Luka Rupnik je imenitno vodil slovensko igro. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Rupnik je imenitno vodil slovensko igro. Foto: www.alesfevzer.com

Predvsem uvodne minute srečanja so bile izvrstne. Sekulić je pred tekmo poudarjal, da bosta ključna agresivna obramba, s katero bodo poskušali prekiniti vez med zunanjo linijo in ukrajinskimi centri, in skok, hkrati pa je dodal, da je zelo zadovoljen z motivacijo košarkarjev in energijo, ki so jo pokazali na treningih. Vse selektorjeve napovedi so igralci v prvi četrtini, ki je bila brez dvoma najboljša po EuroBasketu 2017, izpolnili, prav tako so potrdili besede o pravem pristopu.

Vsi igralci s ponosom igramo za reprezentanco. Veseli smo bili, ko je bil Sašo imenovan za selektorja. Ni nobene spremembe. Ko igraš za grb, daš od sebe sto odstotkov, se vržeš na parket, če je treba, igraš dve minuti, ali pa 30, če je treba. V tem smo vsi skupaj in imamo skupen cilj.

Luka Rupnik

"Zame je bila to prva tekma v tej vlogi in na začetku sem bil kar malce nervozen. Igralci so predvsem na začetku res igrali odlično. Užival sem v njihovi igri in bil ponosen, kako so bili videti na parketu. Sem bil presenečen nad to izjemno reakcijo v prvi četrtini, ko je bilo videti, kot da imamo mi deset igralcev na parketu, oni pa dva. Igrali smo z veliko energije, pomagali drug drugemu, dobro tekli. Igrali smo kot prava ekipa. Fantje so celo mene presenetili, mislim pa, da tudi tekmeca. Prvi polčas je bil odličen. To je zelo pomembna zmaga za Slovenijo. Pred tekmo nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo, a na koncu se je razpletlo, kot smo želeli," je po vpisani prvi zmagi v selektorski vlogi povedal Sekulić.

Če je Slovenija večino tekem kvalifikacij za svetovno prvenstvo in obračuna v februarskem uvodnem krogu kvalifikacij za EuroBasket 2022 odigrala v nekakšnem krču tako obrambno kot napadalno in se je zdelo, da se je v igro evropski prvakov naselila neka melanholija, je bila tokrat slika uvodnih minut popolnoma drugačna. Imenitna. Od samega začetka so zelo agresivno prijeli nasprotnike v obrambi in čvrsto pritisnili že pri prenosu žoge. Pod obročem je bilo vsakič v boju za odbite žoge prisotnih več domačih košarkarjev (skok so dobili 40:29), defenzivni uspeh pa je pripomogel k samozavesti v napadu, kjer so se slovenski strelci tudi hitro razigrali in ekspresno se je razlika višala.

Jaka Blažič je formo, v kateri igra za Cedevito Olimpijo, prenesel tudi v reprezentančni dres. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič je formo, v kateri igra za Cedevito Olimpijo, prenesel tudi v reprezentančni dres. Foto: www.alesfevzer.com

Že v četrti minuti je bila prvič dvomestna (12:2), manj kot dve minuti pozneje je bilo na semaforju že 22:2 in kmalu zame +24. Napadu je odlično dirigiral Luka Rupnik, ki se je izkazal z 12 točkami in sedmimi podajami ter nekaterimi domiselnimi potezami, ko je na primer Vitalija Zotova preigral tako, da mu je žogo pustil med nogama. "Za nami je dobra tekma. Predvsem prvi polčas je bil res dober. Agresivni smo bili tako v obrambi kot v napadu in aktivni v skoku, kar nam je omogočalo hitre protinapade. Razumljivo je, da smo v drugem polčasu malce padli fizično, glede na to, koliko časa smo skupaj, a smo vseeno kontrolirali potek tekme in igrali kot prava ekipa. Na koncu smo zmagali, kar je najpomembneje," je dejal Rupnik. Ko je igro vodil 27-letni Idrijčan, je bila Slovenija boljša kar za 26. Razlika z drugima organizatorjema igre je bila na parketu očitna. Jan Špan, ki je le za kratek čas prišel na teren, je imel t. i. +/- -4, Matic Rebec pa -12.

Jordan Morgan se je odlično boril pod obročema in znova upravičil mesto naturaliziranega košarkarja. Foto: www.alesfevzer.com
Jordan Morgan se je odlično boril pod obročema in znova upravičil mesto naturaliziranega košarkarja. Foto: www.alesfevzer.com

