Šole so zaradi slab(š)e epidemiološke slike zaprte že dalj časa. Foto: BoBo
Šole so zaradi slab(š)e epidemiološke slike zaprte že dalj časa. Foto: BoBo

Po besedah ministrice za izobraževanje Simone Kustec se bodo otroci s posebnimi potrebami v šole lahko vrnili po 4. januarju, ko bodo izvedli testiranje zaposlenih v teh zavodih. Za tem bodo po napovedih ministrice v šole odšli učenci prvega triletja, večina pa naj bi bila v šoli do konca januarja.

Kustec je v ponedeljek pojasnila še, da bodo 4. januarja prednostno testirali zaposlene v zavodih in osnovnih šolah za otroke s posebnimi potrebami, za njimi še učitelje in druge zaposlene, ki bodo izvajali izobraževanje v prvem triletju. Otroci 1., 2. in 3. razreda devetletke bi se lahko po besedah Kustečeve vrnili 11. januarja.

V šole le otroci s posebnimi potrebami
Ko opazujem kaotično stanje v šolstvu, kjer se ničesar več ne ve, mi je jasno, zakaj smo na prvem mestu po številu mrtvih: v šolstvu niso skorajda ničesar naredili, da bi pripravljeni pričakali drugi val (drugod so in šol večinoma ni bilo treba zapreti); vsi načrti A, B, C, D so se sesuli in jih danes nihče več ne omenja; ustavno sodišče je ugotovilo, da so učenci doma nezakonito (nič ni bilo objavljeno v Uradnem listu), in da otroci s posebnimi potrebami doživljajo nesorazmerno škodo; ukrepi, ki jih zahteva ministrstvo ob vrnitvi v šole, še niso znani (znano je le, da ukrepov, ki so jih predlagali poleti, ni mogoče izvesti), testiranje učiteljev se bo menda izvedlo v soboto in nedeljo, kdo pa ne bo prišel, ne bo smel učiti (aja, kdo pa jih bo nadomeščal), o ukrepih se sporoča zadnji trenutek (npr. v petek popoldne), različni vladni govorci govorijo o različnih ukrepih, tudi razlagajo jih različno; pogosto se ne ve niti, kaj je sploh določeno (recimo kateri razred se vrne in kateri ne) ... Raje se ustavim, kaos je mila beseda zato, kar se dogaja. Najbolje, da zdravstveni minister prevzame še šolstvo. Nižje gremo težko.
-Krabat 2020-12-28T12:53:23+01:00
Vse skupaj je katastrofa, za tako velik sistem, kot je šolstvo, bodo čez noč sprejemali odločitev o odprtju, na podlagi hipne epidemiološke slike, ki je ne znajo brati družbeno, le tehnokratsko ... O nastopih Kustečeve in Kacina pa sploh nimam besed.
-Ples 2020-12-28T13:07:24+01:00
Starši imamo šolanja na domu počasi dovolj. Našim otrokom pa se že konkretno pozna, da so odrezani od vrstnikov in od normalnega utripa. Dovolj je "reševanja" problemov na popolnoma napačnem koncu. Potrebno vse otroke normalno (in za vekomaj) vključiti v šolo. Resnici na ljubo, v tej epidemiji veliko govorimo o medgeneracijski solidarnosti, a ob tem ne povemo, da so ravno otroci potegnili kratko. Ob tem mislim otroke in najstnike vseh razredov in letnikov. Imam "primerke" vseh starosti doma in jim lockdown že pošteno načenja mentalno zdravje. Starši pričakujemo vrnitev vseh otrok v šole in to v najkrajšem možnem času.
-hojla hopsasa 2020-12-28T13:11:42+01:00
Zadeva v osnovi ne more biti prostovoljna, ali gre za testiranje ali cepljenje, če je od tega odvisno, ali boš naslednji mesec dobil plačo ali ne. Zanimivo. Vlada sama sebe ni "prostovoljno" testirala. In tudi tega ne namerava storiti. Pa bi lahko za zgled. Drugače, če gre za obvezni in nujni pogoj za opravljanje delovne obveznosti na delovnem mestu, testiranje mora potekati na podlagi zakonite uredbe. Dobiti moraš poziv kdaj in kje se moraš zglasiti ob kateri uri in tudi mora biti napisano, kaj sledi če te obveze ne opraviš... Torej pritožbeni postopek, sankcije.,izjeme.
-balrog 2020-12-28T15:20:13+01:00
Šole se še ne bodo odprle

