Foto: BoBo
Foto: BoBo

Soočenje zagovornikov in nasprotnikov novele zakona o vodah bo zvečer ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija.

Referendum je po njihovih besedah prva priložnost, da se državljanke in državljani na demokratičen način izrečejo o škodljivi politiki vlade Janeza Janše. "Z gradnjo in omejevanjem dostopa do obale in obrežij, ki so v Sloveniji razglašeni za javno dobro in javni prostor, do katerega imajo vsi prost dostop, na široko odpira vrata zasebnemu kapitalu in privatizaciji tega prostora. Posega v ustavno varovano pravico do pitne vode in niža že dosežene standarde varovanja slovenskih voda," opozarjajo o noveli zakona.

Kot so v skupnem sporočilu za javnost zapisali SD, LMŠ, Levica in SAB, je jasno, "da nas v prihodnje čakata popravljanje velikih napak aktualne vlade in ponovno grajenje zaupanja v naši družbi". Referendum vidijo kot prvo priložnost za izrek proti škodljivi politiki Janševe vlade.
"Predvsem pa, da jasno povemo, naj bo naš družbeni razvoj zasnovan na enakosti, naša usmeritev pa boj proti vsem izkoriščevalskim razmerjem v družbi in okolju," so poudarile omenjene opozicijske stranke.

"Naš glas je za vodo in proti škodljivemu zakonu"

Referendumska kampanja je, kot so dodali, že povezala skupnosti, poenotila strokovno javnost, okoljevarstvene in civilnodružbene organizacije, aktivirala mlado moč in sveže ideje.

"Skupno zavezništvo, ki ga je gnala energija prostovoljk in prostovoljcev, je danes tik pred uresničitvijo cilja – zaščititi vodo kot javno dobro," so zapisali.

Stranke so ob tem še spomnile, da se lahko na referendumu predčasno glasuje še danes in v četrtek. "Naš glas je za vodo in proti škodljivemu zakonu," so sklenile.

Referendum o noveli zakona o vodah bo potekal na pobudo Gibanja za pitno vodo, ki noveli nasprotuje. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?