Slovenija dosegla črn mejnik v boju s covidom

"Današnji podatki kažejo, da so zadeve vse bolj resne. Virus se vse bolj širi. Razmere zahtevajo ukrepanje, do zdaj sprejeti ukrepi niso dovolj pripomogli k preprečevanju širjenja virusa," je na tiskovni konferenci poudaril Kacin.

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb predvideva, da je z novim koronavirusom okužen vsak 150. Slovenec. Na Institutu Jožef Stefan navajajo, da se je ocenjeno reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi, povzpelo na 1,93, epidemija pa narašča s podvojitvenim časom 7,4 dneva.

Po rekordni soboti, ki je prinesla 411 potrjenih okužb z novim koronavirusom, je bilo v nedeljo potrjenih 169 primerov, v ponedeljek pa je število znova poskočilo na 398. Torek je prinesel nov dnevni rekord in več kot 700 pozitivnih izvidov testov na novi koronavirus. Po podatkih sledilnika za covid-19 je trenutno 4248 aktivno okuženih.

Incidenca v 14-dnevnem obdobju je zrasla na 203 na 100 tisoč prebivalcev.

Zdravstveni delavci bomo opravili svoje delo po vesti in po svojih najboljših sposobnostih, a sami v tem boju ne moremo biti uspešni - uspešni smo lahko samo kot družba. Največ, kar lahko naredite za družbo in zase, je, da ostanete doma.

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike prof. dr. Matjaž Jereb

35 bolnikov je na oddelku intenzivne nege

210 obolelih za koronavirusno boleznijo je v bolnišnici, 35 jih potrebuje intenzivno nego. Dva bolnika sta umrla, 17 jih je bilo v torek iz bolnišnice odpuščenih. "10 odstotkov bolnikov s covidom-19 potrebuje hospitalizacijo, od teh pa 20 odstotkov intenzivno zdravljenje – to pomeni, da je ogroženo njihovo življenje," je poudaril Jereb. Ti oddelki so po njegovih besedah ozko grlo, saj je tam povprečni čas zdravljenja 14 dni in več. "Zmanjkuje nam postelj."

Deloma bodo lahko to premostili s premeščanjem kadra, nenujne posege bodo prestavljali na poznejše termine, a Jereb opozarja, da tudi ti ukrepi ne bodo mogoči v nedogled.

16 bolnikov je v tem trenutku kritično bolnih, najmlajši med njimi je star 42 let in je brez resnih sočasnih bolezni. "Res je, da zbolevajo predvsem starejši, a potencialno smo ogroženi čisto vsi," je opozoril Jereb.

Do zdaj so v Sloveniji potrdili okužbo pri 9938 ljudeh, zaradi te bolezni je umrlo 175 ljudi.

Okužba mariborskega župana

Mariborski župan Saša Arsenovič je opravil hitri test na novi koronavirus, ki je potrdil okužbo. Župan se je najverjetneje okužil na kosilu v ožjem družinskem krogu, saj je s koronavirusom okužen tudi njegov oče, so sporočili z mariborske občine. Dodali so, da se župan počuti dobro in ostaja v karanteni na domu, od koder vse Mariborčanke in Mariborčane poziva k odgovornemu ravnanju in upoštevanju zaščitnih ukrepov.

Okuženega župana Maribora Saša Arsenoviča bo predvidoma začasno nadomestil podžupan Samo Peter Medved, ki je že prebolel novi koronavirus. Foto: MMC RTV SLO
Okuženega župana Maribora Saša Arsenoviča bo predvidoma začasno nadomestil podžupan Samo Peter Medved, ki je že prebolel novi koronavirus. Foto: MMC RTV SLO

Vsi sodelavci v kabinetu župana in mestni upravi, ki so bili v neposrednem stiku z županom, so bili prav tako poslani v karanteno. Podžupan Samo Peter Medved, ki je novi koronavirus že prebolel, je opravil test na protitelesa. Če bo ta pokazal, da jih ima, je podžupan zaščiten in bo prevzel nadomeščanje župana z jutrišnjim dnem, so še sporočili z občine Maribor.

V samoizolaciji so od četrtka tudi štirje mariborski poslanci, ki so bili v ponedeljek na delovnem sestanku v stiku z županom Arsenovičem. To so Andrej Rajh (SAB), Franc Trček (SD), Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) in Dejan Kaloh (SDS).

Ukinjajo nekatere nenujne zdravstvene storitve

Pristojni opozarjajo predvsem na hitro polnjenje bolnišničnih zmogljivosti. Ministrstvo za zdravje je zato izdalo odredbo, s katero ukinja nekatere nenujne zdravstvene storitve v bolnišnicah, je povedala v. d. direktorja direktorata za zdravstveno varstvo Marija Magajna. Del presoje, katere nenujne storitve bodo vseeno obdržali, bo na strani izvajalcev glede na to, koliko postelj, zmogljivosti se potrebuje. Prekinjajo se tudi preventivni pregledi z nekaterimi izjemami, ki se nanašajo na otroke in mladostnika in npr. področje zgodnjega odkrivanja raka.

"Vsak vnos pomeni zmanjšano število kadra in večji poseg v organizacijo dela zdravstvenih ustanov ter posledično zmanjšanje preostalih programov, kar povzroča dodatno obremenitev zdravstvenega sistema," je pojasnila. Dodatno kadrovsko stisko povzročajo tudi okužbe med zdravstvenimi delavci.

Spremembe oddelkov v bolnišnicah

Dele oddelkov po bolnišnicah spreminjajo v covidne oddelke. Druga uredba ministrstva za zdravje namreč govori o nujnih ureditvah t. i. sivih con, kjer so lahko pacienti, za katere še ni znano, ali so okuženi, ter o obveznem organiziranju rdečih con, kjer so nameščeni bolniki s potrjeno okužbo.

