Roza kolo so na svoje mesto postavili včeraj popoldne. Foto: SKPD F.B. Sedej iz Števerjana
Roza kolo so na svoje mesto postavili včeraj popoldne. Foto: SKPD F.B. Sedej iz Števerjana

Ena izmed treh največjih etapnih kolesarskih dirk, Giro d'Italia, je ta konec tedna v sosednji Furlaniji - Julijski krajini. Danes se bodo kolesarji povzpeli na priljubljeno smučarsko središče Zoncolan, jutri pa bo čezmejna etapa na Goriškem. 147 kilometrov dolga trasa bo najboljše kolesarje sveta zapeljala tudi skozi Števerjan, kjer se slovenska narodna skupnost na obisk karavane pripravlja z veliko navdušenja.

Zvonik na glavnem trgu je tako že cel teden osvetljen z rožnato barvo. Kolesarje pričakuje velik trojezični napis z dobrodošlico, na krožišču, tik pred mejnim prehodom Vipolže, pa več kot dva metra veliko rožnato kolo. V poklon domačemu kraju ga je izdelal Štefan Vogrič, na pobudo starejšega brata Romana, ki bo prav v nedeljo praznoval 82. rojstni dan. "Čutili bomo tisto zadoščenje od vseh naših vaščanov, slovenskih in števerjanskih. To je najlepše, da smo skupaj, da smo prijatelji, za zmeraj," je za Radio Slovenija povedal umetnik.

Rumeno grozdje Rebule žal ne ustreza barvni shemi tekmovanja, so se odločili organizatorji. Foto: Jure Batagelj, Marijan Močivnik
Rumeno grozdje Rebule žal ne ustreza barvni shemi tekmovanja, so se odločili organizatorji. Foto: Jure Batagelj, Marijan Močivnik

Rumena rebula

Tako italijanski Collio kot slovenska Brda so v preteklih dneh domačini posejali z rumenimi kolesi in steklenicami, ki ponazarjajo domačo, rumeno sorto vina, rebulo. Presenetil pa jih je klic organizatorja Gira, rumena je namreč barva francoske kolesarske dirke.

"Smo se zelo potrudili, da smo našo občino, zaselke lepo okrasili z rumenimi kolesi. Ko ti pride z vrha, da ne bi ustvarili kakšne druge dirke ... Zato bomo ob progi, kjer bo Giro, rumena kolesa odstranili," je odločitev za menjavo barv okraskov pojasnila županja Števerjana Franka Padovan.

V Števerjanu si od obiska Gira veliko obetajo, saj gradijo trajnostni turizem. V soboto in nedeljo bodo v občini odprta prav vsa gostišča in vinske kleti. Športni dogodek pa je hkrati tudi dobrodošlo oživljanje dogajanja v kraju po pandemiji.

Kako se na obisk Gira pripravljajo v Števerjanu
Nova Gorica in Goriška brda se pripravljajo na gostovanje Gira