Digitalni cepilni potni list bi lahko uporabljali vsi, ki bi želeli obiskati restavracije, poslovne konference, glasbene festivale in športne prireditve. Foto: EPA
Digitalni cepilni potni list bi lahko uporabljali vsi, ki bi želeli obiskati restavracije, poslovne konference, glasbene festivale in športne prireditve. Foto: EPA

Dnevni migranti, ki hodijo na delo v Avstrijo, se bodo morali enkrat tedensko registrirati. Ob tem bodo morali predložiti negativen izvid testa PCR ali antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni, piše v odloku, ki ga je objavilo avstrijsko ministrstvo za socialne zadeve.

Priznali bodo le teste, ki jih bo opravilo usposobljeno osebje, kar pomeni, da testi, ki jih človek opravi sam, ne bodo veljali. Registracija bo mogoča od nedelje, 7. februarja, obvezna pa bo od srede, 10. februarja.

Sorodna novica V Izraelu se lahko proti covidu-19 cepijo vsi starejši od 16 let

Za preostale ljudi, ki bodo želeli vstopiti v Avstrijo in ne sodijo med izjeme, bo še naprej obvezen negativen izvid testa na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Prav tako ostaja obvezna desetdnevna karantena, ki pa jo je mogoče po petih dneh končati s predložitvijo negativnega rezultata testiranja na novi koronavirus. Testiranje je mogoče opraviti tudi 24 ur po prihodu v državo, kar velja tudi za dnevne migrante.

Izjema pri teh ukrepih velja za ljudi, ki prihajajo iz držav z nizkim številom okužb, vendar pa tega merila ne izpolnjuje nobena izmed držav v avstrijski soseščini. Edini članici Evropske unije (EU), iz katerih je mogoče v Avstrijo vstopiti brez karantene, sta trenutno Grčija in Finska, od evropskih držav pa to velja še za Norveško, Islandijo in Vatikan.

Odlok avstrijske vlade določa tudi dokumentacijo, ki jo potrebuje posameznik na službeni poti, da mu priznajo takšen status. Med drugim lahko to, da so na službeni poti, dokažejo s potrdilom delodajalca, potrditvijo naročila ali potrdilom o terminu razgovora za službo.

V Avstriji zaskrbljeni zaradi širjenja novih različic virusa na Tirolskem

V Avstriji so vse bolj zaskrbljeni zaradi širjenja novih različic koronavirusa na Tirolskem. Virologinja Dorothee von Laer, ki je ena glavnih svetovalk vlade na Dunaju, je predlagala, da se deželo za en mesec izolira. Opozorila je, da se lahko zgodi "drugi Ischgl".

Von Laerjeva je zelo kritična do tirolskih deželnih oblasti, ker da so zamudili precej časa pri ukrepanju. Tirolska je namreč po njenih besedah postala evropsko žarišče južnoafriške različice novega koronavirusa. Ta ni le bolj nalezljiva, ampak naj bi povzročala tudi ponovne okužbe, dosedanja cepiva pa naj bi bila manj učinkovita proti njej.

Opozorila je še, da sta se na Tirolskem, kot kaže, razvili še dve ali tri nove različice južnoafriške različice. Katere značilnosti imajo te, zaenkrat še ugotavljajo, je pojasnila. Kot so v avstrijskem zdravstvenem ministrstvu pojasnili za časnik Die Presse, vzorce iz Tirolske še preučujejo. Več naj bi vedeli v naslednjih 48 urah, so dodali.

Von Laerjeva je sicer menila, da bi bilo treba Tirolsko povsem izolirati - tako od ostale Avstrije kot od sveta. O tem bo razpravljala tudi posebna vladna skupina za boj proti novemu koronavirusu, je napovedala.

