Oliv bo spet manj. Fotografija je simbolična. Foto: Sanje / Katarina Ropret
Oliv bo spet manj. Fotografija je simbolična. Foto: Sanje / Katarina Ropret

Po štirih sušnih letih in enem izrazito mokrem je pridelek oljk letos spet oklestila suša. Oljkarji se bodo tako morali že šesto leto zapored zadovoljiti s podpovprečno letino. Izpad bo v povprečju 40-odstoten, pojasnjuje Irena Vrhovnik z novogoriškega kmetijsko gozdarskega zavoda: "Zaradi sušne letine je pa k sreči bilo tudi zelo malo oljčne muhe, tako da je letina izredno kakovostna, plodovi so zelo zdravi in obetamo si zares odlično kakovost."

Med posameznimi legami so lahko tudi velike razlike. "Na splošno bi rekel, da je to povprečna letina," je bil na primer z letošnjo razmeroma zadovoljen Angelo Hlaj.

Oljkarji so se še pred sezono obiranja oljk zbrali na Belvederju nad Izolo na tradicionalni prireditvi Oljka županov. Na tokratnem srečanju jih je s pobudo, da bi se predstavili v Evropskem parlamentu, presenetil evropski poslanec Ivo Vajgl: "S predstavitvijo oljke in oljkarstva lahko spregovorimo v Evropskem parlamentu o Sloveniji, o naši obali, tradicijah, morju, o naših sredozemskih koreninah."

"Zelo nas veseli pobuda evropskega poslanca in z veseljem se bomo vključili," je predlog pozdravil še čisto sveži predsednik Zveze oljkarskih društev Slovenije Miran Adamič. Izrazil je prepričanje, da bodo oljkarji dostojno zastopali našo državo.

V zadnjem času oljkarje skrbi bakterija xylella fastidiosa, ki povzroči, da propadejo cela drevesa in pred njo ni druge rešitve kot posek. Pojav bakterije, ki se je pred leti pojavila najprej v južni Italiji in se ne omejuje zgolj na oljke, so že zaznali tudi v Franciji in predstavlja resno nevarnost tako z vidika pridelka kot vpliva na kulturno krajino, zato je potrebna pozornost tudi pri razmnoževalnem materialu rastlin, poroča Slovenska tiskovna agencija.