Moderna pravi, da je njeno cepivo učinkovito v 94 odstotkih primerov. Foto: Reuters
Moderna pravi, da je njeno cepivo učinkovito v 94 odstotkih primerov. Foto: Reuters

Raziskovalci z ameriškega inštituta za alergije in nalezljive bolezni (NIAID), ki so sodelovali pri razvoju cepiva, so preučevali imunski odziv pri 34 odraslih posameznikih vseh starosti od prve faze kliničnega testiranja naprej.

Sorodna novica Evropska komisija in UEFA bosta skupaj promovirali cepljenje proti covidu-19

Ugotovili so, da so protitelesa, ki preprečujejo vdor virusa v človeške celice, v skladu s pričakovanji nekoliko upadla, vendar so ostala povišana pri vseh sodelujočih še tri mesece po poživitvenem odmerku.

Cepivo mRNA-1273, ki naj bi bilo 94-odstotno učinkovito, se aplicira v dveh odmerkih v razmiku 28 dni.

Čeprav število protiteles čez čas upade, to ni nujno razlog za skrb. Strokovnjaki namreč pravijo, da si bo imunski sistem virus zapomnil in če mu bo znova izpostavljen, bo sam tvoril nova protitelesa.

Moderna je v ponedeljek pri ameriški zvezni Upravi za hrano in zdravila (FDA) vložila vlogo za dovoljenje za nujno uporabo svojega cepiva proti covidu-19 v ZDA. FDA bo prošnjo obravnaval 17. decembra in bi lahko že kmalu zatem odobril uporabo cepiva.

Cepivo Moderne tako kot cepivo Pfizerja in BioNTecha temelji na novi tehnologiji, ki uporablja informacijsko ribonukleinsko kislino (mRNK) za prenos genskega materiala, s katerim celice v telesu spodbuja k proizvodnji beljakovin za preprečevanje ali boj proti bolezni.