'Nedopusten, žaljiv in oblastniško aroganten način'
Možnost testiranja zaposlenih v šolstvu je takoj po Kacinovi sobotni napovedi dvignila precej prahu v vrstah šolnikov. V Združenju ravnateljev in šolskem sindikatu Sviz (Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture) so ocenili, da za zdaj ni zakonske podlage za obvezno hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom v šolstvu. Sviz vladi predlaga, naj glede na aktualno epidemiološko sliko najprej sploh odloči, kako bo z odprtjem osnovnih šol, nato pa sprejme ustrezne pravne podlage in vse potrebno ustrezno ter pravočasno skomunicira z vsemi deležniki. Opravljanje hitrih testov pa naj organizira v bolj realnem času in na delovne dni, so pozvali. Način, na katerega je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin učiteljstvo v soboto popoldne na praznični dan samostojnosti in enotnosti "nagnal" na testiranje, je "nedopusten, žaljiv in oblastniško aroganten", so zapisali v odzivu za javnost. Kacin je vzgojiteljem in učiteljem namreč dejal, da se morajo testirati 2. in 3. januarja, sicer 4. januarja ne bodo smeli priti na delovno mesto v vrtec ali učiti v šoli.

Bravo! In kapo dol za oster odziv.. Upravičeno kot tudi sporno odločanje o testiranju otrok.. Kaj jih bodo za zavrnili v šolo?
-biba007 2020-12-28T12:51:40+01:00
Jaz samo nekaj vem. Če bi se naši (pra) dedki in (pra) babice tako borili za svoje pravice kot se sedaj 99.9% Slovencev in Slovenk potem nas danes tukaj večina ne bi bila. Hvala katerikoli entiteti, da niso bili take brezhrbtenične mevže kot je sedaj večina prebivalcev in prebivalk RS Slovenije. Zgleda pa, da se stvari končno premikajo v pravo smer. Zadnjič Janez Janša s Krvavca, danes SVIZ. Končno! Upam da to ni samo muha enodnevnica.
-rdeciseznam11 2020-12-28T13:12:08+01:00
Svizovci imajo prav! Ta vlada deluje samo po principu palice, ukrepi se spreminjajo, kakor veter piha. Vladni govorec napove kazni za učitelje, ki se na praznično soboto in nedeljo ne bi udeležili hitrega testiranja, a ne predstavi nobenega načrta, kje in na kak način se bo testiralo. Ob tem pa še sploh ni uradno znano, ali se naslednji ponedeljek res odprejo šole za prvo triado OŠ.
-zzob 2020-12-28T13:07:17+01:00
Ne vem, kaj je tako hudega pri tem, da se je treba testirati. Mislim a so ljudje postali občutljivi kot kakšne najstnice, da jih je treba ujčkati in na nevem kakšen način prositi, da naredijo nekaj za lastno zdravje, zdravje učencev, vseh nas, in nenazadnje nekaj kar iz dolžnosti do vseh zdravstvenih delavcev? Halo? In to nekaj, kar vzame pol minute? Džizs krajst, nehajte jokat.
-johnnybravo 2020-12-28T13:12:22+01:00
Učenci se še ne bodo vrnili v šole

Obvezno testiranje v prostem času?
Glede vprašanj, povezanih s testiranji, je sindikat seznanjen le iz Kacinovih izjav pretekli konec tedna, čeprav so v zadnjih mesecih sami večkrat predlagali razpravo tudi o teh vprašanjih. "Ali obstaja pravna podlaga, da se učiteljstvu preprosto ukaže, da mora iti v prostem času na testiranje?" jih zanima. Kam naj se gredo testirat, bodo čakali v vrstah, bodo dobili povrnjene potne stroške, je to del njihovih delovnih obveznosti ali so to nadure na dela prost dan oziroma v nedeljo, se sprašujejo. Med vprašanji, ki si jih postavljajo, pa je tudi, kaj se bo zgodilo s tistimi, ki se jim ne bo uspelo ali se ne bodo želeli testirati. "Jih bo oblast zaprla? Bodo izgubili službo?" sprašujejo. Zahtevali so, da se ukaz o testiranju 2. in 3. januarja prekliče do dogovora z njimi. Prav tako naj se šolske oblasti dogovorijo z njimi o načinu in pogojih testiranja učiteljstva, ki ga Sviz ne zavrača, ampak spodbuja, so poudarili. Nedeljski poziv predsednika vlade Janeza Janše k skupni zavezi vseh od vodstev šol do sindikatov k takšnemu ravnanju, s katerim bi čim bolj zamejili širjenje okužb, pa glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj ocenjuje kot "čudno pobudo". Tako vodstva šol kot tudi učitelji so si namreč do skrajnosti prizadevali za omejitev epidemije, zato je takšna izjava "nesmiselna" in do učiteljstva "nekoliko ponižujoča", je dejal za STA. Po njegovem mnenju bi bilo bolj smiselno, da bi vlada napovedala korake za čim bolj nemoten in varen pouk, denimo zagotovitev pleksistekel.

