Otroci s posebnimi potrebami se v torek vračajo v šole in zavode

Nekateri zavodi bodo hitra testiranja jutri organizirali kar na šolah, drugi ravnatelji so se obrnili na zdravstvene domove.

"Dogovorili smo se z zdravstvenim domom, da pridemo tja in da bo testiranje kar v avtomobilih," je povedala Jelena Horvat, ravnateljica osnovne šole Antona Janše Radovljica. Zlatka Srdoč Majer, direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna, pa pravi, da imajo "znotraj zavoda zdravstveno službo in imamo svoje zdravstvene delavce in izvajajo testiranje že vseskozi". V centru na Dobrni zaposlene in uporabnike namreč testirajo že od 20. novembra. "Zdaj samo še čakamo, da dobimo cepivo," dodaja.

Tako učenci kot njihovi starši se vrnitve veselijo, saj je dvomesečno mirovanje pri otrocih povzročilo veliko nazadovanje, saj "se med poukom izvajajo tudi fizioterapije, logopedije, prihajajo tudi defektologi, tako da je tega pomanjkanja še več", pravi Majerjeva.

Sorodna novica Od ponedeljka hitro testiranje tudi v zdravstvenih domovih po državi

Strah pred širjenjem okužb

Hkrati pa ostaja bojazen pred širjenjem okužbe. "Malo nas tudi skrbi, kako bo to potekalo. Smo prvi, samo mi bomo začeli delati. Mi smo nekako pričakovali, da bo šla prva triada hkrati z nami, saj bi bilo lažje organizirati," meni ravnateljica Horvatova.

Ne le na varnost učencev, temveč tudi zaposlenih pa opozarjajo specialne pedagoginje na eni izmed šol s prilagojenim programom.

Vračanje si želijo, a bistvena je varnost, pravijo in opozarjajo, da za otroke niso predvideni testiranje, maske, merjenje temperature. Bo pa zagon šol za učence s posebnimi potrebami pokazal, kako naprej.

"Zelo pozorno bomo spremljali te vrnitve, kot smo rekli, korak po koraku, že naslednji teden bo zelo pomembna informacija," meni ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Informacija bo tudi razkrila, ali bi se lahko vrtci in šole za učence prve triade odprli 11. januarja.