Foto: BoBo
Foto: BoBo

Cepivo Moderne je eno štirih cepiv proti covidu-19, ki so odobrena za uporabo v EU-ju. Ob njem so to še cepiva podjetij Pfizer/BioNTech, AstraZeneca in Johnson & Johnson.

V EMI s sedežem v Amsterdamu so sicer že napovedali, da se bodo ta mesec odločili, ali bodo cepivo proizvajalcev Pfizer/BioNTech odobrili tudi za starejše od 12 let. Medtem so v ZDA uporabo tega cepiva za to starostno skupino že odobrili.

Oba odmerka cepiv Pfizerja in AstraZenece zagotavljata visoko zaščito pred indijsko različico

Svojci obolelih v Indiji se znajdejo po najboljših močeh, saj zdravstvene ustanove nimajo kapacitet za oskrbo bolnikov s covidom-19. Foto: Reuters
Svojci obolelih v Indiji se znajdejo po najboljših močeh, saj zdravstvene ustanove nimajo kapacitet za oskrbo bolnikov s covidom-19. Foto: Reuters

Cepivi Pfizerja/BioNTecha in AstraZenece sta po dveh odmerkih visoko učinkoviti proti indijski različici novega koronavirusa, kaže britanska raziskava. Medtem je indijska vlada zahtevala umik vsebin na družbenih omrežjih, ki govorijo o indijski različici.

Britanska raziskava je pokazala, da dva odmerka cepiva Pfizerja ali AstraZenece dajeta podobno stopnjo zaščite pred indijsko različico, kot jo dajeta za britansko različico. Pri tem je razkrila, da je stopnja zaščite pred indijsko različico po enem odmerku 33-odstotna. Pri britanski različici je bila 50-odstotna.

Dva tedna po drugem odmerku Pfizerjevo cepivo nudi 88-odstotno zaščito pred indijsko različico (za britansko različico je 93-odstotno), cepivo AstraZenece pa 60-odstotno (zaščita pred angleško različico je bila 66-odstotna).

Razlog za nižjo učinkovitost cepiva AstraZenece bi lahko bil, da je pri njem potrebno daljše obdobje, da cepivo doseže največjo učinkovitost.

V študijo, ki so jo naredili med 5. aprilom in 16. majem, so zajeli 12.675 sekvenc genoma, med njimi je bilo 1054 primerov indijske različice.

Pfizer/BioNTechovo cepivo se je izkazalo tudi kot zelo učinkovito pri indijski različici novega koronavirusa. Foto: Reuters
Pfizer/BioNTechovo cepivo se je izkazalo tudi kot zelo učinkovito pri indijski različici novega koronavirusa. Foto: Reuters

Kot so sporočili iz britanskega javnega zdravstva (PHE), ki je izvedlo študijo, so cepiva še učinkovitejša v zniževanju potrebe po bolnišničnem sprejemu in pri zniževanju smrti.

Britanski zdravstveni minister Matt Hancock je glede izsledkov študije dejal, da ga navdajajo z naraščajočim zaupanjem, da je vlada na pravi poti do sklepne stopnje sproščanja ukrepov 21. junija. Ob tem je še zatrdil, da izsledki kažejo, kako nujno potrebno je, da oseba dobi oba odmerka omenjenih cepiv.

Analiza PHE-ja je sicer pokazala tudi, da je cepljenje do 9. maja pripomoglo k preprečitvi 13.000 smrti in 39.100 hospitalizacij.

Indijci želijo izbrisati besedno zvezo indijska različica

Indijsko ministrstvo za informacijsko tehnologijo je sporočilo, da je Svetovna zdravstvena organizacija različico v Indiji označila pod imenom B.1.617, in zatrdilo, da je poimenovanje indijska različica napačno. Podjetjem, ki upravljajo družbena omrežja, je ministrstvo naložilo, naj odstranijo vse vsebine, ki poimenujejo, se nanašajo ali nakazujejo na indijsko različico, poroča BBC.

V preteklih mesecih so številne različice novega koronavirusa dobile geografsko ime po državi, v kateri je prevladovala (brazilska, britanska, južnoafriška različica ...). Indijska vlada je deležna številnih kritik zaradi (ne)obvladovanja epidemije. Doslej je bilo potrjenih že več kot 26,5 milijona okužb, po številu smrti (299.266) je Indija na 3. mestu po ZDA in Braziliji. V Indiji so v zanjem dnevu potrdili 240.842 novih okužb, umrlo je 3741 ljudi.

Že skoraj 9000 primerov mukormikoze

Poleg epidemije Indijce pesti tudi že več kot 8800 primerov smrtonosne mukormikoze. V zadnjih mesecih so našteli na tisoče primerov okužbe pri tistih, ki so okrevali po covidu-19. Umrljivost ob sicer redki glivični okužbi, ki jo povzroča črna plesen, je kar 50-odstotna, nekatere med bolniki pa pred smrtjo rešijo z odstranitvijo očesa.

Zdravniki so ocenili, da obstaja povezava s steroidi, ki jih uporabljajo za zdravljenje covida-19, posebej pa so pri tem ogroženi diabetiki. Bolnike okužba prizadene od 12 do 18 dni po okrevanju od covida-19. O več kot polovici primerov okužbe z mukormikozo so poročali iz zveznih držav Gujarat in Maharashtra na vzhodu Indije, še najmanj 15 indijskih zveznih držav pa je zaznalo od osem do 900 primerov. Glede na porast okužb so oblasti 29 indijskih zveznim državam predlagale razglasitev epidemije.

Po navedbah primarija bolnišnice V P Pandeyja je okužba s to boleznijo zahtevnejša od okužbe z novim koronavirusom. Med drugim je ugotovil, da glivična okužba večinoma prizadene moške, ki so bili ob covidu-19 zdravljeni s steroidi in so imeli pridruženo sladkorno bolezen.