Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na letni novinarski konferenci v Moskvi dejal, da je pripravljenost Washingtona na pogovore o predlogih Moskve glede omejitve širjenja Nata na Vzhod pozitivna. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na letni novinarski konferenci v Moskvi dejal, da je pripravljenost Washingtona na pogovore o predlogih Moskve glede omejitve širjenja Nata na Vzhod pozitivna. Foto: Reuters

"Stalno nam govorijo: 'Vojna, vojna, vojna,' ob tem bi lahko pomislil, da se morda pripravljajo na tretje vojaško posredovanje (v Ukrajini), nam pa dajejo jasen znak: ne posredujte, ne branite teh ljudi, če pa boste posredovali in če jih boste branili, bodo sledile sankcije. Morda pa bi se morali pripraviti na to," je dejal ruski predsednik Vladimir Putin na tradicionalni tiskovni konferenci ob koncu leta, ki so jo predvajali tudi po televiziji.

Politični analitiki sicer mislijo, da je Rusija tista, ki izziva napad, saj da ima ob ukrajinski meji več kot 100.000 vojakov, tankov in topništva.

Putin: Rusija si ne želi konflikta z Ukrajino

Ruski minister za obrambo Sergej Šojgu je ta teden obtožil ameriško mornarico prevoza kemičnega orožja na bojno črto območja spopadov.

Kot poroča Guardian, obstajajo indici, da se Ukrajina pripravlja na ofenzivo v Donbasu, v pokrajini na vzhodu države, kjer je sicer stanje nespremenjeno zadnjih sedem let. Tu je bilo v spopadih od leta 2014 ubitih več kot 14.000 ljudi.

Putin: Ne želim si vojne z Ukrajino

Putin je dejal, da si ne želi vojne z Ukrajino, da pa bo iskal nova varnostna zagotovila od Zahoda in na prihajajočih pogovorih z ZDA. Vztrajal je tudi pri zahtevi, da Nato umakne svoje sile in vojaško infrastrukturo.

Rusija je namreč prejšnji teden predstavila osnutek sporazuma o varnostnih zagotovilih z zvezo Nato in ZDA, ki predvideva, da Nato ne bi smel več sprejemati novih članic. Washington bi moral poleg tega preprečiti članstvo katere koli države, ki je nastala po razpadu Sovjetske zveze, v Natu.

ZDA so v odgovor sporočile, da se ne bodo pogovarjale brez evropskih zaveznikov, sicer pa natančnega odgovora niso podale. Več evropskih držav je medtem takšne pogovore vnaprej zavrnilo.

Ruski predsednik ima danes letno novinarsko konferenco, ki se je zaradi omejitev zaradi koronavirusa lahko udeležuje le okoli 500 ruskih in tujih novinarjev. Putin na konferenci, ki jo tradicionalno pripravi ob koncu leta, običajno več ur odgovarja na različna vprašanja novinarjev.

Putin nagovoril novinarje