Če bo Modernino cepivo 94,5-odstotno učinkovito tudi v splošni populaciji, bo to eno najučinkovitejših cepiv, ki obstajajo. Primerljivo je s cepivom proti ošpicam, ki je 97-odstotno učinkovito. Foto: Reuters
Če bo Modernino cepivo 94,5-odstotno učinkovito tudi v splošni populaciji, bo to eno najučinkovitejših cepiv, ki obstajajo. Primerljivo je s cepivom proti ošpicam, ki je 97-odstotno učinkovito. Foto: Reuters

Ameriški in evropski regulatorji bodo pregledali zbrane podatke raziskave Moderne in odločili, ali je primerno ter dovolj varno za množično cepljenje.

Moderna je zbrala podatke raziskave na 30.000 prostovoljcih, med katerimi so bili tudi predstavniki bolj ogroženih skupin, kot so starostniki. Polovica skupine je prejela placebo, druga polovica pa odmerke cepiva, poroča BBC.

V skupini, ki je prejela cepivo, je za covidom-19 zbolelo enajst ljudi, nobeden huje. Prav tako niso zaznali resnejših stranskih učinkov. V skupini, ki je prejela placebo, je zbolelo 185 ljudi, nekateri med njimi huje. Vseh zbranih podatkov še niso objavili, vendar naj bi bili pravočasno objavljeni v znanstveni reviji.

Sorodna novica Cepivi, ki naj bi bili 95-odstotno učinkoviti, temeljita na novem pristopu

Cepivo moderne temelji na tehnologiji mRNA, ki celicam naroči, naj proizvedejo določen del beljakovine virusa, kar pripravi imunski sistem v primeru okužbe.

Podobno tehnologijo pri svojem skoraj enako učinkovitem cepivu uporablja tudi podjetje Pfizer v sodelovanju z BioNTechom, ki je ameriške regulatorje prav tako zaprosilo za odobritev cepiva. Britanski regulatorji pa medtem poleg obeh omenjenih cepiv preučujejo tudi cepivo podjetja AstraZeneca in univerze v Oxfordu, ki temelji na drugačni tehnologiji.

Cepivo AstraZenece najcenejše, a najmanj učinkovito

Omenjena tri cepiva imajo različne prednosti in slabosti. Odmerek cepiva Moderne stane 25 funtov (27,9 evra), odmerek cepiva Pfizerja 15 funtov (16,7 evra) in odmerek cepiva AstraZenece tri funte (3,3 evra). Cepivo AstraZenece je tudi preprostejše za razpošiljanje, saj ga ni treba hraniti pri izjemno nizkih temperaturah, vendar se je izkazalo za manj učinkovito – med 62 in 90 odstotki.