Direktor bolnišnice v Celju o okuženih na infekcijskem oddelku

Po rekordni soboti, ki je prinesla 411 potrjenih okužb z novim koronavirusom, je bilo v nedeljo potrjenih 169 primerov. V ponedeljek je bilo znova potrjenih več kot 300 okužb. Po 3308 testih so tako odkrili 397 primerov. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je bil dodatno obveščen o še enem slovenskem državljanu, ki je bil pozitiven na testiranju v tujini. Skupno število za ponedeljek je tako 398 pozitivnih. "Tako kot dan prej je delež pozitivnih primerov glede na vse opravljene teste včeraj znašal 12 odstotkov," je na novinarski konferenci navedel vladni govorec Jelko Kacin.

Bolniško oskrbo po zadnjih podatkih potrebuje 180 bolnikov s covidom-19, kar je osem več kot dan pred tem. Število bolnikov na intenzivni negi je naraslo na 32. Število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev v Sloveniji je naraslo na 179.

V ponedeljek so umrli štirje bolniki s covidom-19, skupno število je naraslo na 173. Do zdaj je bilo v Sloveniji skupno opravljenih 263.419 testiranj in potrjenih 9231 okužb. Po podatkih NIJZ-ja je v državi trenutno 3744 aktivnih primerov okužb.

V celjski bolnišnici okužbe naraščajo

Vedno več okuženih v celjski bolnišnici

Ob zaostrovanju epidemioloških razmer v
državi težave še naprej povzročajo okužbe med zaposlenimi v zdravstvu. Na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja celjske bolnišnice je tako z novim koronavirusom okuženih 16 medicinskih sester in trije zdravniki. Vsi tvegani stiki okuženih so bili v skladu s protokolom testirani. Razlogov za okužbo pa je več. Kot so pojasnili v celjski bolnišnici, je nekaj okužb povzročil vnos iz zunanjega okolja, nekaj zaposlenih se je okužilo pri delu z okuženo bolnico, pri kateri zaradi neizraženih simptomov ni bilo sumov na okužbo, nekaj prenosov okužbe pa se je zgodilo tudi med zaposlenimi zaradi okužene medicinske sestre, ki ni imela izraženih simptomov okužbe.

Kot je za Odmeve povedal strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar, je število okuženih naraslo še za dve medicinski sestri. Delo je zdaj reorganizirano s prerazporeditvami znotraj bolnišnice. Kadrovski primanjkljaj rešujejo znotraj bolnišnice, reorganizacijo in prerazporejanje pacientov so začeli že ob koncu tedna. "Trenutno lahko zagotavljamo popolno oskrbo covidpacientov (v obeh conah), poudariti pa je treba, da so kapacitete za te paciente popolnoma zapolnjene," je še dodal.

Okužbe tudi v šempetrski in slovenjgraški bolnišnici

Novi koronavirus pa je zašel tudi v šempetrsko bolnišnico. Strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler je za Odmeve dejala, da imajo v bolnišnici simptomatsko okuženega enega delavca in eno zdravstveno delavko, odkrili pa so tudi še tri asimptomatske zdravstvene delavce. Vsi so šli domov v samoizolacijo. "Zdravnica za obvladovanje bolnišničnih okužb je vzela še 60 brisov osebja, ki je bilo neposredno v stiku s pozitivnimi osebami. Do tega trenutka imam rezultate 54 brisov, ki so na srečo vsi negativni. Ta trenutek v sami bolnišnici ni prišlo do motenj zdravstvene obravnave, nocoj smo vzpostavili tudi akutni oddelek, saj smo postali bolnišnica v prvi fazi," je še dejala.

