Najprej je organizacija Miss SA, ki je pristojna za južnoafriški izbor, zavrnila pozive k bojkotu tekmovanja v Izraelu. K temu so misico in organizatorje pozivale propalestinske organizacije, ki želijo tako izkazati podporo Palestincem.

V dogodek se je nato vpletla tudi oblast. Ministrstvo za šport, umetnost in kulturo je v nedeljo izdalo izjavo, v kateri je objavila svojo odločitev, da se distancira od udeležbe Lalele Mswane na lepotnem izboru. Dodali so, da so poskušali prepričati organizatorje za umik in da še vedno upajo, da bodo prepričali Mswane.

Bojkot izbora podpirajo tudi politične stranke, vključno z vladajočim Afriškim narodnim kongresom in nekaterimi največjimi sindikati v državi.

"V tej fazi bi bilo sodelovanje tako imenovane mis Južne Afrike nepomembno," je dejal Bram Hanekom, član upravnega odbora palestinske solidarnostne skupine Africa4Palestine. "Nihče ne more reči, da zastopa državo ... to bi jo pustilo samo z organizatorji, ki pa so pripravljeni nadaljevati."

Izraelska vlada zadeve še ni komentirala, prav tako ne organizatorji in misica.

Južna Afrika ima dolgo zgodovino podpiranja palestinskega ljudstva. Izraelsko ravnanje s Palestinci številne v državi spominja na zločine apartheida nad temnopoltim prebivalstvom. Izrael zanika, da vzdržuje politiko apartheida do Palestincev, še piše Reuters.