Shema SURE je bila vzpostavljena za pomoč državam Evropske unije v boju proti brezposelnosti zaradi posledic pandemije covida-19. V prvem krogu so pomoč dobile Španija, Italija in Poljska, in sicer v skupni vrednosti 17 milijard evrov. Jutri pa lahko črpanje začnejo Ciper, Grčija, Hrvaška, Latvija, Litva, Malta in Slovenija, celoten znesek dosega 14 milijard evrov.

S predsednico Evropske komisije se je v Odmevih pogovarjal bruseljski dopisnik Igor Jurič:

Pogovor z Ursulo von der Leyen o pomoči ob epidemiji

Prvi obrok pomoči iz programa Sure so oktobra prejele tri države: Italija, Španija in Poljska. Pri drugem obroku pride na vrsto tudi Slovenija. Koliko denarja bo dobila naša država?

Za Slovenijo imam dobre novice. Od jutri naprej bo Sloveniji v okviru programa SURE na voljo dvesto milijonov evrov. Skupaj je Sloveniji namenjena milijarda evrov. Sledili bodo torej še nadaljnji obroki. S programom SURE želimo predvsem pomagati slovenskim delojemalcem in podjetjem. Podjetja v tej hudi pandemiji in gospodarski krizi težko ohranjajo zaposlene. Mi jim sporočamo, naj ne odpuščajo, čeprav dela ni dovolj. S programom SURE jim pomagamo pri izplačevanju plač, da bo strokovno znanje ostalo v podjetjih. Ko se bo gospodarstvo znova zagnalo, ga bodo potrebovala, da bodo lahko sprejemala naročila in bodo prva na trgu.

Sorodna novica Madžarska in Poljska blokirali pomoč EU-ja med pandemijo – moti ju nov pogoj vladavine prava

Denar bo na voljo v obliki posojil, ki jih Evropska unija članicam ponuja pod ugodnimi pogoji. Kateri so ti pogoji?
To so res izjemno ugodna posojila, saj je komisija na trg stopila s podporo 27 držav članic. O pogojih se z državami članicami še dogovarjamo. Odločilno bo sodelovanje socialnih partnerjev, da bomo vedeli, katera podjetja moramo podpreti s programom, da bodo lahko obdržala zaposlene in poslovala na trgu, ko bo gospodarstvo znova oživelo.

Instrument SURE se financira z izdajanjem socialnih obveznic. Prvi izdaji sta bili uspešni. Zakaj?
Bili smo prvi, ki smo izdali tako imenovane socialne obveznice. Vzbudile so veliko zanimanje. Obveznice morajo izpolnjevati nekatere pogoje. Pomembno je, da vlagatelji vlagajo v dokazano dobre socialne projekte. Evropska unija je bila prva, ki je s tem stopila na kapitalski del trga vrednostnih papirjev, in na to smo zelo ponosni.

Sorodna novica Cepivo Moderne skoraj 95-odstotno učinkovito, EU naj bi ga kupil po 21 evrov na odmerek

Kako uspešni bodo ti ukrepi v prihodnje, je seveda odvisno od nadaljnjega poteka pandemije. Tako smo pri razvoju cepiv. Kdaj lahko v Evropski uniji pričakujemo prva cepiva?
Evropski komisiji je bilo zelo pomembno, da se za vseh 27 držav članic dogovori s farmacevtskimi podjetji, ki razvijajo zelo obetavna cepiva. Pretekli teden smo slišali dobre novice iz BioNTtecha, ki je v našem portfelju. Jutri bomo sklenili peto pogodbo, s podjetjem CureVac, in portfelj še razširili. Zdaj je pomembno, da cepiva odobri EMA. Biti morajo varna in učinkovita. Res morajo zagotoviti odpornost. Vsi skupaj moramo vzpostaviti infrastrukturo, da bomo lahko izvedli množično cepljenje. Ko bomo dosegli visoko precepljenost, bomo varni pred virusom, varni pred pandemijo. To je luč na koncu predora tudi za naše gospodarstvo.

Ali lahko to pričakujemo še pred koncem leta?
Upamo, da bo pred koncem leta še kaka dobra novica o novem obetavnem cepivu, kot je BioNTechovo. Temu sledi pomemben proces, namreč klinično preizkušanje, ali je cepivo učinkovito in varno. Na to moramo počakati. Proces nadzira evropska agencija EMA. Potem pa se lahko pripravimo na cepljenje milijonov in milijonov ljudi. Za države članice, torej tudi za Slovenijo, je pomembno, da bodo v trenutku, ko bomo imeli cepivo, vse hkrati in pod enakimi pogoji dobile odmerke glede na število prebivalcev.


Kako smo pripravljeni na črpanje teh sredstev? V Odmevih je o podrobnostih, pod kakšnimi pogoji bo finančna pomoč EU-ja prišla do končnih uporabnikov, govoril minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki pravi, da na sredstva čakajo že "v nizkem startu". Minister za delo Janez Cigler Kralj ima namreč pripravljen program porabe, predvsem gre za finančno pokrivanje že obstoječih ukrepov in financiranje novih ukrepov, ki še sledijo, da bodo ohranjali delovna mesta, je dodal.

Pogovor z Zdravkom Počivalškom