Na Ptuju kapacitete za bolnike s covidom-19 že zapolnili
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V UKC-ju Ljubljana bodo po besedah Matjaža Jereba v naslednjih dneh selili oddelke na ortopedsko kliniko.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota zdravijo 15 bolnikov s koronavirusno boleznijo, dva sta na oddelku za intenzivno nego. Zmanjšujejo delo v razvojni ambulanti, pri fizioterapiji in v posameznih internističnih ambulantah, naročenih pacientov za zdaj še ne odpovedujejo.

Okužbe po občinah

Med občani Ljubljane je bilo v torek ugotovljenih novih 100 okužb, v občinah Kranj 38, Domžale 25, Radovljica 24, Škofja Loka 19, Novo mesto 18, Jesenica 16, Murska Sobota in Velenje 15, Grosuplje, Kamnik ter Šentjernej 14, Mengeš 13 in Brežice 11. Okužbe so sicer potrdili v skupno 144 občinah.

Največ okuženih je bilo v torek iz starostne skupine med 35 do 44 leti (161), pozitiven izvid so dobili tudi trije malčki, stari manj kot 4 leta, 21 okuženih pa je starejših od 85 let.

V občini Hodoš brez okužbe z virusom covid-19

Med zaposlenimi v zdravstvu 45 novih okužb

Podatki sledilnika za covid-19 kažejo, da je bilo med torkovimi 707 potrjenimi primeri okužb tudi 45 zaposlenih v zdravstvu.

Okužbo so potrdili tudi pri zaposlenem v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča. Dela na oddelku, kjer obravnavajo paciente po nezgodni poškodbi možganov, z multiplo sklerozo in drugimi nevrološkimi obolenji. Gre za oddelek z zelo zahtevnimi bolniki. Na oddelku bo ostalo 11 pacientov, vsi so nesimptomatski in se dobro počutijo. Med zaposlenimi in pacienti, ki so bili v stikih z okuženim, izvajajo testiranja.

Še eno okužbo imajo tudi med zaposlenimi v Bolnišnici Topolšica. Gre pa za partnerja sodelavke, ki so ji okužbo potrdili v preteklih dneh in je bil že kljub prvemu negativnemu izvidu testa umaknjen iz delovnega procesa. Skupno je v tej bolnišnici pet okuženih zaposlenih.

Tudi v Splošni bolnišnici Jesenice so ta teden potrdili nove okužbe med zaposlenimi. Tako je trenutno okuženih 31 zaposlenih. Pričakujejo, da se bodo zaposleni po 20. oktobru, ko bo minilo 14 dni od zadnjih znakov okužbe, začeli vračati na delo. Se pa bojijo novega izpada kadra v primeru zaprtja šol in vrtcev.

V šempetrski bolnišnici Dr. Franca Derganca so sicer zadnje dni zabeležili okužbo pri štirih zaposlenih, strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler pa je sporočila, da je bilo negativnih vseh 60 rezultatov v torek odvzetih brisov pri zaposlenih, ki so bili v tesnih stikih z okuženimi.

Foto: gov.si
Foto: gov.si

Okužbe v domovih za starejše občane

O novih okužbah poročajo iz domov za starejše občane. V Centru za starejše Murska Sobota, ki je enota Doma starejših Rakičan, so po enem tednu brez novih okužb pri ponedeljkovem testiranju potrdili nove okužbe pri devetih stanovalcih. Pri zaposlenih nove okužbe niso bile potrjene. Skupno imajo 38 okuženih z novim koronavirusom – 11 zaposlenih in 27 stanovalcev.

V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu je okuženih 37 stanovalcev in 15 zaposlenih.

Devet novih okužb so zaznali tudi v DSO-ju Rakičan, kjer je skupaj okuženih 11 zaposlenih in 27 stanovalcev, in DSO-ju Petra Uzarja Tržič ter v Domu upokojencev Kranj, kjer so zaznali okužbo pri zaposleni v upravi doma.

Na TV Slovenija pripravljajo posebno oddajo Premagajmo covid-19, ki bo na sporedu v petek, 16. 10., po Poročilih ob 17.00. V oddaji bodo strokovnjaki odgovarjali na vprašanja gledalcev o koronavirusu in ukrepih, ki se uvajajo v Sloveniji. Vprašanja lahko pošiljate na elektronski naslov korona@rtvslo.si.
Vprašanja in odgovore si lahko preberete na posebni spletni podstrani

Enoten koronski semafor EU-ja

Članice EU-ja so v torek sprejele načelni dogovor o priporočilih usklajenega pristopa do omejevanja prostega gibanja kot odziva na pandemijo covida-19. Dogovorile so se za sorazmerno, nediskriminatorno in začasno omejevanje svobodnega gibanja za zaščito javnega zdravja. Sklenjeno je bilo, da morajo države članice sprejetje ukrepov načrtovati vnaprej, če je mogoče, 48 ur, preden bodo te začele veljati, in da je javnosti treba ukrepe napovedati 24 ur vnaprej, je povzel vladni govorec Kacin.

Države bodo vsak teden Centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni posredovale podatke o številu novih primerov na 100.000 prebivalcev v preteklih 14 dneh, številu testov na 100.000 prebivalcev v preteklem tednu in o odstotku pozitivnih testov v preteklem tednu. Na podlagi teh podatkov bo pripravljen in tedensko osvežen zemljevid regij v EU-ju, ki bodo glede na tveganost obarvane zeleno, oranžno, rdeče ali sivo. Celotna Unija bo tako odslej imela enoten koronski semafor.

Novinarska konferenca vlade o aktualnem stanju glede bolezni covid-19