Rekorderji po trajanju "lockdowna" in onemogočanju dela dobršnemu dela gospodarstva. Najdaljše zaprtje šol in najslabši rezultati v drugem valu pandemije. Spreminjanje ukrepov iz dneva v dan ob nespremenjeni epidemiološki situaciji. O novih ukrepih najprej izvemo iz tvitov predsenika vlade. Arogantna komunikacija z ljudmi. Edina država, ki ima novinarske konference dvakrat dnevno ... in še tisoč podobnih razlogov, zakaj je bil isti narod (pa ne mi spet o kolesarjih, Zlatku, medijih ...) v prvem valu med najboljšimi, danes pa je med najslabšimi.
-Kerlc1 2020-12-28T13:42:34+01:00
Spet jamranje in dramatiziranje učiteljev! Ali učitelji razmišljajo v smeri, da bi solidarnostno dali vsaj 20% svojih plač staršem, ki se morajo namesto njih ukvarjati z opismenovanjem in računanjem otrok? Ali pa predšolskih otrok, ki prav tako nimajo ustrezne priprave na šolo?Ko so udobno doma že od srede oktobra, njim ni potrebno hoditi na delo in med ljudi(delajo zelo različno, od truda nekaterih do dobesednega niča nekatrih). Korona kriza je prva kriza, ki je pokazala dejanskih vpogled v delo učiteljev! Glede inovativnosti so učitelji padli na celi črti, samo in izključno poslušamo, kako se nekaj ne da.Seveda s polnimi plačami in napredovanji! Starši pa so na milost in nemilost prepuščeni slabim, negotovim razmeram, v službo pa ne morejo hoditi, ker morajo doma učiti in varovati otroke. Že tako je poklic učitelja razvrednoten, prav zaradi nezrelega, neodgovornega in povsem neprimernega razmišljanja učiteljev. Tudi starši imamo dovolj stalnega jamranja, smiljenja samemu sebi, izsiljevanja. Tudi v tujini potekajo izobraževanja na daljavo, toda tam ne boste imeli stalnega boja z oblastjo na plečih ničhudega slutečih otrok in njihovih staršev. Učitelj je od davkoplačevalcev plačan zato, da poučuje otroke, tudi na daljavo če drugače ne gre, ne da se ukvarja s politiko itd. in samo z ničem kaj se ne da. Tukaj pa poslušamo zgolj in samo stalno jamranje.
-Kolupaila 2020-12-28T13:31:02+01:00
Mislim, da bi bilo dobro, da se učitelji testirajo in čim prej cepijo. S tako aroganco, načinom odločanja in obveščanja pa vlada dela popolnoma narobe, uničuje vsako strokovno avtoriteto, predvsem pa spoštovanje.
-Štajerc53 2020-12-28T12:52:50+01:00
Čeprav vsi nestrpno čakamo, da se otroci vrnejo v šole, je ta način nesprejemljiv, nivo komunikacije vladajočih pa pod vsakim nivojem. Zahtevati, btw ta zahteva je priletela z lufta, nikoli prej ni bila omenjena, da morajo nujno vsi učitelji na testiranje in to med vikendom, je milo rečeno, ponižujoča. Uprite se učitelji, narod je z vami!
-ČrnaSraka 2020-12-28T13:11:03+01:00

Najbolj replicirani komentarji v sekciji prejšnjega tedna:

Počivalšek ponovil: Stranka SMC je enotna, da Erjavca ne bomo podprli (15 odgovorov)

Vsak dan se štejejo in kupčkajo na levici, mediji pa ščitijo svoj tržni položaj. "Samo, da ni Janša!" Je edini program? Konkretnih predlogov pa nisem slišal, verjetno je vse kar hočejo deliti evropski denar.
-PenkoLenko 18. december 2020 07:58

Za SMC je ukinitev sklada za nevladne organizacije nesprejemljiva (14 odgovorov)