Nove okužbe so potrdili tudi v bolnišnici Slovenj Gradec. Vir: MMC RTV SLO
Nove okužbe so potrdili tudi v bolnišnici Slovenj Gradec. Vir: MMC RTV SLO

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, ki že dober teden dni sprejema tudi bolnike s covidom-19, so v ponedeljek na vsebnost novega koronavirusa testirali 41 vzorcev in potrdili tri nove okužbe. Na oddelku, na katerem zdravijo bolnike s covidom-19, se je dopoldne zdravilo 13 bolnikov, v ponedeljek so sicer tri ljudi odpustili, en bolnik pa je umrl, so sporočili iz bolnišnice.

Ob tem navajajo, da posamezne primere okužbe zaznavajo v različnih delih bolnišnice. Tako so v ponedeljek okužbo potrdili pri bolniku, ki je prišel na naročen operativni poseg in je razvil simptome med sprejemom v bolnišnico. Prav tako so bili seznanjeni z okužbo osebe, ki je bila v bolnišnici na izobraževanju. V povezavi s tem so preventivno testirali več zaposlenih in za zdaj okužb niso potrdili. Nekaj testiranj pa še poteka.

Bolnišnica je objavila tudi spremenjena navodila za paciente, ki prihajajo v bolnišnico na naročen sprejem. Med drugim jih prosijo, da se teden dni pred prihodom v bolnišnico preventivno samoosamijo. V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec so v tem tednu "zaradi preventivnih ukrepov v povezavi z novim koronavirusom" ustavili delovanje zobozdravstvenih ambulant. Zaprte so štiri ambulante v Slovenj Gradcu in ena v Mislinji ter še tri zasebne zobne ambulante v Slovenj Gradcu. Podatki, kam se lahko obrnejo bolniki z bolečinami, so navedeni na spletni strani zdravstvenega doma.

Zdravniške organizacije za sprejetje strategije zdravljenja na daljavo

Obravnava bolnika na daljavo se je ob spomladanskem zaprtju vseh nenujnih zdravstvenih storitev zaradi epidemije razvila spontano. Komunikacija, ki so jo zdravniki in bolniki uporabili kot izhod v sili, pa ostaja stalnica na vseh ravneh zdravstva, je po seji Koordinacije zdravniških organizacij ocenil predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina. "Za izvajanje zdravljenja na daljavo je nujno potrebna nacionalna strategija, ki jo mora vzpostaviti organizator zdravstva, torej ministrstvo, in njegovi pomočniki. Ne smemo ga prepustiti zgolj ponudnikom informacijskih storitev ali temu, da bi se kdo bolje ali slabše znašel z improvizacijo," je opozoril in spomnil predvsem na starejše, ki niso tako vešči uporabe sodobnih tehnologij.

Vdor okužbe tudi v domu starejših občanov v Črnomlju

Virus pa se še naprej hitro širi tudi med zaposlenimi v domovih za starejše občane. "Že včeraj se nam je pojavilo novo večje žarišče v Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu, kjer so potrdili okužbo pri 31 stanovalcih in devetih zaposlenih. Nove okužbe imajo v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, kjer je bilo včeraj pozitivnih 18 stanovalcev in pet zaposlenih. Prvo okužbo so potrdili tudi v domu upokojencev Kranj. Primer okužbe so odkrili tudi v Domu starejših občanov Petra Uzarja v Tržiču in v Domu starejših občanov Trebnje. Ponovno se je okužba pojavila tudi v Črnomlju," je naštel vladni govorec in vnovič pozval k upoštevanju zaščitnih ukrepov.

V črnomeljski dom okužbo vnesel eden od svojcev

Po poročanju Televizije Slovenija je virus v črnomeljski dom vnesel eden od svojcev. Oseba, ki se je okužila na poroki, je virus prenesla sorodniku, nato so se okužili še trije stanovalci. Štiri okužene oskrbovance so iz doma premestili v negovalno bolnišnico v Ljubljano.

