše in še hitreje, ker je pomanjkanje opreme veliko bolj resen in tehten razlog," je dejal.

V poslanski skupini SMC-ja so prepričani, da ni med tistimi, ki so šli skozi "pekel nabav", nikogar, ki bi imel namen zlorabiti krizne razmere za lasten dobiček, še najmanj pa je med njimi minister Počivalšek. "Ne verjamemo, da so razmere, kjer je bila edina mogoča zmaga to, da si sploh uspel kaj kupiti in dejansko dostaviti v Slovenijo, komur koli dopuščale toliko časa in toliko manevrskega prostora, da bi lahko vmes koval idejo o lastnem profitu," je poudarila Sluga. Po njenih besedah si želijo, da se neha kriminalizirati vsakega, ki je premogel pogum in obraz, da je za državo storil vse, kar je zmogel in znal, medtem ko so se nekateri – danes zelo glasni – poskrili v varna zavetja.

Glede na napovedi posameznih poslanskih skupin je pričakovati, da bo Zdravko Počivalšek obdržal ministrski položaj. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Glede na napovedi posameznih poslanskih skupin je pričakovati, da bo Zdravko Počivalšek obdržal ministrski položaj. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Horvat: "Gre za obračun z nekdanjim političnim partnerjem"

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat je na začetku svojega nagovora poudaril, da je Počivalška na mesto ministra za gospodarstvo postavil tudi Marjan Šarec. "Najbrž zato, ker je gospod Zdravko Počivalšek dober minister za gospodarski razvoj in tehnologijo," je dejal Horvat. Šarcu je Horvat očital, da je po odstopu "med najhujšo epidemijo" želel na volitve. Večkrat je poudaril, da osrednja tema interpelacije ni nabava zaščitne opreme, ampak da gre za obračun med Šarcem in njegovim nekdanjim političnim partnerjem.

Horvat je opozoril, da so zdravstvene institucije med epidemijo krvavo potrebovale zaščitno opremo. V NSi-ju sicer nimajo težav s tem, da je interpelacija priletela že 52. dan od prisege te vlade. "Problem je, da se laži in obsodbe ministrov in koalicijskih poslancev, da smo kriminalci in lopovi, širi iz parlamenta na ulice. Stanje duha je danes tako nizko, kot ni bilo v 30 letih," je dejal. Horvat upa, da bo Počivalšek tudi jutri minister in da bo to delal tako dolgo, dokler bo uspešen in bo to delo opravljal z veseljem.

Tudi Iva Dimic iz NSi-ja je prepričana, da Počivalšek ne bi bil minister v Šarčevi vladi, če ne bi bil dober minister za gospodarstvo. Po njenih besedah je jasno, da so užaljeni, ker je Počivalšek tudi minister v aktualni vladi, in da je težava v tem, ker SMC ni odšel skupaj z njimi na predčasne volitve. Kot meni, je to dobro, ker si ne bi predstavljala, da bi imeli ob praznih skladiščih na začetku epidemije še kampanjo za volitve.

Jurša: "Delo naj opravijo pristojne institucije"

V poslanski skupini DeSUS-a so prepričani, da za obtožbe iz interpelacije ni pravo orodje interpelacija, ampak naj to raziščejo pristojni organi, kot so policija, Računsko sodišče in preiskovalna komisija. Po mnenju vodje poslanske skupine DeSUS-a Franca Jurše je interpelacija zgolj farsa in predstava, s katero želijo predlagatelji spodkopati prizadevanja celotne vladne ekipe pri spopadanju z epidemijo. Meni tudi, da je interpelacija "slabo napisana zgodba v lokalnem časopisu, ki je polna slovničnih napak in protislovnih zapisov".