Digitalni cepilni potni list bi lahko uporabljali prebivalci Danske, ki bi želeli obiskati restavracije, poslovne konference, glasbene festivale in športne prireditve. Foto: EPA
Digitalni cepilni potni list bi lahko uporabljali prebivalci Danske, ki bi želeli obiskati restavracije, poslovne konference, glasbene festivale in športne prireditve. Foto: EPA
Bruselj: Za zdaj ni potrebe po priporočanju uporabe mask FFP2

Evropska komisija se pri vprašanju glede potrebe po nošnji zaščitnih mask FFP2 sklicuje na mnenje Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), da na podlagi dosedanjih ugotovitev splošni javnosti ni treba priporočati nošnje teh mask, je v Bruslju povedala komisarka za zdravje Stella Kiriakides. V nekaterih članicah EU-ja, na primer v Avstriji, so maske FFP2 v določenih okoliščinah obvezne, čeprav ECDC meni, da je predvidena dodatna vrednost teh mask tako majhna, da jih ni treba priporočati za uporabo namesto mask iz blaga. Na vprašanje, kakšno stališče zavzema komisija, je Kiriakidesova odgovorila, da so o tem razpravljali z ECDC-jem in da za zdaj ni dokazov, ki bi utemeljevali potrebo po tem, da te maske uporablja splošna javnost. Ob tem je spomnila, da tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, naj splošna javnost uporablja nemedicinske maske.

V Španiji število žrtev covida-19 preseglo 60.000

V Španiji je število umrlih s covidom-19 preseglo 60.000. V državi je od začetka izbruha epidemije umrlo 60.370 ljudi z omenjeno boleznijo. V preteklem dnevu so potrdili še 31.596 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupaj pa so jih našteli 2.883.465.

Dejansko število žrtev bolezni, ki jo povzroča ta virus, je sicer verjetno še višje. Španski statistični urad je namreč decembra sporočil, da je v prvih treh mesecih epidemije umrlo več kot 45.000 ljudi, kar je 18.000 več od vladne številke.

Španija je 21. oktobra lani postala prva evropska država, v kateri so potrdili milijon primerov okužbe z novim koronavirusom, po številu žrtev covida-19 pa je na četrtem mestu med evropskimi državami za Združenim kraljestvom, Italijo in Francijo.

Danska bo uvedla digitalne cepilne potne liste kar v telefonu

Danska je napovedala uvedbo digitalnih potnih listov. Digitalni cepilni potni list bi lahko uporabljali vsi, ki bi želeli obiskati restavracije, poslovne konference, glasbene festivale in športne prireditve.

"Najpomembneje je ustaviti širjenje novega koronavirusa, vendar obstajajo deli družbe, ki se morajo razvijati, poslovna skupnost pa mora imeti možnost potovanj," je na skupni novinarski konferenci s predstavniki delodajalcev dejal vršilec dolžnosti finančnega ministra Morten Bodskov. "Dodatni digitalni potni list v telefonu vam bo pokazal, kdaj ste bili cepljeni. Lahko bi bili ena prvih držav na svetu, ki bi uvedla takšno rešitev," je dodal.

Digitalni cepilni potni list bi lahko uporabljali vsi, ki bi želeli obiskati restavracije, poslovne konference, glasbene festivale in športne prireditve. "Za nas je ključnega pomena, da lahko znova odpremo dansko družbo in da podjetja lahko znova normalno poslujejo," je dejal Bodskov.

Razprava o uvedbi potrdil o cepljenju, ki bi olajšala potovanja v pandemiji covida-19, v kateri države omejujejo potovanja in zapirajo meje, poteka tudi v EU-ju. Foto: EPA
Razprava o uvedbi potrdil o cepljenju, ki bi olajšala potovanja v pandemiji covida-19, v kateri države omejujejo potovanja in zapirajo meje, poteka tudi v EU-ju. Foto: EPA

Danski program cepljenja predvideva, da bodo vsi polnoletni državljani cepljeni do konca junija. V državi s 5,8 milijona prebivalci je do 29. januarja prvi odmerek cepiva prejelo približno 184.000 ljudi.

Razprava o uvedbi potrdil o cepljenju, ki bi olajšala potovanja v pandemiji covida-19, v kateri države omejujejo potovanja in zapirajo meje, poteka tudi v EU-ju. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sredi januarja uvedbo tovrstnih potrdil kot pogoja za potovanje v tujino odsvetovala, češ da gre za diskriminatoren ukrep.