V Avstriji bodo od ponedeljka v vseh trgovinah in javnih poslopjih obvezne zaščitne maske. Foto: Reuters
V Avstriji bodo od ponedeljka v vseh trgovinah in javnih poslopjih obvezne zaščitne maske. Foto: Reuters

Avstrijske oblasti so potrdile največ okužb do zdaj po marcu, saj so v zadnjem dnevu našteli kar 869 novih okužb z novim koronavirusom, skoraj polovica (444) okužb je bila potrjenih na Dunaju, kjer so opravili 6803 testiranj.

Število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah je še vedno manjše kot spomladi na vrhuncu epidemije, a je v tednu dni naraslo za tretjino. V bolnišnicah je tako danes 209 bolnikov, od katerih jih je 42 na intenzivni negi, navaja DPA.

Skupno je v državi po ocenah nekaj več kot 5300 aktivnih primerov okužbe, od tega več kot 3000 na Dunaju. Kljub visokim številkam pa jih ni mogoče primerjati s tistimi na vrhuncu epidemije. Sistematično testiranje je namreč pokazalo, da mnogo okuženih ni kazalo nikakršnih simptomov.

Avstrijska vlada je sicer v petek že napovedala nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb. S ponedeljkom bodo v vseh trgovinah in javnih poslopjih obvezne zaščitne maske. Te je bilo sicer že doslej treba nositi v večjih supermarketih in na javnem prevozu. Udeležba na prireditvah z določenim sedežnim redom na prostem bo omejena na 3000 obiskovalcev, v notranjih prostorih pa na 1500 obiskovalcev. Dogodki brez določenih sedežev bodo v notranjih prostorih omejeni na 50 ljudi, v zunanjih pa na 100.

Na Madžarskem bodo s 1. oktobrom na vhodih v šole začeli meriti temperaturo. Foto: EPA
Na Madžarskem bodo s 1. oktobrom na vhodih v šole začeli meriti temperaturo. Foto: EPA

Na Madžarskem 916 novih okužb. Vlada omejuje ceno testiranja.

Na Madžarskem so v zadnjem dnevu potrdili 916 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije. V zadnjem dnevu sta umrla dva starejša bolnika. V državi je 7134 aktivnih primerov okužbe.

Predsednik vlade Viktor Orban je kljub porastu števila okužb poudaril, da šole ostajajo odprte in da se življenje mora nadaljevati. S 1. oktobrom bodo sicer na vhodih v šole začeli meriti temperaturo.

"Zdravstveni sistem je pripravljen na novi val epidemije, na voljo je več kot 10.000 brezplačnih postelj," je povedal. Obenem pa je znova pozval k spoštovanju pravil za zajezitev širjenja virusa, med drugih k nošenju mask na javnem prevozu.

Prav tako bo vlada uvedla zgornjo mejo cene testiranja na novi koronavirus. V zasebnih klinikah na Madžarskem namreč testiranje stane do 100 evrov, medtem ko je brezplačno testiranje v javnih zdravstvenih ustanovah počasnejše in težje dostopno. Kot je pripomnil Orban, mora Madžarska zaščititi svoje državljane, vključno z najranljivejšimi, vendar pa gospodarstvo ne sme ugasniti.

Od začetka pandemije so na Madžarskem okužbo potrdili pri 11.825 ljudeh, umrlo je 633 bolnikov s covidom-19.

Francozi čakajo na testiranje za novi koronavirus. Foto: Reuters
Francozi čakajo na testiranje za novi koronavirus. Foto: Reuters

V Franciji 10.561 novih primerov

Sorodna novica Številne aretacije ob vrnitvi rumenih jopičev na ulice Pariza

V Franciji so drugi dan zapored potrdili rekordno število novih okužb od začetka pandemije, tokrat so prvič potrdili več kot 10.000 okužb. Francosko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da preiskujejo 772 grozdov okužb, 86 več kot dan prej. Premier Jean Castex obljublja hitrejša testiranja in strožje ukrepe na "rdečih območjih".

V zadnjem tednu so hospitalizirali 2432 ljudi, 417 so jih sprejeli na intenzivno nego. V zadnjem dnevu so ob tem potrdili 17 s covidom povezanih smrtnih žrtev.

Na Hrvaškem največ testov doslej

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu opravili rekordnih 5690 testov in potrdili 261 okužb z novim koronavirusom, sedem obolelih je umrlo.

Med sedmimi umrlimi za covidom-19 so štirje umrli v Splitu, dva v Zagrebu in eden v Osijeku. Foto: Reuters
Med sedmimi umrlimi za covidom-19 so štirje umrli v Splitu, dva v Zagrebu in eden v Osijeku. Foto: Reuters

Po podatkih županijskih štabov so v zadnjem dnevu največ okužb potrdili v Zagrebu, 49, in Splitsko-dalmatinski županiji, 48, kjer so umrli še štirje bolniki s covidom-19. V Istrski županiji so potrdili dve novi okužbi. V Požeško-slavonski županiji so potrdili 14 novih okužb, v Brodsko-posavski 13, v Bjelovarsko-bilogorski deset in osem v Osiješko-baranjski, poročata Hina in portal index.hr.

S sedmimi novimi smrtnimi primeri bolnikov s covidom-19 je skupno število umrlih na Hrvaškem naraslo na 218. Trenutno je v samoizolaciji 8955 ljudi.

Od 25. februarja, ko so pri južnih sosedih odkrili prvi primer okužbe, pa so do danes skupno našteli 13.368 primerov okužbe. Okrevalo je 10.721 ljudi.

Skupno so doslej testirali 216.495 ljudi, od tega 5690 v zadnjih 24 urah, so še sporočili iz štaba, ki vsak dan ob 10. uri objavlja podatke o epidemiološkem stanju za celotno državo.

Na Zahodnem Balkanu največ okužb v BiH-u

Z Zahodnega Balkana danes poročajo o največ novih okužbah z novim koronavirusom iz Bosne in Hercegovine, kjer so jih v zadnjih 24 urah potrdili 304. Sledita Črna gora s 145 okužbami in Severna Makedonija s 140. V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 72 novih okužb, na Kosovu pa 70.