Nakupe zaščitne opreme med epidemijo je primerjal s požarom v hiši – ko pridejo gasilci in ga pogasijo, nihče ne vpraša, koliko vode so pri tem porabili in kaj vse so zmočili. "Vsak, ki dela, se lahko tudi zmoti," je dejal. Če pa se je pri teh nakupih opreme pojavilo osebno okoriščanje, pa v DeSUS-u pričakujejo, da bodo odgovorni za to tudi odgovarjali. "Ni pa na nas, da bomo obtoževali brez konkretnih dokazov," je dodal.

Janša: "Interpelacija razgalja intelektualno in moralno bedo leve politike"

V največji poslanski skupini, SDS, menijo, da je minister na očitke iz predloga interpelacije podal "prepričljive odgovore, ki so utemeljeni s preverjenimi podatki", in da so nabave opreme potekale v skladu z veljavno zakonodajo, ki omogoča tudi skrajšane postopke v primeru epidemije ali izrednih razmer. Poslanec Marko Pogačnik je spomnil, da je vlada pogodbe javno objavila in tudi sama pozvala Računsko sodišče, da prouči nabavo opreme. Po njegovih navedbah so imeli najvišje marže pri opremi "standardni dobavitelji slovenskega zdravstva", zato je prepričan, da so se napadi na ministra in vlado začeli, ko ti dobavitelji niso prišli zraven.

Pogačnik je ob tem omenil, da je prejšnja vlada pustila prazna skladišča in da je bilo opremo v tistem času nemogoče kupiti neposredno iz Kitajske. Trg se je zapiral, šlo je za popoln kaos in nastanek izrednih razmer, ki so se spreminjale iz ure v uro, je dejal. Poudaril je, da se je Slovenija izkazala kot zgodba o uspehu, na kar so opozorili tuji mediji in tudi Evropska komisija, za kar da velik del zaslug nosi tudi gospodarski minister. Vladi Marjana Šarca pa je poslanec očital, da je podcenjevala epidemijo.

Predsednik vlade in SDS-a Janez Janša je zjutraj na Twitterju sicer zapisal, da "osnovnošolsko branje interpelacije zoper Počivalška, napisane z veliko muko kot prosti spis, razgalja vso intelektualno in moralno bedo leve politike, ki je zaradi neukrepanja kriva za večino smrti zaradi koronavirusa". Če ne bi imeli monopola medijev, bi skopneli v nekaj dneh, je dodal.

Franc Rosec iz SDS-a pa je predlog interpelacije zoper Počivalška označil kot "neki izraz užaljenosti oziroma nekih zamer iz preteklosti" in da se zdi "kot neko branjenje prejšnje vlade oziroma tudi prejšnjega predsednika vlade". Vzrok za interpelacijo je po njegovem mnenju tudi odstop prejšnjega predsednika vlade Šarca, "ta neuspela avantura v predčasne volitve", ki je povzročil "neki strah teh nekih omrežij, ki, vemo, se skozi napajajo iz teh ali proračunskih postavk ali kakšnega drugega načina servisiranja države".

Interpelacija gospodarskega ministra

Opozicija vidi Počivalškovo odgovornost

Popolnoma drugačen položaj in pogled na ravnanja vlade ter ministra Počivalška so, z izjemo stranke SNS, predstavili poslanci opozicije. Predlagatelji interpelacije gospodarskega ministra iz opozicijskih LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a so prepričani o njegovem negospodarnem ravnanju in odgovornosti za to, da so z nabavami zaščitne opreme omogočili visoke marže za "prijateljska" podjetja.

Kordiš: "Cilj vseh nabav so bile provizije"

Poslanec Levice Miha Kordiš je strankam koalicije očital, da jih je že pri vstopu v vlado motiviralo predvsem ohranjanje svojega položaja. Ministru Počivalšku je pri opravičevanju in pojasnjevanju ravnanj glede nabavljanja zaščitne opreme očital laganje in zbrane vprašal, ali je takšen človek primeren za ministra. "Cilj vseh nabav so bile provizije," je dejal Kordiš in nanizal nekaj zavrnjenih ponudb. "Ponudbe, ki so omogočale neposredne nabave in urejeno logistiko, so takoj pospravili v predal," je dejal poslanec Levice, ki je ministru med drugim očital tudi aroganco do zdravniške stroke, ki je podala svoje mnenje glede nabave (neprimernih) medicinskih ventilatorjev.