"CNVOS: Zakon prinaša ukinitev sklada za nevladne organizacije" Pravilno. Kdor ne dela, ne more prejemati plačila iz prihodkov dodane vrednosti. Tudi ZDUS je treba ukiniti, ker je nevladna nepotrebna organizacija in si posamezniki v vodstvu samo polnijo žepe iz skupne blagajne.
-mirror 20. december 2020 09:07

Ob rojstvu otroka 500 evrov pomoči. Levica: Z darili bi radi obdržali oblast. (12 odgovorov)

Janša bo torej novorojenim otrokom dal kredit 500 evrov, ki jih bodo verjetno skupaj z ostalim dolgom, ki ga je njegova vlada napravila letos, vračali ravno nekje po polnoletnosti. Genialno.
-SamoRes 21. december 2020 17:31

Nadškof Zore: Za virus bomo imeli cepivo, za epidemijo razčlovečnosti ga pa ni (12 odgovorov)

Heh. Zore naklada o razclovecenemu cloveku, ki rece, da umirajo starejsi. Povprecna starost umrlega za ali z Covid je 80let plus. Povprecna starost vseh umrlih je 75 let. Dobesedno psiholosko ubijamo vse generacije med 4 in 20 let starosti. Mi srednjih let smo psiholosko tudi tam tam. Zoretu bi bilo dobro nekako sporociti, da starejsi so poleg njegovih stanovakih kolegov privilegiran del druzbe. Dobivajo dodatke, odpustke, medtem ko ostali to placujemo z denarjem ali pa psiholoskim zdravjem. Naj ne bluzi o razclovecenju in naj pogleda sirse. Starejsi ene stvari niso zrtvovali. Nihce jih ni zapiral. Se njihovo nacionalno zdruzenje je tulilo po medijih, ce je kdaj vlada poskusala malo bolj omejiti njihovo gibanje. Nacionalno zdruzenje je seveda bilo tiho, ko bi starejse lahko izobrazevalo za kaj pri tej koroni sploh gre. Enako Cerkev. Z drobizem so jo odnesli za kaznovanje pri Brezju. Ce bi bilo po pravilih, ampak seveda pri Cerkvi je vedno neka izjema, bi moral vsak vernik dobiti kazen poleg organizatorja. Kot je pri privat zuru. Zato naj Zore ne moralizira o razlovecenju. Ker je sam del tega sistema, ki je naso mladino pomagal razcloveciti. In naj si ne drzne opletati in nalagati svojih grehov in trapastih rezultatov svojega dela ter dela njegovih politicnih herojev na pleca navadnega cloveka, ki ze tako placuje visoko ceno za komfort cerkvenih ljudi.
-DREADLORD 24. december 2020 06:58

Vlada bo umaknila spremembe financiranja NVO-jev v PKP-ju 7 (11 odgovorov)

[i]Vlada bo umaknila spremembe financiranja NVO-jev v PKP 7[/i] Katastrofa!! Namesto, da bi ljudje odločali kam gre denar, bodo še naprej to počeli neki komisarji!!!
-The Matrix 21. december 2020 18:40

Najbolj priporočeni komentarji v sekciji prejšnjega tedna:

Tomaž Gantar odstopil z mesta ministra za zdravje (261 priporočil)

Gantar odstopil kot minister za zdravstvo. Njegove posle bo opravljel Janez Janša. Nič novega. Saj jih je že zdaj.
-ememce2019 18. december 2020 11:48

Tomaž Gantar odstopil z mesta ministra za zdravje (244 priporočil)

Pa je Jansa ze odprl kuverto? Sam vprašam!
-miha kljajic 18. december 2020 11:46

Za SMC je ukinitev sklada za nevladne organizacije nesprejemljiva (238 priooročil)

Če bi ukinili ŠOS in denar ki ga le ta krade od države in od študentskega dela namenili študentom, bi dobili znesek, ki bi močno presegal 150 eur. Samo kot ideja.
-Primorc 20. december 2020 09:12

Erjavec napovedal nezaupnico vladi še letos: "Dobro nam kaže." (237 priporočil)

Saj ne da bi mi bil Janša všeč, ampak Karla ne bi volil niti za predsednika razreda v OŠ...
-WP10 22. december 2020 14:49

Erjavec napovedal nezaupnico vladi še letos: "Dobro nam kaže." (191 priporočil)

Ojoj ... Nižje od Karla za predsednika ne gre ... Ampak levici je glavno, da vlada!
-Coco 22. december 2020 14:48