Rupnik je omenil drugi polčas, ki je pripadel Ukrajincem. Ti so že manjšo serijo naredili ob koncu prvega dela, ko so, potem ko so zaostajali že za 31, na odmora odšli z 22 točkami zaostanka. V tretji četrtini so precej zmanjšali razliko, prišli v zadnjo celo pod deset, a je Slovenija v pravem trenutku odgovorila in našla rešitev ter mirno vpisala zelo pomembno zmago. "Na vsaki tekmi so vzponi in padci. V drugem polčasu nam je mogoče malce zmanjkalo energije. Po drugi strani Ukrajina res ni slaba ekipa. Jo zelo spoštujemo in ima kar nekaj adutov ter kakovostnih posameznikov. Pričakovali smo, da bodo zaigrali agresivno, na trenutke so bili že "preagresivni". Našli so način, kako nas ustaviti. Dosegli so nekaj lahkih točk iz protinapadov. Na trenutke se nismo dobro zoperstavili tej agresivni igri in so prišli nekoliko bližje, toda pomembno je, da nismo postali nervozni in s pravo timsko igro smo odgovorili in prišli do zaslužene zmage," je o slabši drugi polovici dvoboja povedal Sekulić.

"Res smo začeli zelo dobro, še posebej, kar se tiče obrambe, smo odigrali neverjetno prvo četrtino in dobili le devet točk. To je bil ključ za uspeh. Toda nismo še opravili. Pred nami je še ena tekma in moramo se dobro spočiti. Upam, da bomo tudi proti Avstriji odigrali podobno kot tokrat. Seveda je drugi polčas opozoril, toda treba je vedeti, da smo šele kratek čas skupaj, z novim selektorjem in nismo taktično v optimalnem stanju, če lahko tako rečem. Generalno gledano smo odigrali dobro tekmo in dosegli pomembno zmago. Če dobimo tudi nedeljsko tekmo, bomo izpolnili cilj, ki je uvrstitev na evropsko prvenstvo," je po srečanju razmišljal Jaka Blažič, ki je upravičil visoka pričakovanja in znova potrdil, da je v odlični strelski formi, saj je bil s 23 točkami prvi strelec tekme, ob tem pa je zbral še deset skokov. Dvojni dvojček je vpisal tudi Jordan Morgan, ki je dal 13 točk, ujel je 11 odbitih žog, predvsem pa se je dobro znašel v "pick and roll" igri z Rupnikom.

Aleksander Sekulić je uspešno začel svoje delo na slovenski klopi. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksander Sekulić je uspešno začel svoje delo na slovenski klopi. Foto: www.alesfevzer.com

Že v nedeljo, prav tako ob 20.10, Slovenijo čaka nova ovira na poti na evropsko prvenstvo, ki bi bila lahko tudi zadnja pred zagotovitvijo mesta na turnirju najboljših izbranih vrst stare celine leta 2022. Potem ko so Madžari zaradi okužb s koronavirusom zapustili stoženski mehurček, bodo evropski prvaki vnaprej odigrali srečanje z Avstrijci, s katerimi bi se sicer morali po prvotnem urniku pomeriti v februarskem oknu. S severnimi sosedi so se že srečali tudi v prvem ciklu, ko jih je v Kopru reprezentanca, ki še zdaleč ne sodi v isti kakovostni razred kot slovenska, pošteno namučila.

Sorodna novica Pod košem Avstrije kraljuje Jeseničan, ki je najboljši posameznik Eurocupa

Glavna sprememba glede na prvi medsebojni obračun je v avstrijski zasedbi Rašid Mahalbašić. Na Jesenicah rojeni odlični 211 centimetrov visoki center ima tudi slovensko državljanstvo in velika škoda je, da ga je v mlajših selekcijah, ko se je zaradi dela družina preselila v Avstrijo, slovenska izbrana vrsta izpustila. "Naš cilj sta dve zmagi in prvi del naloge smo opravili. Zdaj so vse moči usmerjene proti Avstriji, da zaključimo ta cikel, kot se spodobi. Nevarne so te tekme, ki si sledijo brez premora, ampak smo profesionalci in smo jih vajeni že s prvenstev. Verjamem, da nas bo štab dobro pripravil. Moramo se dobro regenerirati in potem po ustaljenem ritmu. V mehurček smo prišli po dve zmagi," se je na Avstrijce navezal Rupnik.

"Ko smo zapustili garderobo, smo začeli razmišljati o Avstriji. Specifičen položaj. Pred mehurčkom smo se pripravljali drugače, ampak moramo se prilagoditi in priti iz tega kot zmagovalci. Mogoče smo v malce podrejenem položaju, po drugi strani pa smo odigrali tekmo in bo mogoče to prednost za nas. Moramo najti način za čimprejšnjo regeneracijo in zbrati moči za novo tekmo. Imamo dobre pogoje in v hotelu se počutimo kot doma. Osredotočeni moramo biti nase, imamo pa v mislih tudi Avstrijce. Vemo, da so lahko nevarni. Nekaj sprememb glede na prvo tekmo je. Jasno bo treba biti bolj pozoren na igro pod košem," je sklenil Sekulić.

Sekulić zadovoljen kljub slabšemu drugem polčasu proti Ukrajini
Slovenci po izjemni prvi četrtini do druge zmage
Sekulić zadovoljen kljub slabšemu drugem polčasu proti Ukrajini