Na Službi za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb na ljubljanskem UKC-ju zatrjujejo, da obiskov enega zdravega starša oz. skrbnika ob otroku do 18 let, ki potrebuje hospitalizacijo, nikoli niso prepovedali. Foto: BoBo/Tina Kosec
Na Službi za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb na ljubljanskem UKC-ju zatrjujejo, da obiskov enega zdravega starša oz. skrbnika ob otroku do 18 let, ki potrebuje hospitalizacijo, nikoli niso prepovedali. Foto: BoBo/Tina Kosec

Ukrepi za preprečevanje novega koronavirusa morajo biti po navedbah stroke čim bolj enotni in vsebovati čim manj izjem, a to zaradi nepredvidenih situacij marsikoga spravi v stisko. Svojo zgodbo je z nami delila mati samohranilka, ki trdi, da svojega 10-letnega sina med hospitalizacijo na oddelku za otroško kirurgijo na ljubljanski Kirurški kliniki ni smela obiskovati.

"V sredo, 19. avgusta, je bil moj sin hospitaliziran zaradi operacije slepiča. Operacija je bila nujna in nenapovedana. Po operaciji mi je bila sicer ponujena možnost, da ostanem z njim, a so mi ob tem pojasnili, da če stavbo vmes zapustim, zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa nimam več pravice do obiskov," je povedala mati.

"Sem mati samohranilka in doma imam še mlajšo hčerko, zato nisem imela možnosti ostati s sinom v bolnišnici teden dni," je pojasnila mama hospitaliziranega dečka. V bolnišnici je tako počakala do konca operacije in po tem, ko se je sin prebudil, zapustila bolnišnico. "Ob tem sem najprej izrazila ogorčenje, kako to, da starš ne more obiskovati svojega otroka," je povedala dečkova mama.

SPOBO: Obiskov otrok nismo nikoli prepovedali

Osebje na oddelku je vprašala, ali lahko zaradi specifičnega primera naredijo izjemo, a so ji odgovorili, da to žal ni mogoče. "Na kliniko sem nato klicala večkrat vsak dan, preverjala sinovo stanje in vsakokrat tudi vprašala, ali ga lahko obiščem, ali je prišlo do kakšnih sprememb." Odgovor je bil po njenih navedbah vsak dan enak – obiskov ni.

Obrnila se je tudi na varuha človekovih pravic, na NIJZ ter na Službo za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb (SPOBO) na ljubljanskem UKC-ju. Na SPOBO-ju so ji odgovorili, da obiskov enega zdravega starša oz. skrbnika ob otroku do 18 let, ki potrebuje hospitalizacijo, nikoli niso prepovedali. "Po slovenski zakonodaji ima eden od staršev, ki je zdrav, vedno pravico biti ob otroku, ki še ni dopolnil 18 let," so zapisali.

"Upoštevana bi morala biti človeška nota"

Vodja oddelka za otroško kirurgijo Robert Kordič se je  po navedbah mame hospitaliziranega dečka opravičil in dejal, da bi morala biti upoštevana človeška nota. Foto: BoBo/Borut Živulović
Vodja oddelka za otroško kirurgijo Robert Kordič se je po navedbah mame hospitaliziranega dečka opravičil in dejal, da bi morala biti upoštevana človeška nota. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ker otroka kljub odgovoru SPOBO-ja vseeno ni smela obiskati, se je s svojo težavo obrnila tudi na medije. "Novinarki, ki je poslala vprašanja na kliniko, so odgovorili, da obiski potekajo nemoteno," je pojasnila dečkova mati. Zaradi neenotnih informacij je zahtevala vodjo oddelka za otroško kirurgijo Roberta Kordiča. "Pojasnil mi je, da bi morali podati drugačna navodila, da bi morala biti upoštevana človeška nota in da se mi opravičuje," je povedala dečkova mati. Potem ji je bilo tudi omogočeno, da sina dan pred odpustitvijo iz oddelka za otroško kirurgijo tudi obišče.

"Na eni strani omejujemo vse obiske, na drugi strani bi taka oseba lahko hodila noter in ven. To je kar tvegano, ker so starši sorazmerno mladi ljudje, ki imajo zelo veliko stikov. Tukaj je zelo težko najti rešitev, ki bo po eni strani varna za otroke, ki so v bolnišnici, in na drugi strani nudila neko organizacijsko prednost. Hudo v vsakem primeru," je na novinarski konferenci o smiselnosti ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa dejala vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. Dodala je, da je "pametno, da se držimo nekih pravil, ki vključujejo strokovno presojo, kakšno je tveganje, in da je čim manj posameznih izjem".

UKC: Za starše veljajo enaka pravila kot za druge obiskovalce

Za pojasnitev nasprotujočih si informacij, ki jih je v preteklem tednu od pristojnih prejemala dečkova mama, smo se obrnili tudi na ljubljanski UKC. Kot so pojasnili iz službe za odnose z javnostmi, se vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič kot pediatrinja izdatno zavzema za to, da so starši oziroma skrbniki lahko ob mladoletnem otroku, ki potrebuje hospitalizacijo.

Zaradi varovanja podatkov konkretne zadeve na UKC-ju ne morejo podrobno komentirati, vendar ob tem zatrjujejo, da so bili materi 10-letnika omogočeni obiski sina pod enakimi pogoji, kot veljajo za druge: "Obiski so dovoljeni, vendar zaradi varnosti omejeni na enega zdravega starša brez drugih otrok ali družinskih članov."

Kje in zakaj se je zgodil nesporazum v primeru hospitaliziranega 10-letnika, ni jasno. Trditve dečkove mame in pristojnih na UKC-ju se namreč razlikujejo.

"Za starše veljajo enaka pravila kot za druge obiskovalce ali bolnike, ki prihajajo v elektivno obravnavo v UKC Ljubljana. Treba je izpolniti epidemiološki vprašalnik. Če so odgovori pozitivni, torej imajo znake suma na covid-19, se jih zaradi varnosti njihovih in drugih otrok ter staršev lahko zavrne. S podpisom tudi jamčijo za verodostojnost podatkov," so zapisali na UKC-ju in ob tem opozorili, da se je ob tem treba ravnati po navodilih bolnišnice, ki vključujejo razkuževanje rok in dosledno uporabo zaščitnih mask.

Obvestilo uredništva:

V prvotni verziji članka je bilo zapisano, da je bil otrok hospitaliziran na Pediatrični kliniki, kar ne drži - klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo UKC-ja Ljubljana je namreč del Kirurške klinike.