Ali bodo fitnescentri in športne dvorane odprti za vse državljane?

Generalna direktorica direktorata za šport Mojca Doupona je za Televizijo Slovenija dejala, da so bili tudi v predhodnih tednih telovadnice in fitnesi načelom odprti, vendar pod zelo omejenimi pogoji: v enem prostoru je lahko vadil le en posameznik ali pa družina.

Na vprašanje, zakaj je za smučanje potreben hitri test na covid-19, za zaprte športne centre pa ne, je Doupona odgovorila, da je odlok glede testiranja pred vstopom na smučišče pripravilo ministrstvo za infrastrukturo, tako da direktorat za šport tukaj nima interpretacijske vloge, se pa ne bo testiralo pred vstopom v telovadnice.

Vodene skupine še ne bodo začele delovati. V novem odloku je predviden le en vadeči, ki ga spremlja ena usposobljena oseba, to pa zaradi varnosti in pravilnejše izvedbe vadbenega procesa. V skupinah ta vadba torej še ne bo potekala, razen če bi to bila družina, ki bi vadila v istem prostoru.

Tudi za bazene bo veljalo kot za fitnese: dovolj prostora – 50 kvadratnih metrov na posameznika in primerna razdalja, je dejala Doupona.

Sorodna novica Od ponedeljka hitro testiranje tudi v zdravstvenih domovih po državi

Kar nekaj zmede je namreč povzročil vladni odlok, sprejet zadnji dan lanskega leta, ki s 4. januarjem treninge dovoljuje zgolj nekaterim kategorijam športnikov, hkrati pa navaja tudi nekaj izjem.

Poglejmo natančneje vsebino odloka. Treningi se torej dovolijo: vrhunskim športnikom, perspektivnim športnikom, ki so dosegli vrhunske rezultate, registriranim športnikom – mladincem in kadetom, članom državnih reprezentanc ter poklicnim športnikom.

V odloku pa je zapisano še, da je športno-gibalna dejavnost dovoljena, če so udeleženci člani istega gospodinjstva. Pa tudi, da je v zaprtih prostorih treba zagotoviti najmanj 50 kvadratnih metrov prostora ter najmanj pet metrov razdalje med vadečimi. V prostoru, ki je manjši od 50 kvadratnih metrov, lahko vadi le ena oseba.

Najboljši slovenski športniki v kadetski in mladinski konkurenci bodo lahko torej vnovič začeli treninge, vendar le v "mehurčkih". Treningi mladincev in kadetov bodo od ponedeljka tako dovoljeni le, če bodo potekali v zaprtih in fizično ločenih skupinah.

Gre za približno 1000 športnikov, ki so delno že zajeti v kategoriji perspektivnih športnikov. Doslej so namreč lahko vadili vrhunski športniki in športniki perspektivnega razreda ter vsi poklicni športniki, starejši od 15 let, vpisani v razvid pristojnega ministrstva.

V kolektivnih športnih panogah, kot so hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka, rokomet, vaterpolo in futsal, mali nogomet, so še naprej dovoljena tekmovanja na najvišji kakovostni ravni nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja. Prav tako je v kolektivnih športih dovoljeno organiziranje velikih mednarodnih športnih prireditev.

V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje državnih članskih prvenstev, evropskih pokalov in velikih mednarodnih športnih prireditev.