"Minister Počivalšek, predsednik stranke, ki se ima še vedno za sredinsko in liberalno, je osrednja politična figura, ki to vlado, njene provizije in uničevanje institucij omogoča. In ki vse skupaj javno ščiti, če je treba, tudi z debelimi lažmi," je še dejal Kordiš. Po njegovem mnenju se Počivalšek položaja tako oklepa, ker si obeta, "da si bo v tej vladi ustanovil državni turistični holding".

Trček: "Boj z epidemijo ni izgovor za rabote"

Poslanec SD-ja Franc Trček pa je spomnil, da je Počivalšek že tretji mandat na čelu istega ministrstva. "Boj za epidemijo ni izgovor za te vaše rabote. V boju z epidemijo smo v osnovi začasno zmagali državljanke in državljani," je poudaril. Dejal je, da ne ve, kaj je to drugega kot vojno dobičkarstvo, če marže pri nabavi opreme presežejo 100 odstotkov.

Do tega, da ni bilo neposrednih nabav, je bil kritičen tudi Kordiš. Neposredne nabave bi po njegovih navedbah pomenile, da ni provizije in da tako "prijateljski dobavitelji" ne morejo zaslužiti. Gre za organiziran kriminal, ki ga je neposredno omogočal politično zadolženi operativec vlade, minister Počivalšek, je dejal. Ob tem je navedel, da je Hrvaška ceneje dobila opremo neposredno iz Kitajske.

Predlagatelji interpelacije gospodarskega ministra Zdravka Počivalška iz opozicijskih LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a so prepričani o njegovem negospodarnem ravnanju in odgovornosti za to, da so z nabavami zaščitne opreme omogočili visoke marže za
Predlagatelji interpelacije gospodarskega ministra Zdravka Počivalška iz opozicijskih LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a so prepričani o njegovem negospodarnem ravnanju in odgovornosti za to, da so z nabavami zaščitne opreme omogočili visoke marže za "prijateljska" podjetja. Foto: BoBo

Bandelli: "Reševanje življenje ne opravičuje korupcije"

Tudi poslanec SAB-a Marko Bandelli je omenil sume o koruptivnem ravnanju in sodelovanju vplivnežev. V SAB-u po njegovih navedbah poudarjajo, da je treba za vsak evro davkoplačevalskega denarja vedeti, za kaj je porabljen, tako so v DZ-ju med drugim predlagali sprotni parlamentarni nadzor nad porabo sredstev. Od ministra danes pričakujejo pojasnila, ali je pri nabavi zaščitne opreme resnično zagotovil preglednost porabe. "Nedopustno je, da se katera koli kriza izkoristi in zlorabi za vojno dobičkarstvo. V takšno ravnanje ne bomo nikoli privolili," je poudaril.

Želi tudi pojasnila, zakaj so bila skladišča ob zamenjavi vlad praktično prazna. Pomanjkanje opreme je namreč po njegovih navedbah vodilo v urgentne nabave, razkritja pa so pri tem potrdila nepravilnosti. "Maske bi lahko kupovali brez posrednikov in s tem prihranili milijone," je prepričan Bandelli. Ob tem je omenil, da je imelo eno od podjetij status privilegiranega dobavitelja, saj je lahko imelo daljše dobavne roke in višje cene, ter da se je kupovala neustrezna oprema z vprašljivimi in tudi neustreznimi certifikati. "Reševanje življenj ne pomeni, da lahko ravnate koruptivno, netransparentno, nezakonito," je še dodal poslanec SAB-a.

Golubović s prstom pokazal tudi na druge akterje

V stranki LMŠ so prepričani, da je minister Počivalšek soodgovoren za nepregledno in negospodarno delovanje. Pri tem je vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović poudaril zavajanje glede števila medicinskih ventilatorjev in vzpostavitev nepreglednega ter s korupcijskimi tveganji prepletenega modela izbire posredniških podjetij, "s čimer ste izbrancem omogočili vojno dobičkarstvo".

