Mateja Logar. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Mateja Logar. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Več držav Evropske unije je iz previdnostnih razlogov začasno ustavilo cepljenje s cepivom AstraZenece, po tem, ko so se pri nekaterih ljudeh po cepljenju pojavili krvni strdki, ena cepljena oseba je v Avstriji umrla. Sindikat Sviz je zato vodstvo NIJZ-ja pozval, naj se javno in enoznačno opredeli do varnosti tega cepiva, saj z njim cepijo tudi šolnike.

Sorodna novica Več držav zaradi krvnih strdkov ustavilo cepljenje s cepivom AstraZenece

Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je za TV Slovenija povedala, da trenutno dostopni podatki ne kažejo "nič novega". Imamo dva podatka o neželenih učinkih z eno smrtjo zaradi pljučne embolije v Avstriji. Tako evropska agencija EMA kot proizvajalec cepiva sta poudarila, da pri drugih, ki so se cepili, ni bilo poročil o tem, da bi se povečalo tveganje za trombembolične dogodke oziroma za nastanek krvnih strdkov ter zapor žil, je povedala Logarjeva.

Kaj torej kažejo podatki? Do 9. marca so bili porabljeni trije milijoni odmerkov cepiva AstraZenece, prijavljenih pa je bilo skupno 22 takšnih dogodkov. To je približno toliko, kolikor se jih sicer pojavi v populaciji, je poudarila.

Je pa res, da ima del populacije že sam po sebi povečano tveganje zanje. Primer so mlade ženske, predvsem tiste, ki jemljejo oralno hormonsko kontracepcijo. Določen odstotek ljudi ima tudi mutacije in zato povečano tveganje za trombembolične dogodke, sploh v kombinaciji s hormonskimi tabletkami.

Razen Danske se nobena evropska država ni odločila za zaustavitev uporabe cepiva AstraZenece, je navedla Logarjeva. Poleg tega pri nas nimamo serije tega cepiva, ki so jo uporabili v Avstriji v spornem primeru. "Tako da za zdaj ni nobenih zadržkov, da cepljenja pri nas ne bi nadaljevali."

Tudi vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je za Slovensko tiskovno agencijo povedala, da pri nas o zaustavitvi uporabe še ne razmišljamo. Bodo pa položaj podrobno spremljali še naprej. "Seveda se pa stvari spreminjajo, cepiva so vendarle nova in je treba situacijo pozorno spremljati, to ne pomeni, da ne bo naše mnenje drugačno, če bo prišlo do kakršnih koli drugih rezultatov," je pojasnila Beovićeva.

Zapleti s cepivom AstraZenece

Precej manj dostavljenih odmerkov

V Slovenijo je danes (četrtek) prišla nova pošiljka s 14.400 odmerki cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca, so sporočili z Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ).

Pričakovanja o dobavi cepiva AstraZenece ta mesec so se zmanjšala. Namesto 153.000 odmerkov bomo prejeli 45.860 odmerkov, vključno z že dobavljenimi. V prihodnjih dveh tednih naj bi prejeli manj kot 10.000 odmerkov tega proizvajalca.

Cepljenje šolnikov v Mariboru

Zdravstveni dom Maribor. Foto: Radio Maribor
Zdravstveni dom Maribor. Foto: Radio Maribor

V Mariboru so začeli množično cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju proti covidu-19. Na cepljenje je po besedah direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jerneja Završnika prijavljenih nekaj več kot 3200 ljudi, kar predstavlja približno 70 odstotkov vseh zaposlenih na tem področju.

V ta namen so vzpostavili cepilno mesto v Univerzitetnem športnem centru (UŠC) Leona Štuklja, kjer dela deset cepilnih ekip. Danes bodo tam cepili 869 ljudi, v petek 903, preostanek od prijavljenih 2315 zaposlenih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah pa v soboto.

Naslednji teden, v torek, sledi še cepljenje zaposlenih na univerzi. "Zelo smo veseli, da nam je uspelo to narediti, da bomo lahko zagotovili, da so otroci v vrtcih, šolarjih v šolah, dijaki v srednjih šolah in da se tudi študenti čim prej vrnejo na svoja študentska mesta," je dodal Završnik.

Ljudje so na cepljenje naročeni na tri minute. "Naše izkušnje so dobre. Ljudje praviloma ne čakajo več kot 15 minut," je dejal.

Za cepljenje uporabljajo cepivo proizvajalca AstraZeneca. Prejšnji teden so dobili 5500 odmerkov in ta teden dodatnih 2000. "Tako imamo v Mariboru 7500 odmerkov in vse bo uporabljeno," napoveduje Završnik.