V največjem domu starejših na Koroškem položaj za zdaj obvladljiv

Na Koroškem so v ponedeljek potrdili 14 novih okužb z novim koronavirusom, regija pa je po deležu aktivnih okužb med prebivalstvom v slovenskem vrhu. Na Koroškem je po zadnjih podatkih 185 aktivno okuženih z novim koronavirusom, kar predstavlja 0,262 odstotka prebivalstva regije. Primerljivo z drugimi regijami po tem deležu je pred Koroško samo Gorenjska z 0,266-odstotnim deležem aktivno okuženega prebivalstva, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

Koroški dom starostnikov v Črnečah, kjer so se s širjenjem okužb med stanovalci in zaposlenimi spopadali konec avgusta in v septembru, je bil nato nekaj dni celo brez sive cone v domu, saj za to ni bilo potrebe. V teh dneh pa se je okužba v domu ponovno pojavila, pri čemer po besedah direktorja doma Srečka Mlačnika vira okužbe ne poznajo.

Trenutno je v največjem domu starejših na Koroškem v Črnečah sedem okuženih stanovalcev, ki so v rdeči coni. Poleg dveh zaposlenih, ki sta prav tako potrjeno okužena, sta še dva zaposlena v karanteni, je povedal Mlačnik in dodal, da je situacija obvladljiva. V nedeljo so prvo okužbo potrdili tudi v slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov. Skupno so v domu trenutno štirje okuženi stanovalci, med zaposlenimi pa ni potrjenih okužb, je dejal Mlačnik.

Na srečo so se razmere v CUDV-ju Črna na Koroškem stabilizirale. Foto: Zajem zaslona
Na srečo so se razmere v CUDV-ju Črna na Koroškem stabilizirale. Foto: Zajem zaslona

Med oskrbovanci v CUDV-ju Črna na Koroškem ni novih primerov okužb

Razmere pa se stabilizirajo v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, kjer v zadnjih treh dneh niso zaznali novih okužb. Po navedbah direktorice Dalje Pečovnik so vsi uporabniki v rdečih conah v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Mežica in v CUDV-ju v dobrem zdravstvenem stanju. Nekateri so brez simptomov bolezni že 14 dni, število uporabnikov s svežo okužbo se je začelo zmanjševati. "Delo imamo dobro organizirano. Turnusi so v večini še 12-urni, vendar je zagotovljeno za redne dnevne in tedenske počitke zaposlenih. Prejeli smo tudi dodatno kadrovsko pomoč, ki nam veliko pomeni. Sedem usposobljenih sodelavcev, ki so pristopili z velikim entuziazmom in vnesli v naš kolektiv svežo energijo. S tem lahko zaposlene vsaj nekoliko razbremenimo. Veliko pa pri tem šteje tudi moralna podpora od sorodnih ustanov," je še pojasnila Pečovnikova.

Okužbe tudi v VDC-ju Idrija

V petek so okužbe odkrili tudi v Varstveno-delovnem centru (VDC) Idrija, zato so v soboto za tamkajšnje uporabnike in zaposlene organizirali izredno testiranje; opravili so ga pri 23 uporabnikih in vseh zaposlenih. Pozitivnih je bilo devet uporabnikov in pet zaposlenih.

Kot je povedala direktorica VDC-ja Idrija Maja Velikajne, bo po priporočilih epidemiologa idrijski varstveno-delovni center zaprt do 17. oktobra. V tem času bi se tudi pri morebitnih okuženih lahko še razvili znaki bolezni, zato so vsi ostali doma.

Tudi na Ptuju začeli sprejemati bolnike s covidom-19

Bolnike s covidom-19 začeli sprejemati tudi na Ptuju

Po poročanju Televizije Slovenija so ob naraščanju števila okuženih z novim koronavirusom tudi na Ptuju začeli sprejemati bolnike s covidom-19, ki ne potrebujejo intenzivne nege. Tam se zdaj zdravi sedem bolnikov iz Štajerske, Koroške in Notranjske. Na Ptuju in v okolici imajo trenutno 24 aktivnih okužb.