Posledice so bile visoke marže za "prijateljska" podjetja in skupno preplačilo opreme, po ocenah nekaterih medijev v vrednosti vsaj 30 milijonov evrov, je dejal Golubović. Ob tem pa je ponovil, da ni bilo zakonske ovire, ki bi onemogočala neposredne nakupe države od kitajskih proizvajalcev opreme. Po besedah vodje poslancev LMŠ-ja pa odgovornost ni le Počivalškova, ampak so odgovorni tudi obrambni minister Matej Tonin in zdravstveni minister Tomaž Gantar ter premier Janez Janša. Pri medicinskih ventilatorjih je šlo po Golubovićevih besedah za premišljeno igro, pri kateri je bil Počivalšek le statist.

Muršič: "Minister se je interpeliral sam"

Kot je poudarila Bojana Muršič iz stranke SD, se zavedajo dolžine vladnega mandata in razmer, v katerih sta bila svet in Slovenija v kritičnih trenutkih, ko je bilo treba nabaviti zaščitno opremo. Vladi je očitala, da se je fotografirala z najboljšimi maskami, ki jih je drugim krvavo primanjkovalo. Cilje o količini opreme je vlada morda dosegla, je dejala poslanka, a pri tem opozorila na način doseganja ciljev. "Minister se je interpeliral sam s svojimi dnevnimi odzivi na utemeljene očitke," je prepričana Muršičeva.

Spomnila je tudi, da je odločitev za centralizacijo nabave opreme pomenila tudi prepoved nabav drugim. "Tisti, ki so se vsakodnevno ukvarjali s tem, tega več niso smeli," je dejala. Odločitev za nabave po posrednikih je po njenih navedbah še toliko bolj nenavadna, ker ima Slovenija dobre odnose s Kitajsko, svoje gospodarsko-politične povezave na Kitajskem pa je večkrat poudaril tudi Počivalšek. Tako po mnenju Muršičeve ni jasno, zakaj Slovenija ni izkoristila stikov s prijateljsko državo, da bi pridobila opremo.

Jelinčič: "Vsakdo, ki je poskušal pomagati, zasluži vsaj zahvalo"

Prvak stranke SNS Zmago Jelinčič pa je interpelacijo označil za sramotno in za slabo srednješolsko seminarsko nalogo, brez repa in glave, pri čemer je "čutiti hudo bolečino ob izgubi oblasti, kar ves čas preveva razmišljanje dela opozicije". Kot je ugotavljal, vse skupaj temelji na govoricah in izjavah uslužbenca blagovnih rezerv Ivana Galeta, ki pa ga po njegovih besedah "ne moremo jemati resno" in bi ob njegovih izjavah lahko "marsikdo podvomil o marsičem".

Glede navedb, da so številni ljudje klicali in poskušali pomagati pri nabavah mask, je Jelinčič poudaril, da si "vsakdo, ki je poskušal pomagati, zasluži vsaj zahvalo". Se pa predsednik SNS-a sprašuje, ali je Računsko sodišče primerno za preiskovanje zadeve, med drugim tudi zato, ker naj bi bil predsednik tega sodišča še pred izbruhom afere v stiku z Galetom. V opozicijskem SNS-u interpelacije ne bodo podprli.

Kaj je interpelacija?

Interpelacija je politični institut nadzora zakonodajne veje oblasti nad izvršno. Slovenska ustava določa (118. člen), da lahko parlament pokliče posameznega ministra ali kar vlado na svojo sejo in mu/ji zastavi vprašanja. To je interpelacija. Sledi ji razprava. Ko je razprave konec, se lahko vloži tudi predlog za glasovanje o nezaupnici ministru. Ni nujno, da se to zgodi, je pa takšna praksa redna.

Interpelacija zoper ministra Počivalška