"Rezultati seroloških preiskav kažejo na to, da ni zanesljivih znakov, da bi protitelesa ob blažjem prebolevanju bolezni lahko zdržala več kot tri mesece," opozarja direktor Doma Danice Vogrinec Maribor Marko Slavič. Foto: BoBo

Čeprav so stanovalci domov za starejše občane prednostna skupina za cepljenje proti covidu-19, je število cepljenih v Domu Danice Vogrinec Maribor, največjem državnem domu, dokaj nizko. "Z drugim odmerkom je cepljenih skoraj 200 stanovalcev, kar pomeni približno četrtina kapacitete, s prvim odmerkom pa okoli 60 stanovalcev," je za Televizijo Slovenija povedal vodja zdravstvene nege in oskrbe v domu Tomaž Teran.

Sorodna novica 1323 poročil o neželenih učinkih, vsi niso vzročno povezani s cepljenjem

Skoraj 400 stanovalcev doma pa mora na cepivo počakati. Toliko jih je v drugem valu namreč prebolelo covid-19 in jih bodo po zadnji odločitvi cepili šest mesecev po okužbi. A v mariborskem domu se bojijo, da imunost ne traja tako dolgo. "Rezultati seroloških preiskav kažejo na to, da ni zanesljivih znakov, da bi protitelesa ob blažjem prebolevanju bolezni lahko zdržala več kot tri mesece," opozarja direktor doma Marko Slavič. "Tu se zdaj pojavlja zaskrbljenost stanovalcev, svojcev, pa tudi nas zaposlenih, kaj se bo dogajalo, glede na to, da se v bližini pojavljajo nekatere agresivnejše različice virusa," dodaja Teran.

Ministrstvu za zdravje so iz Doma Danice Vogrinec Maribor poslali poziv s predlogom, da stanovalce in osebje cepijo tri mesece po preboleli okužbi. "Gre za nacionalne odločitve in če nekdo ocenjuje, da je cepljenje po šestih mesecih ustrezno, čeprav je bilo ugotovljeno, da po treh mesecih protiteles ni, bo moral prevzeti odgovornost za nacionalno zdravje in tudi za stanje v domovih za starejše občane," meni direktor mariborskega doma.

Zadnje štiri tedne v Domu Danice Vogrinec Maribor niso odkrili novih okužb, sicer pa se je z novim koronavirusom okužilo 460 od 809 stanovalcev, 50 obolelih je umrlo.

Kdaj cepiti prebolele